HIMARS-ul ucrainean, încărcat de SUA cu „muniții surpriză”. Vor putea ataca la peste 200 km distanță

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.11.2023 - 13:58

HIMARS-ul ucrainean, încărcat de SUA cu „muniții surpriză”. Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor, pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de dolari. În acest pachet se află și un sistem de lansare de rachete HIMARS cu o muniție surpriză „de testare”.

SHARE

Fondatorul ONG-ului "Reactive Mail", expertul militar Pavlo Narozhny a enumerat două posibile modificări ale noului sistem HIMARS, pe care urmează să-l primească Ucraina în noul pachet de ajutor din SUA.

HIMARS-ul ucrainean, încărcat de SUA cu „muniții surpriză”. Vor putea ataca la peste 200 km distanță

Potrivit expertului, acesta ar putea fi un lansator pentru rachete cu rază lungă de acțiune GLSDB sau ATACMS.

"HIMARS pe care le avem sunt suficiente pentru a acoperi întreaga linie de front. Cel mai probabil, acest HIMARS a venit pentru ceva nou", a subliniat Narozhny.

Rachete GLSDB pentru HIMARS 

Pentagonul a contractat rachete GLSDB - aceasta este o rachetă de planare cu diametru mic, care cântărește 100 de kilograme. În ea au fost instalate un sistem de control și un motor de rachetă. Se pare că raza de acțiune este de peste 150 de kilometri.

"Principalul aspect este că este foarte ieftină. Cred că este vorba de aproximativ 100 de mii de dolari. Racheta GMLRS pe care o folosim acum costă 170-180 de mii de dolari", a precizat Narozhny.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone asupra Moscovei și a altor 3 regiuni din Rusia. Mai multe clădiri, lovite

Acum rușii își mută toată logistica la 100-120 de kilometri distanță de linia frontului, astfel încât Forțele de Apărare să nu poată ajunge la ele cu HIMARS sub nicio formă, însă dacă Ucraina va fi dotată cu rachetele GLSDB, logistica Moscovei trebuie deplasată și mai in spatele liniei frontului  la o distanță de 180-200 de kilometri. Acest lucru va complica foarte mult logistica, comanda și controlul trupelor rusești.

Rachete ATACMS pentru HIMARS 

Wall Street Journal a relatat că au fost făcute modificări speciale la HIMARS pentru a preveni ca acesta să fie tras pe teritoriul rusesc. Prin urmare, există posibilitatea ca Ucraina să fi primit un HIMARS special din care să poată fi lansat ATACMS cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Citește și: Rusia își mută sistemele de apărare S-400 de la granițele NATO. Pierderile din Ucraina sunt uriașe

"Dacă este așa, acest lucru va schimba cu adevărat cursul războiului. Dacă este vorba de 50-100 de bucăți, atunci cu această cantitate putem distruge toate depozitele, centrele logistice, podurile și punctele de control. Acest lucru va rupe spatele războiului", a declarat Narozhny.

Potrivit expertului militar, atunci ar trebui să „începem cu aviația și apărarea aeriană a Rusiei, precum și cu podul Crimeei”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te