Fără limite. Regimul de la Teheran a ucis peste 200 de protestatari și incită la război cu Israelul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2019 - 10:00

Pe fondul haosului provocat de protestele antiguvernamentale din Iran, reprimate brutal de autoritățile de la Teheran, milițiile șiite sprijinite de Iran din Siria au atacat cu rachete nordul Israelului, ceea ce a pus armata israeliană în alertă maximă.

SHARE

Este primul atac cu rachete ce a vizat nordul Israelului în ultimele șase luni, efectuat de iranieni, scrie Ynet.

Acesta s-a petrecut în timp ce în Iran, conform Amnesty Internațional, peste 100 protestatari au fost uciși în manifestațiile declanșate vineri de creșterea prețurilor la carburanți. Organizația a denunțat folosirea de forțe letale împotriva protestatarilor.

„Cel puțin 106 protestatari din 21 de orașe au fost uciși”, se arată în raportul Amnesty Internațional . „Însă bilanțul real ar putea fi mult mai mare. Există informații că până la 200 de persoane au fost ucise”.

Este greu să se facă o statistică reală deoarece Teheranul a întrerupt internetul.

Maryam Rajavi, președintele Consiliului Național al Rezistenței Iranului (NCRI), în opoziție, a solicitat secretarului general al ONU, António Guterres, să convoace întrunirea Consiliului de Securitate.

Informațiile pe care le deține de la membrii NCRI din interiorul țării arată că peste 200 de protestatari au fost uciși până în prezent în timpul revoltei poporului iranian.

Mii de oameni au fost răniți. La 17 noiembrie 2019, Gardienii Revoluției (IRGC) au declarat că 1.000 de manifestanți au fost arestați, deși numărul real este mult mai mare și există riscul ca aceștia să fie condamnați la moarte și executați rapid.

Maryam Rajavi a solicitat ca CS al ONU să analizeze atrocitățile săvârșite de dictatura religioasă a Iranului, din ordinul liderului suprem, Ali Khamenei, executate de IRGC, având în vedere numărul în creștere al celor uciși și răniți.

„Tăcerea față de crimele împotriva umanității comise în Iran în fiecare zi este absolut inacceptabilă”, a declarat Maryam Rajavi, cerând CS al ONU să declare regimul și liderii săi responsabili de aceste crime.

„Manifestanții sunt în mare parte tineri și adolescenți, mulți dintre ei împușcați în cap și în piept. Numărul celor uciși este de fapt mult mai mare. Regimul ascunde cifra reală. În multe cazuri, forțele de securitate nu predau trupurile morților familiilor și chiar refuză să le ducă la legist, în schimb le îngroapă în locuri necunoscute”, se arată într-un comunicat al Secretariatului Consiliului Național de Rezistență din Iran.

Iranul își vede interesele din Orientul Mijlociu amenințate de revoltele din propria țară, dar și de cele din Liban și Irak, unde formațiunile pe care le finanțează - Hezbollah și milițiile șiite – sunt copleșite de cererea protestatarilor de a nu mai servi Teheranul și de a se concentra pe dezastrul economic din propriile țări.

Peste aceste revolte, atacarea obiectivelor militare ale Iranului din Siria și Irak, de către Israel, distruge dorința de hegemonie a regimului de la Teheran. Efortul de a construi un coridor terestru din Iran, prin Irak, până în Siria, unde încearcă să construiască baze militare, este zădărnicit de atacurile Israelului.

Una dintre aceste baze se află în complexul militar Abu Kamal, Siria, pe care Teheranul a numit-o „Imam Ali”, ceea ce a atras un nou atac israelian, luni.

Iranul a răspuns la acest atac, din Siria, prin lansarea de rachete spre nordul Israelului, marți dimineața. Armata israeliană din nordul Israelului a fost pusă în stare de alertă.

O știre de ultimă oră, grupul de luptă al portavionului american USS Abraham Lincoln se îndreapta marți spre Strâmtoarea Hormuz, obiectiv vital pe fondul tensiunilor din zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te