Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Putin în criză de nervi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.08.2024 - 13:38
Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Putin în criză de nervi - Foto: Profimedia images
Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Putin în criză de nervi - Foto: Profimedia images

Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Kremlinul este îngrijorat cu privire la recentele exerciții militare poloneze din apropierea graniței cu Kaliningrad , susținând că exercițiile au fost repetiții pentru un atac asupra enclavei rusești.

SHARE

Potrivit lui Ilya Tumanov, o figură proeminentă în comunitatea aviației militare ruse și administrator al canalului „Fighterbomber”, avioanele de luptă poloneze au efectuat operațiuni de-a lungul graniței cu Kaliningrad, lucrând în coordonare cu unitățile terestre.

Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Putin în criză de nervi

„Au efectuat șase curse de atac. În cursa finală, s-au întors la aproximativ 40 de kilometri de frontiera de stat”, a scris Tumanov.

Din 2016, Rusia și-a consolidat semnificativ prezența militară în Kaliningrad prin desfășurarea de trupe, armament modern și formarea Corpului 11 de Armată.

Kremlinul a staționat chiar complexe de rachete operațional-tactice „Iskander” în Kaliningrad, capabile să transporte focoase nucleare.

Gruparea militară din Kaliningrad a fost consolidată în continuare cu sistemul de rachete de coastă Bastion.

Citește și: VIDEO 22 de depozite de petrol din rezerva Federală a Rusiei, în flăcări după un atac ucrainean

Militarizarea sporită a Kaliningradului a oferit Kremlinului potențialul de a prelua o parte din coridorul Suwalki al Poloniei, o fâșie de pământ cu o lungime mai mică de 80 de kilometri care separă Belarus de Kaliningrad.

În prezent, nu au existat confirmări oficiale ale acestor activități din partea Rusiei sau a Poloniei și nici reacții oficiale din partea vreunuia dintre guverne.

Citește și: VIDEO Sediu FSB din Kursk, spulberat de rachetele JDAM-ER. Rușii stocau muniții să atace Kievul

Kaliningrad, cunoscut anterior sub numele de Königsberg, a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial ca parte a Prusiei de Est. Uniunea Sovietică a obținut, de asemenea, Memel (acum Klaipėda în Lituania), în timp ce Polonia a obținut Danzig (acum Gdańsk).

Frontiera dintre Polonia și regiunea Kaliningrad din Rusia se întinde pe aproximativ 200 de kilometri, potrivit defence-blog.com.

Citește și: VIDEO Un selfie e tot ce a putut face un pilot rus după ce avionul său a fost doborât. Ce riscă acum

Tensiunile recente sunt agravate de o decizie a Comitetului pentru standardizarea numelor geografice de la Varșovia, care a recomandat utilizarea numai a numelui polonez „Królewiec” pentru orașul cunoscut în Rusia sub numele de Kaliningrad - un nume adoptat în onoarea liderului sovietic Mihail Kalinin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te