Harta globală a câmpului de luptă cibernetic. Sunt atacuri în direct chiar acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.07.2023 - 14:06
Harta globală a câmpului de luptă cibernetic - Foto: Wallpaper Flare

O hartă în direct monitorizează atacurile cibernetice de pe întreg globul, într-un moment în care războiul din Ucraina alimentează cu certitudine o creștere semnificativă a activităților ostile. Tabloul de bord oferă o imagine uluitoare a frontului digital.

SHARE

În medie, peste 850 de atacuri sunt lansate împotriva țintelor din Regatul Unit, în fiecare săptămână. Actualizată în timp real, tehnologia folosește inteligența colectată de la un sistem sofisticat alimentat de inteligență artificială, numit ThreatCloud AI.

Sunt afișate țările și industriile cel mai frecvent vizate, harta acoperind atacurile malware, phishing și cele de exploit.

Harta globală a câmpului de luptă cibernetic

Activitatea din câmpul de luptă cibernetică a crescut în ultimele 17 luni, din cauza războiului din Ucraina, potrivit creatorilor reprezentării vizuale Check Point, un furnizor de securitate cibernetică american-israelian.

Cifrele furnizate de compania de tehnologie furnizează o lectură dură. În medie, Marea Britanie a fost atacată de 854 de ori pe săptămână, în ultimele șase luni.  Una din 77 de organizații din țară a fost afectată de atacuri ransomware, din mai anul acesta încoace.

Muhammad Yahya Patel, inginer principal de securitate pentru Check Point din Marea Britanie și Irlanda, a declarat:

Citeşte şi: Ministerele Dezvoltării și Educației, atacate cibernetic de hackerii de la ”Operation Romania”

„Peisajul amenințărilor a continuat să evolueze în sincronizare cu lumea digitală, deoarece suntem mai conectați la Internet decât oricând înainte.

Acest lucru a dus la atacuri cibernetice multi-vectori și la campanii bine gândite ale infractorilor care doresc să provoace daune maxime organizațiilor.

Uneori folosesc instrumente și metode avansate, în timp ce alteori este o metodă simplă, cum ar fi ca cineva să facă clic pe un link dintr-un e-mail”.

Citeşte şi: Unitatea "Turla", folosită de Rusia la spionaj cibernetic sofisticat. SUA a anihilat software-ul

O tendință identificată de Check Point, conform metro.co.uk, este cea care a apărut în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei, de către Rusia. Marea Britanie a fost prinsă în escaladarea conflictului online, deoarece grupuri de hackeri, adesea cu legături confirmate sau presupuse cu Kremlinul, și-au îndreptat privirea către organizații britanice de profil înalt.

„Războiul cibernetic a fost cu siguranță una dintre tendințele predominante”, a spus Patel.

"În ultimele 12 luni", a explicat acesta, "am observat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, în mijlocul conflictului Rusia-Ucraina. Hacktivismul a jucat un rol mult mai mare, la nivel global, cu mai multe grupuri sponsorizate de stat și criminali cibernetici care luptă activ, într-un război în spațiul cibernetic".

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te