Erdogan l-a presat pe Trump să oprească o anchetă asupra unui sistem turc de finanțare a Iranului

DE Adina Mutăr | 29.10.2020 - 23:13
sursă newyorktimes

Noi detalii dintr-o anchetă penală asupra Halkbank, o bancă ce aparține Turciei - suspectată de încălcarea Legii sancțiunilor SUA prin canalizarea a miliarde de dolari în aur și numerar către Iran - dezvăluie modul în care liderul Turciei l-a presat pe președintele Donald Trump.

SHARE

Luni de zile, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a presat pe președintele Trump să anuleze ancheta, care amenința nu doar banca, ci și pe membri ai familiei și partidului politic al lui Erdogan.

Primul procuror federal din Manhattan, Geoffrey S.Berman, a călătorit la Washington în iunie 2019 pentru a discuta acest caz delicat cu procurorul general William P. Barr.

Barr l-a presat pe Berman să permită băncii să evite un proces plătind o amendă și recunoscând unele „acțiuni greșite”. În plus, Departamentul de Justiție ar fi de acord să pună capăt investigațiilor și cazurilor penale care implicau oficiali turci și bănci având legături cu Erdogan, suspectați de a participa la o schemă de evitare a sancțiunilor.

Berman nu a fost de acord. Banca avea dreptul să încerce să negocieze o soluționare, însă procurorii își urmau investigația asupra unor persoane cheie, inclusiv unele cu legături cu Erdogan. În plus, a susținut Berman, schema ajutase la finanțarea programului de armament nuclear al Iranului, ceea ce nu se putea soluționa printr-o amendă.

Și nu era prima dată când Berman era supus unei astfel de presiuni.

Cu șase luni înainte de întâlnirea cu Barr, Matthew G. Whitaker, procurorul general în funcție care a condus departamentul din noiembrie 2018 până la sosirea lui Barr în februarie 2019, a respins o cerere din partea lui Berman pentru permisiunea de a depune acuzații penale împotriva băncii. Whitaker a blocat această mișcare la scurt timp după ce Erdogan l-a presat în mod repetat pe Trump într-o serie de conversații în noiembrie și decembrie 2018 pentru a rezolva problema Halkbank.


Fosti oficiali ai Casei Albe au declarat că ajunseseră să se teamă că președintele este deschis să influențeze sistemul de justiție penală pentru a avansa o soluție tranzacțională proprie.

În cazul Halkbank, abia după o intensă ciocnire de politică externă între Trump și Erdogan în ceea ce privește Siria, s-a permis să se depună acuzații împotriva băncii turcești, dar nu împotriva persoanelor implicate.

Iar supărarea „Administrației” față de refuzul lui Berman de a accepta propunerea lui Barr a dus, în cele din urmă, la demiterea primului procuror federal din Manhattan.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.