Granița dintre SUA și Mexic, luată cu asalt de migranți. Cel mai mare flux din ultimii 20 de ani

DE Miruna Moldoveanu | 17.03.2021 - 12:43
SUA au înregistrat cea mai mare creştere a numărului de migranţi din ultimii 20 de ani/FOTO: Getty

SUA se confruntă cu cea mai mare creştere a numărului de migranţi la frontiera de sud-vest din ultimii 20 de ani, a atenţionat marţi secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, potrivit Reuters.

SHARE

Acest anunț vine în contextul eforturilor făcute de administraţia Biden pentru a gestiona afluxul de copii neînsoţiţi care încearcă să treacă graniţa dinspre Mexic.

Numărul tentativelor de trecere a frontierei în SUA de către persoane din America Centrală şi Mexic a sporit constant din aprilie 2020, iar majoritatea adulţilor singuri şi a familiilor sunt întorşi din drum, a spus Mayorkas.

Citește și: Cine conduce atacul împotriva vaccinului AstraZeneca în România: Terheș, Badea, Sputnik, Antena 3

Sărăcia, violenţele şi corupţia din Mexic şi aşa-numitul 'triunghiul nordic' - Guatemala, Honduras şi El Salvador - determină de mulţi ani numeroase persoane din aceste ţări să caute un trai mai bun în SUA.

Cea mai mare creştere a numărului de migranţi din ultimii 20 de ani la frontiera de sud-vest

Condiţiile au continuat să se deterioreze, iar două uragane au înrăutăţit condiţiile de viaţă, în timp ce pandemia de COVID-19 a complicat situaţia la frontieră, a subliniat Alejandro Mayorkas într-o declaraţie. ''Suntem pe cale să înregistrăm la frontiera de sud-vest mai mulţi indivizi decât am avut în ultimii 20 de ani'', a spus el.

Citește și: Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

În luna februarie, poliţiştii de frontieră din SUA au operat 100.441 de arestări sau expulzări de migranţi la frontiera cu Mexicul, cea mai mare valoare a acestui indicator după criza din 2019 de la graniţa americano-mexicană. Adulţii singuri formează majoritatea celor care sunt expulzaţi, a menţionat Mayorkas. Copiii care călătoresc neînsoţiţi, unii în vârstă de numai 6 ani, nu sunt returnaţi spre Mexic.

Guvernul american înfiinţează un centru comun de procesare pentru a transfera aceşti copii rapid în custodia Departamentului de Sănătate (HHS) şi încearcă să găsească adăposturi suplimentare pentru ei, a adăugat demnitarul american.

Copii neînsoțiți încearcă să treacă granița

Conform legislaţiei SUA, copiii trebuie să fie transferaţi în termen de 72 de ore din centrele poliţiei de frontieră către adăposturi administrate de HHS.

Pe termen scurt, guvernul federal american creează în statele Texas şi Arizona adăposturi suplimentare pentru copii neînsoţiţi şi familii şi cooperează cu Mexicul pentru creşterea capacităţii acestei ţări de primire a familiilor expulzate din SUA, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.