„Este clar Kirchnerian”; „Are tendințe catolice”; „Postează pe Facebook comentarii de stânga”; „Urmează guvernul”; „Este fiica unui fost cunoscut simpatizant al Partidului Comunist Sovietic”. Pe hard diskul descoperit în seiful biroului șefului AFI, serviciul de informații din Argentina în timpul guvernului președintelui Mauricio Macri, existau toate aceste informaţii şi multe altele. Șeful serviciilor, Gustavo Arribas a memorat profiluri personale, tendințe politice, persoanele frecventate, personaje intervievate, cunoștințe și chiar obiceiurile a 403 de jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor sociale care au fost acreditați la G20 și la summitul OMC organizate la Buenos Aires între 2017 și 2018.
Informațiile fuseseră catalogate pe voci şi actualizate conform datelor pe care rețeaua de spionaj le transmitea sediului central. Activitatea de spionaj complet ilegală, interzisă de o lege specifică, a fost devoalată prin depunerea la tribunal a unei serii de tabele Excel care raportează înregistrările efectuate de către noul șef al serviciilor de informații, Cristina Camaño. Judecătorul nr. 11 al Curții Federale din Buenos Aires a atașat dosarul la fascicolul deschis pentru acest nou scandal în baza plângerii formulate de același şef al serviciilor secrete.
Activitatea intensă de spionaj a vizat nu numai numeroşi jurnaliști internaționali care au participat la cele două importante reuniuni economice și comerciale, ci și zeci de colegi argentinieni angajaţi în presa scrisă şi în televiziune.
Pentru colectarea programelor și inițiativelor, mai mulţi ”007” s-au infiltrat la congresele organizate în hotelurile din Buenos Aires, de unde au întocmit profiluri a diferiți conducători de organizații.
În mod evident, această revelaţie publică a provocat multă agitație în Argentina și în străinătate. Numeroase agenții internaționale de știri, precum Reuters, Bloomberg, Afp și chiar CNN, ai căror jurnalişti au fost spionaţi de serviciile argentiniene, au cerut explicații și au solicitat efectuarea unei anchete. Ştirea a declanşat reacţii virulente şi în rândul marilor ziare argentiniene ai căror trimişi la cele două summituri au fost spionaţi.
Poate părea normal ca un serviciu de informații să se activeze în vederea a două întâlniri importante, cu participarea șefilor de stat și a miniștrilor. Dar colectarea unor ştiri, chiar și fictive, pentru a întocmi profiluri ideologice și personale reale, care îi împart în buni și răi pe profesioniştii ce vor trebui să participe la summituri, este cu totul altceva, mai scrie publicația italiană.