Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
8.955.684 Votanți în România
49,73 %
739.890 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Evadarea din Triunghiul Bermudelor egiptean. Mărturiile cutremurătoare din nava scufundată din senin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2023 - 14:04

Când nava Carlton Queen a început să se scufunde în Marea Roșie, turiștii aflați la bord care au scăpat au povestit cum au trăit experiența șocantă din apele din care nu mai sperau să iasă cu viață.

SHARE

Turiștii aflați la bord au povestit că s-a auzit inițial o bufnitură puternică în partea de jos a navei Carlton Queen care i-a aruncat la propriu din paturile supraetajate.

Evadarea din nava Carlton Queen scufundată "din senin" în Triunghiul Bermudelor egiptean

"Am știut că ceva nu era în regulă când am văzut pești înotând în afara ferestrei camerei cabinei mele", a declarat Taylor, 53 de ani, un tehnician arhitect britanic. 

În mai puțin de o oră, Carlton Queen s-a scufundat pe fundul mării. Din fericire, toți cei 26 de turiști, dintre care 15 britanici, au supraviețuit teribilei încercări, împreună cu cei nouă membri ai echipajului navei.

Întorși în Marea Britanie, turiștii aflați la bord au povestit pentru prima dată despre calvarul lor după ce vasul s-a scufundat - fără un motiv evident - în apropiere de Hurghada, într-o zonă a Mării Roșii cunoscută sub numele de "Triunghiul Bermudelor egiptean", care se află aproape de intrarea în Canalul Suez.

Potrivit martorilor, marea era calmă și cerul era senin când nava Carlton Queen, care are o lungime de 137 de metri, a început brusc să se încline după ce a luat apă. Ceea ce a urmat seamănă mai degrabă cu o poveste din "Aventurile lui Poseidon".

"A fost îngrozitor. Când ne-am dat seama că ne-am răsturnat, am știut că avem probleme, că ceva era în neregulă. Strigam după ajutor și auzeam toate lucrurile cum se prăbușeau deasupra noastră și aveam acest sentiment profund de teamă că se întâmplă ceva teribil. Când ne-am dat seama că nu puteam scăpa pe scări și că nu venise nimeni să ne ajute, frica de moarte a crescut. Îmi pierdusem controlul, simțeam că nu-mi pot proteja fiul și am început să intru în panică", spune Taylor.

"Fereastra pe care mă uitam privea spre fundul mării"

Un alt supraviețuitor povestește cum coborâse în propria cabină pentru a-și încărca aparatul foto atunci când barca a început să se scufunde. Partea de tribord s-a ridicat și el a fost aruncat în aer și izbit puternic de fereastra cabinei.

"Fereastra pe care mă uitam privea spre fundul mării", a spus el. "Apa intra prin crăpături, iar ușa era în locul în care ar trebui să fie tavanul, așa că am știut că am probleme", spune Suarez Meilla.

Bărbatul, obișnuit să petreacă timp sub ape întrucât meseria sa este una de scafandru s-a redresat pe coridor și i-a găsit pe Taylor și pe fiul său în "panică totală".

Cei trei bărbați s-au târât de-a lungul coridorului în timp ce nava se scufunda, verificând fiecare cabină pentru a se asigura că nimeni altcineva nu era prins în capcană. 

În timp ce Taylor se îndrepta spre ieșirea de siguranță, a fost lovit în cap de un rezervor mare de metal care i-a blocat ieșirea lui Suarez Meilla. Cu ultimele forțe a sărit în apă, iar echipajul i-a aruncat un colac de salvare, iar el și fiul său au plutit până când barca de salvare i-a scos la suprafață.

După ce și-a revenit, Taylor a spus: "Nu știu cum am ajuns aici, dar mulțumesc lui Dumnezeu că suntem în viață, asta e tot ce contează".

Suarez Meilla a căutat o altă care de ieșire din nava care se scufunda, înotând până la fundul vasului, de unde a scăpat printr-o trapă deschisă, după ce a considerat că orice altă cale de ieșire era "imposibilă".

Cât pe ce sa rămână singur în apele reci și pline de rechini

"Am sărit înapoi în partea scufundată a bărcii și am înotat 15 metri sub suprafața apei, reușind să scap în acest fel. Dar când am ajuns la suprafață nu mai era nimeni în jur, pluta de salvare era la sute de metri distanță și eram singur", și-a amintit el. O navă din apropiere, care s-a grăbit să ajungă la fața locului, l-a observat și l-a scos din apă.

Un alt supraviețuitor, Toby Meadows, în vârstă de 48 de ani a declarat: "Eram pe punte cu fratele meu și am văzut că vasul se răstoarnă, așa că am fugit pe balustrade pentru a ne cățăra pe partea laterală a vasului".

Alții nu au reușit să ajungă la balustrade și au alunecat pe punte până în mare. A fost o experiență șocantă ce amintește de scenele terifiante relatate în filmul "Titanic" când oamenii erau aruncați în toate părțile iar alții care nu reușeau să se prindă de ceva alunecau pe punte în apele înghețate ale Atalanticului.

O nouă vacanță în "nava morții", drept despăgubire

Pasagerii supraviețuitori de pe nava Carlton Queen s-au plâns că nu li s-a oferit nicio compensație, ci o vacanță gratuită anul viitor cu aceeași companie. Suarez Meilla a declarat: "Am pierdut totul, bani, telefoane, pașapoarte, totul, iar ei ne oferă șansa de a ne întoarce din nou. Nici o șansă."

Nava Carlton Queen, construită în 2002, se afla la a doua sa călătorie după ce a fost renovată anul trecut. Turiștii se aflau în a doua zi a unei vacanțe de o săptămână când s-a scufundat. Turiștii se plânseseră încă din prima zi de faptul că nava se clătina dintr-o parte în alta, dar îngrijorările lor au fost liniștite de echipaj.

"Barca era nouă, iar posibilitatea unei situații meteorologice nefavorabile nu explică singură scufundarea ei. Este posibil să fi eșuat în timp ce acosta în apropierea unui recif de corali, iar căpitanul nu a putut să o manevreze din cauza unui vânt puternic și apărut din senin. Dacă ajungi cu nava pe un recif de corali, va fi prea târziu pentru a acționa", a spus el, potrivit The Telegraph.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te