Germania, Marea Britanie și Franța testează în prezent drona HX-2, un nou tip de muniție loitering dezvoltată de compania germană Helsing, care promite să răspundă eficient dronei Lancet utilizate de Rusia în Ucraina.
Europa accelerează dezvoltarea dronei kamikaze cu AI, HX-2
Proiectată pe baza lecțiilor învățate din războiul din Ucraina, HX-2 vine cu un design modern, scalabil, și cu tehnologie de inteligență artificială avansată.
HX-2 este dezvoltată pentru a fi produsă în masă, spre deosebire de multe dintre sistemele de armament occidentale, care se confruntă cu perioade lungi de dezvoltare și costuri ridicate. „Resilience Factory 1”, fabrica Helsing din Germania, poate construi deja 450 de drone lunar, cu posibilitatea de a atinge 1.000 prin extinderea personalului.
Citește și: NATO preia "tacticile ucrainene" cu drone marine din Marea Neagră pentru apărarea Mărilor planetei
Europa răspunde Rusiei cu accelerarea producției de done de război
A doua unitate de producție este în plan, iar obiectivul este atingerea unui volum de 2.500 de drone HX-2 pe lună, ceea ce ar însemna aproximativ 84 de unități pe zi.
„Bundeswehr-ul german intenționează să finalizeze testele acestei drone până la sfârșitul acestui an pentru a lua o decizie de achiziție”, a declarat Simon Brunjes, vicepreședinte de vânzări la Helsing.
La rândul său, armata britanică a fost deja filmată testând drona pe poligonul Salisbury Plain, în timp ce Franța și alte națiuni europene analizează și ele capacitățile sistemului.
Experiența anterioară a companiei Helsing în colaborare cu Ucraina a influențat decisiv designul HX-2. Aproape 2.000 de drone HF-1, modelul anterior, au fost livrate deja Ucrainei, iar lecțiile din teren au fost integrate direct în noul prototip.
🇩🇪🇺🇦 𝗚𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝘆 𝘁𝗼 𝗱𝗲𝗹𝗶𝘃𝗲𝗿 𝗟𝗮𝗻𝗰𝗲𝘁 𝗱𝗿𝗼𝗻𝗲𝘀 𝘁𝗼 𝗨𝗸𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲
— Vanguard Intel Group 🛡 (@vanguardintel) February 13, 2025
Germany is set to supply Ukraine with 6,000 HX-2 "Lancet" kamikaze drones equipped with artificial intelligence.
This drone has a range of up to 100 kilometers and can reach speeds of 220… pic.twitter.com/w0RrA0SgjX
Citește și: „Vikingii” se implică în apărarea Mării Negre. Fabrica de drone marine norvegine se mută în Ucraina
Avantaje în război
Din punct de vedere tehnologic, HX-2 oferă superioritate clară față de omologul său rusesc, drona Lancet. Deși inspirată vizual de aceasta (cu aripi în formă de X), HX-2 are un software avansat de inteligență artificială, denumit Altra, care asistă operatorul în identificarea și angajarea țintelor. Decizia finală de a deschide focul aparține însă unui om, în conformitate cu doctrina militară occidentală („human-in-the-loop”).
Ca performanță, HX-2 are o rază de acțiune de până la 100 km (față de 40–60 km la Lancet), poate transporta un focos de 4 kg, iar designul său îi conferă o agilitate superioară în zborul de apropiere. Deși viteza maximă de 220 km/h este mai mică decât a Lancet-ului, eficiența sa în condiții reale de luptă este net superioară.
„Feedbackul inițial din Ucraina descrie drona ca fiind «foarte economică», un factor critic într-un conflict de lungă durată”, a explicat Gundbert Scherf, co-fondatorul companiei Helsing.