FOTO 70 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a Marii Britanii

DE Elena Andrei | 04.02.2022 - 20:58
FOTO 70 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a Marii Britanii/foto: ap
Prințesa Elisabeta la Windsor Great Park, în Anglia, la 21 aprilie 1939/foto: ap
George al VI-lea și Regina Elisabeta, împreună cu fiicele lor, Prințesa Elisabeta și Prințesa Margareta/foto: ap
Diadema din diamante, perle, argint și aur, purtată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în drumul ei de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey pentru încoronarea ei din 1953/foto: ap
Regina, întotdeauna elegantă/foto: ap

Elizabeth Alexandra Mary Windsor nu s-a născut pentru a purta coroana. Dar destinul i-a rezervat această îndatorire, pe care regina a respectat-o timp de 70 de ani.

SHARE

Regina Elisabeta a II-a va marca duminică 70 de ani pe tron, o domnie fără precedent care a făcut din ea un simbol al stabilității în timp ce Regatul Unit a traversat o epocă a incertitudinii, potrivit Daily Mail.

De la începutul domniei, o tânără plină de farmec, purtând veșminte regale extrem de sofisticate, până la încarnarea ei mai recentă ca bunica națiunii, regina a fost martoră la sfârșitul Imperiului Britanic, apariția multiculturalismului, ascensiunea terorismului internațional și provocările expuse de Brexit, plus pandemia de COVID-19.

În tot acest timp, regina a fost o constantă - reprezentând interesele Regatului Unit în străinătate, aplaudând succesele națiunii, arătând compasiune pentru eșecurile acesteia și rămânând mereu deasupra luptei politice.

George al VI-lea a fost îndrăgit de britanici când a refuzat să părăsească Londra, în timp ce bombele cădeau în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Elisabeta a urmat exemplul tatăl ei, s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar la începutul anului 1945, devenind prima femeie membru al Familiei Regale care s-a alăturat serviciilor armate ca membru activ cu normă întreagă.

La vârsta de 21 de ani, ea și-a dedicat viața națiunii și Commonwealth-ului, asociația voluntară a statelor care a apărut din Imperiul Britanic.

„Declar în fața voastră că întreaga mea viață, fie că este lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și slujirii marii noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții”, a spus ea într-un discurs radio difuzat în întreaga lume.

În 1952, tânăra prințesă a pornit într-un tur al Commonwealth-ului în locul tatălui ei bolnav. Se afla într-o cabană îndepărtată din Kenya, împreună cu soțul ei, Prințul Philip, când a auzit că tatăl ei a murit.

S-a întors imediat la Londra, debarcând din avion în haine negre de doliu, pentru a-și începe viața de regină.

Ea a domnit de atunci, cu coroană și sceptru la marile ocazii, dar mai frecvent purtând o pălărie cu boruri late și o geantă simplă, stilul inconfundabil al Reginei.

În cele șapte decenii care au trecut, regina a împărtășit confidențe cu 14 prim-miniștri și s-a întâlnit cu 13 președinți ai SUA.

Și a depășit toate scandalurile din familia regală fără ca popularitatea ei să scadă, potrivit lui Kelly Beaver, CEO-ul firmei de sondaje Ipsos UK, care a urmărit popularitatea reginei de zeci de ani.

Citește și

Klaus Iohannis a rechemat în țară 10 ambasadori. Propunerile MAE pentru ocuparea posturilor

Putin și Xi Jingping denunță extinderea NATO și cer Occidentului să renunțe la "războiului rece"

 

„Parte din această popularitate se datorează faptului că ea este atât de sinonimă cu... monarhia, ceea ce este ceva de care poporul britanic este mândru”, a spus Beaver.

Pentru regină, duminica aniversării va fi una dulce-amăruie, marcând atât domnia ei lungă, cât și cea de-a 70-a comemorare a morții tatălui ei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te