Gruparea rusească Wagner, gata să înarmeze Hezbollah și Iran cu tunurile Pantsir-S1 și rachete SA-22

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.11.2023 - 10:59
Gruparea rusească Wagner, gata înarmeze Hezbollah și Iran cu tunurile Pantsir-S1 și rachete SA-22 - Foto: Profimedia images

Gruparea rusească Wagner, gata să înarmeze teroriștii Hezbollah și Iranul, țara de unde Putin cumpără dronele Shahed 136, cu care atacă de peste un an de zile Ucraina.

SHARE

Mercenarii Wagner, conduși acum de fiul lui Prigojin, sunt pregătiți să înarmeze gruparea radicală Hezbollah și Iranul în contextul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu.

Casa Albă a declarat marți, 21 noiembrie, că grupul rusesc de mercenari Wagner intenționează să furnizeze un sistem de apărare antiaeriană militanților Hezbollah din Liban sau regimului de la Teheran, ca parte a unei "cooperări fără precedent în domeniul apărării" între cei doi adversari ai SUA.

Gruparea rusească Wagner, gata să înarmeze Hezbollah și Iran cu tunurile Pantsir-S1 și rachete SA-22

"Informațiile noastre (...) indică faptul că Wagner, la indicațiile guvernului rus, se pregătea să furnizeze o capacitate de apărare aeriană fie Hezbollahului, fie Iranului", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Wall Street Journal a afirmat la începutul acestei luni că Wagner se pregătește să furnizeze Pantsir-S1, un sistem rusesc de tunuri și rachete antiaeriene autopropulsate cunoscut sub numele de SA-22 de către NATO, citând oficiali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Wagner, care este finanțat de Kremlin, a fost readus în rând după o revoltă eșuată în iunie, care a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa guvernării de două decenii a președintelui Vladimir Putin.

Citește și: Mercenarii Wagner renasc sub comanda fiului lui Prigojin. Acesta este acum în slujba lui Putin

"Suntem cu siguranță pregătiți să ne folosim autoritățile noastre de sancțiuni antiteroriste împotriva persoanelor sau entităților rusești care ar putea face aceste transferuri destabilizatoare", a declarat Kirby.

El a adăugat că Iranul "ia în considerare furnizarea de rachete balistice Rusiei acum pentru a fi folosite în Ucraina în schimbul acestui sprijin".

Citește și: Gruparea de mercenari ruși Wagner și-a cumpărat sateliţi de spionaj din China

Washingtonul a avertizat în legătură cu aprofundarea relațiilor militare dintre Moscova și Teheran - o relație în plină expansiune pe care Kirby a descris-o ca fiind "evident dăunătoare pentru Ucraina, cu siguranță dăunătoare pentru vecinii Iranului, sincer dăunătoare pentru comunitatea internațională".

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită oficială în Iran în septembrie, descrisă ca un "pas important" pentru cooperarea militară dintre aliați.

Ambele țări fac obiectul unor sancțiuni comerciale internaționale și au creat legături strânse în mai multe sectoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te