FOTO Rusia a atacat cu rachete o catedrală ortodoxă din Odesa veche de 200 de ani, patrimoniu UNESCO

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.07.2023 - 15:26
Catedrala "Schimbarea la faţă" distrusă de ruși - Foto: Twitter/ @bayraktar_1love

Noul atac al forţelor ruse din acest weekend împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat distrugerea unei catedrale istorice ortodoxe aflate în patrimoniul UNESCO. Kremlinul respinge acuzațiile și inventează o realitate complet paralelă.

SHARE

Ministerul de Interne a dat un nou bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în cursul tirurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Catedrala "Schimbarea la faţă", situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată', a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

Rusia a atacat cu rachete o catedrală ortodoxă din Odesa veche de 200 de ani

Ucraina a promis duminică "represalii" după tirul rusesc cu "19 rachete" din cursul nopţii.

"Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. "Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa", a adăugat el, potrivit AFP.

Citește și: VIDEO Surse: Un depozit românesc de petrol din portul ucrainean Reni, distrus de ruși. Reacția MAE

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a condamnat duminică, "cu cea mai mare fermitate", "bombardamentele brutale întreprinse de forţele ruse" în urma cărora au fost lovite mai multe situri în centrul oraşului Odesa din sudul Ucrainei, printre care Catedrala "Schimbarea la faţă", veche de peste 200 de ani şi inclusă în patrimoniul mondial.

Citește și: Rusia a bombardat portul Reni, din Ucraina, la 9 kilometri de frontiera română

"Aceste distrugeri teribile marchează o nouă escaladare a violenţei împotriva patrimoniului cultural al Ucrainei", a denunţat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.

 "Cer Federaţiei Ruse să ia măsuri tangibile pentru a se conforma obligaţiilor ce îi revin cu privire la dreptul internaţional" referitor la protejarea patrimoniului, a continuat ea.

Kremlinul neagă acuzațiile, dar imaginile spun totul

Kremlinul a respins luni acuzaţiile că a lovit Catedrala Schimbarea la Faţă din Odesa, grav avariată în noaptea de sâmbătă spre duminică de tiruri de rachete care au lovit centrul istoric al acestui oraş din sudul Ucrainei, informează France Presse şi agenţia de presă TASS.

"Forţele noastre armate nu lovesc niciodată infrastructurile sociale şi cu atât mai puţin bisericile (...). Respingem aceste acuzaţii, este ceva absolut fals. Aici este vorba despre tiruri de antirachete (ucrainene) care au fost lansate şi au distrus catedrala", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te