Cancelarul Friedrich Merz a afirmat recent angajamentul guvernului său de a transforma Bundeswehr în „cea mai puternică armată convențională din Europa”, reflectând o nouă hotărâre de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea continentală.
Germania duce tancuri și mii de soldați în Europa, prima oară după Războiul Mondial, lângă Rusia
Cheltuielile de apărare ale Germaniei în 2024 au atins 2% din PIB pentru prima dată în ultimii ani și există discuții pentru a le crește și mai mult.
În prezent, aproximativ 500 de soldați germani sunt deja staționați în Lituania. Brigada, care va include trei batalioane de manevră și tot sprijinul de luptă și logistica necesare, urmează să fie relocată permanent, cu scopul de a atinge capacitatea operațională deplină până la sfârșitul anului 2027, arată dw.com.
Această desfășurare germană pe termen lung nu este doar un gest simbolic; ea reprezintă un angajament concret de consolidare a flancului estic al NATO și de descurajare a unei noi agresiuni ruse. Ea subliniază o schimbare fundamentală în politica externă și de securitate a Germaniei, semnalând o nouă eră de angajament proactiv în apărarea europeană și o alianță consolidată în fața amenințărilor geopolitice în continuă evoluție.
Germania apără NATO
În timp ce armata germană era formată anterior din opt brigăzi, acum se adaugă o a noua, cea din Lituania. Aceasta va rămâne acolo permanent - o premieră în istoria Bundeswehr-ului. Ca simbol al solidarității, emblema Panzerbrigadei 45, pe care soldații o poartă pe uniformele lor, include și un reper al orașului Vilnius, Turnul Gediminas.
Citește și: Germania anunţă interzicerea activităţilor mişcării palestiniene Hamas
„Germania va fi pregătită să apere fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”, a promis ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în primul său discurs adresat Bundestag-ului după ce noul guvern a preluat puterea în urmă cu două săptămâni. Staționarea brigăzii germane în Lituania, a spus el, este „un semnal puternic pentru partenerii noștri și un semn clar pentru orice potențial adversar”.
Granița cu dușmanul
Lituania are 3 milioane de locuitori și este situată între enclava rusă a regiunii Kaliningrad și aliatul Rusiei, Belarus, cu care are o graniță de aproape 680 de kilometri. Guvernul lituanian lucrează la construirea unei forțe blindate puternice, pentru care a comandat 44 de tancuri principale de luptă moderne Leopard 2 A8, fabricate în Germania. Același tanc va fi folosit și de brigada Bundeswehr din Lituania, facilitând cooperarea dintre cele două armate.
Citește și: Hamas a atacat Israelul, iar acum tot ea cere armistiţiu şi vrea discuţii