Fiii vor reabilitarea lui Ethel Rosenberg. A fost executată pentru că a vândut planul bombei atomice

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.06.2023 - 16:40
Fiii vor să o reabiliteze pe Ethel Rosenberg - Foto: Picryl
Fiii vor să o reabiliteze pe Ethel Rosenberg - Foto: Picryl

Ajunşi oameni în etate, fiii lui Julius şi Ethel Rosenberg vor să-şi reabiliteze mama, la 70 de ani după execuţia acesteia, pentru spionaj în favoarea Rusiei Sovietice. Cei doi soţi au fost executaţi în anul 1953, pentru furnizarea planurilor bombei atomice.

SHARE

Michael şi Robert depun o cerere pe FOIA (Freedom of Act), pentru a vedea documentele secrete deținute de NSA, la Arhivele Naționale, despre părinţii lor.

Fiii vor să o reabiliteze pe Ethel Rosenberg

Julius și Ethel Rosenberg, infamul cuplu american, au fost executaţi pentru spionaj, acum 70 de ani, pentru livrarea către Moscova a planurilor americane ale bombei atomice.

Astfel, URSS a devenit putere nucleară, lucru care a resetat relaţiile globale de după al doilea război. Cei doi cer Guvernului SUA să elibereze toate înregistrările legate de caz, în efortul lor de a dovedi că Ethel a fost nevinovată.

Într-o declarație online publicată cu ocazia aniversării execuţiei, Michael și Robert Meeropol, acum în vârstă de 80 și 76 de ani, au cerut directorului comunităţii americane de informaţii, Avril Haines, să facă publice mii de documente deținute de Arhivele Naționale și NSA.

Citeşte şi: Putin se pregătește să defileze cu o uriașă bombă atomică capabilă să aducă Armaghedonul în Occident

Anul trecut, Michael şi Robert au depus o cerere, în temeiul Legii privind libertatea de informare, pentru ca NSA să elibereze până la 200 de cutii, conținând peste 500.000 de documente clasificate, despre acțiunile părinților lor, înainte de a fi executați, pe 20 iunie 1953 .

„Am dori să aflăm întregul adevăr despre cazul mamei noastre, înainte de a muri”, au spus frații. „La aniversarea a 70 de ani de la execuția părinților noștri, îi cerem lui Haines să urmeze propriul ei sfat înțelept și să îndrume NSA și Arhivele Naționale să deschidă aceste dosare, pentru noi și pentru fiecare american”.

Soții Rosenberg aveau 30 de ani când au fost trimiși pe scaunul electric, la Închisoarea Sing Sing, din New York, în urma condamnării lor, pentru acuzații federale de conspirație, pentru a comite o infracţiune de spionaj.

Citeşte şi: Cât de aproape este Iranul să obțină bomba atomică

Reporterul UPI din acele vremuri, Jack Woliston, a fost printre martorii execuției. Soții Rosenberg au fost primii civili americani care au fost executaţi pentru spionaj, după ce au fost acuzați că au trimis o schiță aproximativă a bombei atomice, în Rusia.

„O crimă simplă, deliberată, este de mică amploare, în comparație cu crima pe care ați comis-o”, a spus judecătorul Irving Kaufman, condamnându-i la moarte, pe 5 aprilie 1951.

„Milioane... pot plăti prețul trădării voastre”, a spus judecătorul. Cu toate acestea, adevărata profunzime a implicării lor în circuitul de spionaj sovietic a fost un secret care a mers rămas secret, deoarece Rosenberg au refuzat să coopereze cu guvernul, pentru a se salva, rămânând cu gura ferecată, într-un act final de sfidare.

Au început să aibă îndoieli

Copiii soţilor Rosenberg, rămaşi orfani, la 10 și 6 ani, pe măsură ce creșteau, au început să aibă îndoieli serioase, cu privire la rolul exact al mamei lor, recunoscând în același timp că și-au pus sub semnul întrebării și și-au reexaminat propriile teorii, de-a lungul anilor.

În anul 1975, Michael şi Robert au depus cereri FOIA, pentru a căuta documente, cu privire la caz, de la 18 agenții federale, dar nu s-au gândit să includă NSA în dosar, iar cazul a intrat în adormire timp de zeci de ani.

NSA a reînviat cazul în anul 1995, odată cu lansarea fișierelor VENONA, care conțineau un memoriu de la decodorul șef al cifrurilor sovietice din SUA, care a concluzionat că nu credea că Ethel Rosenberg era un spion.

Două cereri FOIA

„Ne-a luat mai mult de 20 de ani să ne dăm seama că NSA poate să nu fi eliberat toate materialele însoțitoare ale stenogramelor comunicațiilor secrete sovietice”, au spus frații în declarație.

„Această constatare ne-a determinat în iulie anul trecut să depunem două cereri FOIA, la NSA și Arhivele Naționale, pentru a elibera toate dosarele legate de mama noastră”.

Restul dosarelor aflate încă secrete ar putea arăta că familia Rosenberg a fost monitorizată, au spus frații, în timp ce încercau să desecretizeze materiale suplimentare și să arunce mai multă lumină asupra implicării mamei lor, crezând că procurorii ar fi putut orchestra mărturii false, în cazul ei.

Efectul VENONA

Transcrierile VENONA au arătat că Julius Rosenberg a condus spionajul militar-industrial pentru Uniunea Sovietică, în anii 40, dar aceleași documente conțineau dovezi justificative care ar fi trebuit să o absolve de vinovăţie pe Ethel, susțin frații.

„De exemplu, am aflat că KGB-ul a dat nume de cod tuturor agenților săi, dar mama noastră nu a primit nici unul”, se spune în declarație.

„De atunci, a trebuit să ne confruntăm cu posibilitatea ca guvernul SUA să știe că mama noastră nu era spion, ci a acuzat-o, a condamnat-o și executat-o ​​într-un efort eșuat de a-l presa pe tatăl nostru să coopereze”.

Ajustare de opinie

„Deși am crescut crezând în inocența părinților noștri, ca adulți, ne-am ajustat opiniile, pe măsură ce am aflat mai multe despre caz”, au scris aceștia.

„Am ajuns la maturitate în climatul post-Watergate, din anii 70, când, ca și astăzi, exista o mare îngrijorare cu privire la secretul guvernamental și la superclasificarea documentelor guvernamentale.

În 1975, am fost în fruntea lobby-uuiu pentru Legea privind libertatea de informare consolidată, dorind să depunem o cerere FOIA, care să stabilească un precedent, pentru dosare legate de cazul părinților noștri.”

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Michael şi Robert susțin că judecătorul care prezida procesul a fost în contradicţie cu echipa de acuzare, condusă de defunctul asistent al avocatului american Roy Cohn, care a jucat mai târziu rolul de actant, în eforturile anticomuniste ale senatorului Joseph McCarthy, în anii 50 înainte. fiind exclus din breasla avocaţilor mulți ani mai târziu, pentru comportament nemilos și lipsit de etică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te