O mare parte din acest total a dispărut de atunci, au spus aceștia. O sursă a estimat suma lipsă la aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Cealaltă a spus că diferența a fost între 1 și 2 miliarde de dolari.
Deși se știe că FTX a mutat fondurile clienților la Alameda, fondurile lipsă sunt raportate aici pentru prima dată.
Gaura financiară a fost dezvăluită în documentele pe care Bankman-Fried le-a împărtășit cu alți directori superiori duminica trecută, potrivit celor două surse. Înregistrările au oferit o descriere actualizată a situației de la acel moment, au spus acestea. Ambele surse au ocupat poziții de conducere la FTX până săptămâna aceasta și au declarat că au fost informate despre finanțele companiei de către personalul de top.
FTX, cu sediul în Bahamas, a depus vineri o cerere de faliment, după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost înregistrată o avalanșă de retrageri ale clienților. Un acord de salvare cu bursa rivală Binance a eșuat, precipitând cea mai importantă prăbușire de profil din ultimii ani în domeniul criptografic.
Citește și: Skoda și 100.000 lei pentru Nadia după JO de la Montreal. Ședința în care Ceaușescu a împărțit banii
În mesajele de text trimise la Reuters, Bankman-Fried a declarat că "nu este de acord cu caracterizarea" transferului de 10 miliarde de dolari.
"Nu am transferat în secret", a spus el. "Am avut o etichetare internă confuză și am interpretat-o greșit", a adăugat el, fără a detalia. FTX și Alameda nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Într-un tweet de vineri, Bankman-Fried a declarat că "reconstituie" ce s-a întâmplat la FTX. "Am fost șocat să văd cum lucrurile s-au desfășurat în felul în care s-au desfășurat la începutul acestei săptămâni", a scris el. "Voi scrie, în curând, o postare mai completă cu privire la desfășurarea lucrurilor."
În centrul problemelor FTX s-au aflat pierderile de la Alameda, despre care majoritatea directorilor FTX nu știau, a relatat anterior Reuters.
Citește și: VIDEO Erdogan vrea ca republicanii să câștige Senatul din SUA. Așteaptă 40 de avioane de luptă F-16
Retragerile clienților au crescut duminica trecută, după ce Changpeng Zhao, directorul general al gigantului exchange criptografic Binance, a declarat că Binance își va vinde întreaga participație în tokenul digital al FTX, în valoare de cel puțin 580 de milioane de dolari, "din cauza dezvăluirilor recente". Cu patru zile înainte, publicația CoinDesk a raportat că o mare parte din activele de 14,6 miliarde de dolari ale Alameda erau deținute în acest token.
Fraudă istorică la FTX
În acea duminică, Bankman-Fried a avut o întâlnire cu mai mulți directori în capitala Bahamas, Nassau, pentru a calcula de câtă finanțare externă avea nevoie pentru a acoperi deficitul FTX, au declarat cele două persoane care au cunoștință despre finanțele FTX.
Bankman-Fried a confirmat că întâlnirea a avut loc.
Bankman-Fried le-a arătat mai multe foi de calcul șefilor echipelor de reglementare și juridice ale companiei care au arătat că FTX a mutat aproximativ 10 miliarde de dolari în fonduri ale clienților de la FTX la Alameda, au spus cele două persoane. Foile de calcul arătau câți bani a împrumutat FTX către Alameda și pentru ce au fost folosiți, au spus acestea.
Documentele au arătat că între 1 și 2 miliarde de dolari din aceste fonduri nu au fost contabilizate printre activele Alameda, au precizat sursele. Foile de calcul nu indicau unde au fost mutați acești bani, iar sursele au spus că nu știu ce s-a întâmplat cu ei.
În cadrul unei examinări ulterioare, echipele juridice și financiare ale FTX au aflat, de asemenea, că Bankman-Fried a implementat ceea ce cele două persoane au descris ca fiind o "ușă din spate" în sistemul de contabilitate al FTX, care a fost construit cu ajutorul unui software personalizat.
Aceștia au declarat că "backdoor-ul" i-a permis lui Bankman-Fried să execute comenzi care puteau modifica înregistrările financiare ale companiei fără a alerta alte persoane, inclusiv auditorii externi. Această configurație a însemnat că mișcarea fondurilor de 10 miliarde de dolari către Alameda nu a declanșat semnale de alarmă în ceea ce privește conformitatea internă sau contabilitatea la FTX, au spus ei.
Cea mai mare bursă de criptomonede, în faliment
Falimentul FTX a marcat o răsturnare de situație uimitoare pentru Bankman-Fried. Tânărul de 30 de ani înființase FTX în 2019 și a condus-o să devină una dintre cele mai mari burse de cripto-monede, acumulând o avere personală estimată la aproape 17 miliarde de dolari. FTX a fost evaluată în ianuarie la 32 de miliarde de dolari, printre investitori numărându-se SoftBank și BlackRock.
Criza a avut reverberații în lumea criptografică, prețul principalelor monede prăbușindu-se. Iar prăbușirea FTX atrage comparații cu prăbușirile anterioare ale unor afaceri majore.
Vineri, FTX a declarat că a predat controlul companiei lui John J. Ray III, specialistul în restructurare care s-a ocupat de lichidarea Enron Corp - unul dintre cele mai mari falimente din istorie.