Fragmente de dronă găsite pe teritoriul Republicii Moldova. Ce spun autoritățile?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.04.2024 - 07:27
Fragmente de dronă găsite pe teritoriul Republicii Moldova. Ce spun autoritățile? - Foto: Observator / imagine rol ilustrativ

Fragmente de dronă găsite pe teritoriul Republicii Moldova. Ce spun autoritățile? În ce zonă a căzut și ce proveniență are aceasta?

SHARE

Fragmente de dronă găsite pe teritoriul Republicii Moldova. Ce spun autoritățile? În ce zonă a căzut și ce proveniență are aceasta?

Dronă căzută în R. Moldova

Fragmente de dronă au fost descoperite, joi, în jurul orei 14:15, în apropierea localităţii Etulia-Vlădiceni, din raionul Vulcăneşti, aflat la graniţa cu Ucraina, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din Republica Moldova.

Citeşte şi: Maia Sandu: „Republica Moldova alege libertatea, în pofida ameninţărilor de la Moscova”

Potrivit IGPF, fragmentele de dronă descoperite la Vulcăneşti conţin inscpripţia „Герань-2” (Geranium-2, numele rusesc al dronelor iraniene Shahed - n.r.).

Fragmentele au fost depistate la aproximativ la 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene.

Autorităţile competente s-au deplasat la faţa locului, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricţionat, urmând ca resturile de dronă să fie analizate de specialişti, care nu au constatat deocamdată riscuri, a precizat IGPF.

„Pentru a preveni răspândirea informaţiilor false şi pentru a evita panicarea populaţiei, vă rugăm să rămâneţi calmi şi să vă informaţi doar din prima sursă”, se arată în comunicatul IGFP.

Acesta este al treilea caz când fragmente de dronă au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova numai de la începutul anului 2024, scrie NewsMaker. S-a mai întâmplat pe 11 februarie şi pe 17 februarie, tot în raionul Vulcăneşti, iar resturile proveneau tot de la drone folosite de Rusia în agresiunea sa asupra Ucranei.

Astfel de incidente s-au întâmplat însă şi în 2022 şi 2023.

Citeşte şi: Maia Sandu propune un referendum pentru aderarea Moldovei la UE chiar în ziua prezidențialelor

În decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziţionat din bugetul naţional de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informaţional şi logistic.

După cazul din 11 februarie, cu fragmentele de dronă Shahed căzute la Vulcăneşti, premierul Dorin Recean a declarat că radarul nu le-a putut detecta. El a explicat că, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone şi rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, ţara nu îi are.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te