Guvernul de la Berlin ia în calcul să reintroducă controalele, la toate graniţele Germaniei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.05.2023 - 13:42
Graniţă din Cortina de Fier,la Schlagsdorf, între Germania de Est şi Republica Federală Germană, desfiinţată în 1990 - Foto: Wikipedia/ChrisO/CC BY-SA 3.0 / imagine cu caracter ilustrativ

La Berlin se discută chiar astăzi ipoteza reinstituirii punctelor de control, la frontierele Republicii Federale Germania. Ecologiștii din coaliția de guvernare, care îl susține pe cancelarul Olaf Scholz, dar și unii vecini ai Germaniei, critică măsura.

SHARE

Guvernul de la Berlin și autoritățile landurilor federale iau în calcul introducerea controalelor la toate granițele Germaniei.

Berlinul vrea să reintroducă controale la frontiere

Publicaţia a intrat în posesia unui document, ce ar urma să fie analizat azi, la un summit dedicat migrației, convocat la Berlin, de cancelarul Olaf Scholz. Măsurile ar viza toate intrările în Republica Federală, așa cum se întâmplă în prezent, la granița Germaniei cu Austria.

Tensiuni între Germania și vecinii ei nu sunt excluse, în contextul noilor măsuri discutate la Berlin. Înainte de Berlin, Viena este cea care a agitat puternic această temă, în UE, refuzând Bulgariei şi României primirea în Spaţiul Schengen.

Statisticile spun că, exceptând imigrația din Ucraina, numărul refugiaților sosiți în Germania, în primele trei luni ale acestui an, este cu 50% mai mare decât cel înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie.

Citeşte şi: România nu pune garduri la frontiere. Un proiect-pilot va fi edificat împreună cu Comisia Europeană

Potrivit poliției federale, a existat un total de 19.627 de intrări ilegale în Germania, în primul trimestru al anului 2023. În același timp, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați a înregistrat aproape 90.000 de cereri de azil.

Premierul Cehiei, Petr Fiala, a criticat inițiativa, afirmând că numărul migranților ilegali este mult prea mic pentru a necesita controale la frontieră, conform Deutsche Welle.

Chiar dacă a fost de acord că fenomenul există, oficialul ceh a apreciat că soluțiile ideale ar fi o mai clară politică de repatriere și cooperarea cu țările aflate pe traseele migrației.

Citeşte şi: Croația adoptă euro și se alătură Schengen. Este al 27-lea stat care aderă la zona fără frontiere

Și verzii ecologiști germani, aflați la guvernare la Berlin, alături de social-democrați și liberali, în guvernul Scholz, nu văd cu ochi buni măsura.

„Problemele europene cer rezolvări europene, nu controale unilaterale la frontieră, care afectează atât acordurile Schengen, cât și populația care trăiește și muncește în zonele de frontieră”, a comentat, conform publicației Die Zeit, Katja Meier, ministra Justiției și Afacerilor Europene din Saxonia, land învecinat Cehiei și Poloniei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te