Franța anchetează existența unor restaurante secrete pentru miniștri care încalcă restricțiile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.04.2021 - 20:31
Elita pariziană încalcă restricțiile/Foto:France24

Șampanie, homar, lipsa măștilor și a distanțării sociale, arată un documentar TV francez despre „restaurantele clandestine” care servesc elita pariziană, încălcându-se restricțiile de pandemie la nivel național impuse de Guvern.

SHARE

Ceea ce este șocant pentru publicul francez, care se află în lockdown, și pentru personalul medical total epuizat este că un organizator de astfel de evenimente interzise a dezvăluit că a văzut și miniștri la mese.

Procuratura din Paris a declarat că a fost deschisă o anchetă cu privire la aceste acuzații, pentru a identifica atât organizatorii, cât și participanții la evenimentele semnalate.

Un documentar difuzat pe rețeaua franceză M6 în weekend a inclus mărturia unui bărbat care a dezvăluit că a mâncat în două sau trei restaurante clandestine „cu un număr de miniștri”.

Procuratura a declarat că ancheta continuă, în ciuda faptului că bărbatul prezentat în documentar și-a retras depoziția.

Membrii Guvernului au negat că ar fi participat la evenimente clandestine. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a cerut poliției să investigheze acuzațiile.

Elita pariziană se întâlnește în cluburi private

M6 a difuzat un reportaj filmat cu camerele în două restaurante, înfățișând chelneri cu mănuși albe care prezentau meniuri de la 160 la 490 de euro de persoană, ce includeau șampanie, trufe cu foie gras și homar în sos de ghimbir.

Un organizator dădea asigurări că oaspeții nu trebuie să poartă măști, deoarece „este un club privat și vrem ca oamenii să se simtă ca acasă”.

Citește și 

Cât de eficiente sunt interdicțiile de ieșire din casă

Patronii de restaurante și hoteluri își asumă să le facă teste rapide clienților

 

Într-un alt local, cu meniu de 220 de euro, camerele au surprins clienți îmbrăcați elegant care se îmbrățișau și se pupau pe obraji, mergând, pe un covor roșu, spre sala de restaurant.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal, a declarat că miniștrii „au datoria de a se purta ireproșabil”, subliniind că autoritățile investighează rapoarte despre petreceri în restaurante clandestine, iar 200 de suspecți au fost identificați și se confruntă cu „pedepse grele”.

Când a fost întrebat câți funcționari guvernamentali au fost amendați pentru încălcarea restricțiilor, prim-ministrul Jean Castex a refuzat să răspundă.

Pentru cei care sunt prinși, acuzația de punere în pericol a sănătății oamenilor implică o posibilă pedeapsă cu închisoarea și amenzi de 15.000 de euro, în timp ce participanții se confruntă cu amenzi de 135 de euro pentru că nu poartă măști.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te