Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Africa. Legătura cu Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.01.2024 - 16:36
Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Sahel - Foto: Profimedia Images
Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Sahel - Foto: Profimedia Images
Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Sahel - Foto: Profimedia Images

Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei, în Sahel. Un nou raport dezvăluie misiunea secretă în Africa a lui Gáspár Orbán.

SHARE

Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei, în Sahel. Un nou raport dezvăluie misiunea secretă în Africa a lui Gáspár Orbán, fiul premierului maghiar.

Băiatul lui Orbán a încercat să își ascundă implicarea într-o misiune militară ungară, planificată în regiunea Sahel, din Africa, dar guvernul ungar s-a grăbit să anunțe public participarea sa, după ce Direkt36 și Le Monde au obținut dovezi ale rolului său.

Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Sahel

Toate sursele oficiale maghiare au șters prezența lui Orbán jr., din imaginile din mai multe vizite în Sahel. Premierul Orbán însuși nu a explicat niciodată implicarea fiului său în misiune.

În timpul unei vizite a ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, la palatul prezidențial din capitala Ciadului, N'Djamena, ministrul și delegația sa s-au îndreptat spre intrarea în palat.

Cu excepția unuia dintre însoțitorii săi, care purta o fedora verde și, ulterior, o mască chirurgicală. Acesta s-a întors brusc cu spatele și s-a îndreptat spre o grădină.

Citeşte şi: Atac dur al unui înalt oficial român la Viktor Orban: „Poporul maghiar suferă din cauza lui”

Este doar unul dintre episoadele în care Gáspár Orbán a încercat să-și mascheze prezența, la întâlnirile oficiale din Sahel.

Cu ajutorul unui software de recunoaștere facială, investigația mediatică l-a identificat pe Orbán în diverse fotografii, postate adesea de omologii locali ai oaspeţilor ungari.

Fiul premierului Orbán a avut o carieră plină de culoare, jucând ca fotbalist profesionist, până în anul 2014. A jucat, ca junior, pentru FC Videoton, apoi la echipa doua a clubului, a fost luat de Akademia Puskas, clubul preferat al tatălui său, a revenit la Videoton II, apoi s-a lăsat.

Citeşte şi: Cum e șantajată UE de Viktor Orban. „Vrea bani” ca să dea drumul ajutorului pentru Ucraina

În vârstă de 31 de ani, ulterior s-a mutat în Africa, unde i-a învățat pe copii să joace fotbal, în Uganda. După ce s-a întors în Ungaria, a devenit liderul unei congregații religioase ciudate, numite Felház.

În anul 2019, Gáspár Orbán a devenit subit soldat profesionist și ar fi primit o bursă ministerială, pentru a studia la prestigioasa academie militară britanică Royal Sandhurst.

Ministerul ungar al Apărării a confirmat că Orbán servește în prezent ca ofițer, în cadrul forțelor de apărare ungare, dar nu a dezvăluit gradul său exact.

Singurul care a fost la toate reuniunile

Se pare că a fost singura persoană care a participat la toate cele șase reuniuni din perioada mai 2023 - ianuarie 2024, organizate în vederea pregătirii misiunii din Sahel.

La începutul acestei luni, ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a declarat în mod neașteptat, într-un interviu, că Gáspár Orbán a fost implicat în pregătirea misiunii din Ciad, citând "calificările speciale, cunoștințele juridice și competențele lingvistice" ale lui Orbán.

Pe 13 ianuarie, ministrul Forțelor Armate Dago Yacoub a primit o delegație maghiară în Ciad. Discuțiile s-au învârtit în jurul cooperării militare dintre Ciad și Ungaria, acoperind instruire, armament și schimbul de experiență. Într-o imagine, Gáspár Orbán este văzut în civil ca membru al delegației maghiare, conform hungarytoday.hu.

Ce caută Ungaria în Ciad

În noiembrie 2023, Parlamentul Ungariei a aprobat angajarea militară a Forțelor de Apărare Ungare în Ciad.

Un contingent militar al Forțelor de Apărare Ungare, format din până la 200 de personal (în rotație, 400), dotat cu mijloacele tehnice, armele și echipamentele necesare, va fi staționat în Republica Ciad, până la 31 decembrie 2025.

Misiunea vizează să ofere consiliere, sprijin și mentorat pe câmpul de luptă, să protejeze cetățenii și interesele maghiare și să asiste în lupta împotriva terorismului, în cooperare cu forțele internaționale aliate, dacă este necesar. Misiunea a fost solicitată oficial Ungariei, de către președintele Ciadului.

Legătura Ungaria - Rusia - Sahel

Rusia şi-a dezvoltat o reţea de state sărace vasale în regiunea Sahelului. Este greu de crezut că misiunea militară ungară în Sahel nu are legătură cu aceasta.

În ultimul an, Rusia și-a dublat atenția asupra regiunii africane, o parte tulbure a continentului, care se întinde aproximativ din Senegal, până la Marea Roșie.

Foto: Profimedia Images

Prin intermediul grupului de mercenari Wagner, Moscova se insinuează în țări precum Mali și Burkina Faso și profită de pașii greșiți ai politicii occidentale.

Războaie prin proxy

De asemenea, speculează sentimentul antieuropean în creștere și eșecurile de lungă durată ale actorilor internaționali și locali de a aborda cauzele profunde ale instabilității regionale. În timp ce proxy-urile Moscovei în Africa atrag multă atenție, influența Moscovei pe continent nu este nici deosebit de largă, nici profundă.

Citeşte şi: FOTO Putin a cucerit Africa. A trimis trupe în Burkina Faso, Mali și Niger. Resursele sunt ale lui

Cu toate acestea, odată cu răspândirea violenței în Sahel, Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea, cu privire la prezența tot mai mare a Moscovei, în această zonă. Cu toate acestea, Administrația Joe Biden are puține opțiuni practice, pentru a riposta, conform Carnegie Endowment.

Bogat şi sărac, în acelaşi timp

Deși bogat în resurse, Sahelul suferă de o lungă istorie de instabilitate politică, rebeliuni armate (în special în Mali și Niger) și proastă guvernare.

De la obținerea independenței, în anii 60, țările din regiune s-au confruntat cu provocările legate de construirea statului și a națiunii. Aceste țări au moștenit instituții de guvernare și au redefinit teritorii care s-au dovedit a fi dificil de gestionat.

Foto: Profimedia Images

Grupurile de insurgență islamistă controlează mari părți din regiune și luptă împotriva forțelor guvernamentale și a populațiilor locale, pentru resursele acesteia. Civilii sunt adesea prinși la mijloc.

În ciuda eforturilor internaționale și regionale de lungă durată, de combatere a insurgenților, aceste grupuri continuă să își extindă prezența în întreaga regiune. Campaniile tradiționale de combatere a terorismului nu au reușit să oprească violențele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te