Franța arde! Peste 600 de oameni arestați și 250 de polițiști răniți, în urma protestelor violente

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.06.2023 - 12:53
Franța arde! Peste 600 de oameni arestați și 250 de polițiști răniți, în urma protestelor violente - Foto: Profimedia Images

Este revoltă în Franța pentru a treia noapte consecutiv. Oamenii se revoltă după ce un polițist a ucis un adolescent în apropiere de Paris. Protestatarii furioși au jefuit şi distrus magazine, au incendiat mașini și autobuze şi s-au bătut în stradă cu forţele de ordine.

SHARE

Franţa a trăit a treia noapte de violenţe declanşate de moartea adolescentului de 17 ani, ucis de un poliţist la un control rutier. Confruntările au fost adesea şi mai intense decât în nopţile precedente, deşi peste 40.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în încercarea de a ţine situaţia sub control.

Citește și: E îndreptățită greva din spitale care începe azi? Ce salarii au o infirmieră, o asistentă, un medic

Franța arde! Magazine jefuite și incendiate, peste 600 de oameni arestați

Numeroase magazine au fost jefuite sau chiar incendiate la periferia Parisului şi chiar în centrul capitalei. Incidente au avut loc şi în marile oraşe din provincie şi chiar la Bruxelles. 621 de oameni au fost arestaţi, dar bilanţul este încă provizoriu. 

Grupuri de câteva zeci de tineri, mulţi dintre ei mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, au asediat comisariatele de poliţie şi alte clădiri administrative.

Poliţiştii şi jandarmii din forţele speciale au fost întâmpinaţi cu pietre, petarde şi artificii. Nenumărate maşini au fost incendiate iar unii localnici, înspăimântaţi, spun că s-au simţit ca într-un teatru de război.

Citește și: Minerii din subteranul exploatării Lupeni au încheiat protestul

Confruntările violente au fost însoţite şi de jafuri. Cei mai săraci localnici au profitat de haos pentru a-şi face provizii de hrană la hipermarketuri. Câteva au fost chiar incendiate.

Dar au fost vandalizate şi agenţii bancare sau magazine de lux, chiar şi în centrul Parisului, uneori sub privirile unor turişti care voiau să cunoască viaţa de noapte a capitalei. Iar la periferie, un depou de autobuze a fost dat pradă flăcărilor.

Marș pentru tânărul ucis de un polițist

Ieri după amiază, la Nanterre, mii de oameni au luat parte la un marş în memoria lui Nahel, adolescentul împuşcat mortal. Mulţi au pus tragicul incident pe seama rasismului care s-ar manifesta în rândul forţelor de ordine.

În final, şi marşul a degenerat în violenţe. Participanţii i-au acuzat pe poliţişti că au lansat gaze lacrimogene asupra mulţimii paşnice.

Citește și: Minerii de la Livezeni au oprit protestul, după ce li s-a promis că ar urma să primească salariile

Între timp, poliţistul vinovat a fost pus sub acuzare pentru omor intenţionat. Potrivit avocatului său, el cere iertare familiei îndoliate şi susţine că nu a vrut să ucidă.

Cum a fost ucis Nahel

Nahel, un adolescent de 17 ani, a fost împuşcat mortal în piept, după ce a refuzat să se supună unui control rutier efectuat de doi poliţişti pe motociclete la Nanterre.

În Franţa, vârsta minimă pentru a deţine un permis de conducere este de 18 ani. Potrivit unui video autentificat de AFP, unul dintre poliţişti a ţinut pistolul îndreptat asupra lui Nahel, apoi a tras de aproape.

Un avocat al polițistului a declarat că acesta a oferit scuzele familiei adolescentului. Acesta a mai spus că ofițerul nu a vrut să îl ucidă pe tânăr. Polițistul este anchetat oficial pentru omor din culpă.

Moartea tânărului a declanşat două nopţi de violenţe în Franţa, mai ales în regiunea pariziană, iar scenariul s-a repetat noaptea trecută. Serviciile de informaţii se tem de o generalizare a violenţelor în nopţile următoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te