Într-o postare pe contul său oficial de X, fostul ambasador american în România, Mark Gitenstein, admite că Statele Unite privesc cu mare îngrijorare la ceea ce se întâmplă în aceste zile în România, după ce au ieșit la iveală numeroase dovezi clare care îl leagă pe Călin Georgescu de Rusia lui Vladimir Putin.
Fost ambasador SUA, despre pericolul Georgescu: SUA, îngrijorate de ingerințele străine din alegeri
"După ce am fost ambasador al SUA în România, am văzut direct puterea democrației sale și hotărârea poporului său. SUA sunt profund preocupate de dovezile de ingerință străină în alegerile din România. Poporul român va trebui să decidă pe cine alege", scrie Mark Gitenstein pe X.
Having served as U.S. Ambassador to Romania, I’ve seen firsthand the strength of its democracy and the resolve of its people.
— Ambassador Mark Gitenstein (@USAmbEU) December 5, 2024
The U.S. is deeply concerned by evidence of foreign interference in Romania’s elections. It is for the Romanian people alone to decide whom they elect. https://t.co/F6fbewVwW1
Rusia atacă direct România
Avertismentul fostului ambasador american vine după ce Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente și a Elenei Lasconi, a informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din primul tur.
Citește și: Călin Georgescu refuză directiva Trump privind alocarea a 2% din PIB pentru NATO: Nu mă interesează
Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis în cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie un raport detaliat care indică desfășurarea unei campanii agresive de promovare a candidatului Călin Georgescu, însoțită de acțiuni cibernetice coordonate ce au vizat infrastructurile electorale ale AEP și STS. SIE confirmă, la rândul său, intensificarea acțiunilor hibride desfășurate de Rusia împotriva României.
Potrivit documentelor SRI, datele obținute arată că „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Citește și: VIDEO Soldații Rusiei amenință că vin în România și îl consideră pe Călin Georgescu un mare prieten
Un element semnificativ al campaniei este contul TikTok „bogpr”, asociat cetățeanului român Bogdan Peșchir, care ar fi fost implicat în finanțarea promovării lui Georgescu.
Citește și: Călin Georgescu, promovat pe X, FB, Telegram de conturi rusești cu sute de mii de urmăritori
În același timp, infrastructurile IT&C utilizate în procesul electoral și găzduite de AEP și STS au fost ținta a peste 85.000 de atacuri cibernetice. Aceste acțiuni au vizat exploatarea vulnerabilităților, obținerea accesului la date, alterarea integrității informațiilor și indisponibilizarea sistemelor informatice.
Citește și: Călin Georgescu recunoaște legăturile și întâlnirile cu "creierul lui Putin": "Îl cunosc pe Dughin"
Serviciul de Informații Externe (SIE) a subliniat, în aceeași ședință CSAT, intensificarea acțiunilor hibride desfășurate de Rusia împotriva României, menționând că țara noastră este o „țintă pentru atacuri cibernetice, scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje”.
„Reține atenția că în cursul acestui an, situația politică din România a fost abordată și în cadrul talk-show-urilor politice din Rusia. Jurnaliștii ruși lansează ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30% la alegerile parlamentare”, se arată în raportul SIE prezentat în CSAT, citat de Digi24.
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
România își joacă viitorul la "ruleta rusească"
Departamentul de Stat al SUA a emis, miercuri noaptea, un avertisment sever cu privire la alegerile din România, subliniind îngrijorările legate de posibila victorie a unui candidat pro-rus.
Oficialii americani sunt alarmați de afirmațiile acestuia, care a declarat că nu va respecta angajamentele NATO și că va naționaliza companiile din țară.
Citește și: Kremlinul, despre amestecul în alegerile din România: „Noi? Nu avem obiceiul, în special în România”
În acest context, Departamentul de Stat subliniază riscurile majore pentru Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, având în vedere posibilele consecințe economice și politice.
„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român, iar Statele Unite nu interferează cu acest proces.
Totuși, suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Informațiile menționate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.
Oficialii americani au subliniat că progresul României ca membru al NATO și al Uniunii Europene este esențial pentru securitatea regională și globală, iar orice schimbare în politica externă a țării, favorizând Rusia, ar putea duce la restricționarea cooperării SUA cu România.
De asemenea, o astfel de schimbare ar descuraja investitorii americani și ar pune în pericol relațiile economice bilaterale.
„Statele Unite apreciază contribuția României ca un puternic aliat în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul câștigat cu greu al României în comunitatea transatlantică nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale.
Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, iar o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a mai adăugat Departamentul de Stat.
Avertismentul vine în contextul în care Călin Georgescu, unul dintre candidații la președinția României, a făcut declarații controversate într-un interviu acordat agenției Reuters.
Georgescu a afirmat că România nu își va respecta angajamentele față de NATO, în cazul în care va ajunge la Cotroceni, și a vorbit despre un plan de naționalizare a companiilor.
În plus, el a criticat miliardele de euro primite de România din partea Uniunii Europene, care au fost utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii țării.