Elitele ruse s-au săturat de Putin care e „lucrat” din interior. “Gândaci care se rod unii pe alţii”

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.11.2023 - 15:53
Elitele ruseşti s-au săturat de Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Nemulțumirea faţă de Vladimir Putin crește în rândul elitelor ruse, care nu mai văd războiul din Ucraina ca pe un conflict, care poate fi câștigat pe câmpul de luptă.

SHARE

Cel mai bun rezultat pe care îl speră majoritatea elitelor sunt negocierile care permit Kremlinului să înghețe conflictul și să declare o victorie asupra Ucrainei prin deținerea unor terenuri ocupate.

Din şapte persoane cărora le-a fost protejată identitatea, familiare cu situația, patru au declarat Bloomberg că credința oamenilor în conducerea lui Putin a fost zdruncinată.

Elitele ruseşti s-au săturat de Vladimir Putin

„Există un impas al elitelor: le este frică să devină țapi ispășitori pentru un război fără sens”, a explicat fostul consilier al guvernului rus, Kirill Rogov.

Rogov a părăsit Rusia după ce Putin a ordonat începerea invaziei asupra Ucrainei şi conduce un think-tank aflat la Viena, care se numeşte Re:Russia şi realizează analize experte asupra ţării sale.

“Este cu adevărat surprinzător să vezi cât de răspândită în rândul elitei ruseşti a devenit ideea posibilităţii ca Putin să nu câştige acest războiIt”, a adăugat Rogov.

Citeşte şi: Putin l-a grațiat pe unul dintre ucigașii jurnalistei Anna Politkovskaia. L-a trimis șef în Ucraina

În luna aprilie, o discuţie telefonică între doi reprezentanţi de frunte a elitelor ruse, Iosif Prigojin, un producător muzical moscovit, şi Farhad Ahmedov, om de afaceri şi fost parlamentar, s-a scurs în mediul public şi a revelat publicului problemele cu care se confruntă Vladimir Putin, în spatele aparenţei publice.

Prigojin şi Ahmedov au numit conducerea Rusiei “gândaci proşti” care se "roadeau unii pe alții... trăgându-și țara în jos... distrugându-i viitorul", potrivit Carnegie Endowment for International Peace, conform The Daily Digest.

Alexandra Prokopenko, cercetător nerezident la Carnegie, a scris într-un tweet, în momentul în care convorbirea telefonică dintre Prigojin și Ahmedov a fost dezvăluită, că discuția lor a fost aproximativ aceeași critică pe care o auzea în discuțiile sale cu elitele rusești.

Citeşte şi: Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris. O acțiune de destabilizare a Franței

Prokopenko a scris: "Conținutul conversației lor este aproximativ similar cu ceea ce am auzit în conversațiile mele cu elitele [rusești]: Putin a dat peste cap întreaga țară. Aceleași expresii, aceleași tonuri plângăcioase, aceeași dezamăgire înmulțită cu disperare le aud şi eu".

Cu toate acestea, se pare că opinia în rândul elitelor rusești s-a înrăutățit mult, de când lumea a aflat despre dezamăgirea lui Prigojin și Ahmedov, față de actuala conducere a Kremlinului. Confruntându-se cu lupte interne și cu o contraofensivă ucraineană, cum se va descurca Putin?

Există o diviziune publică tot mai mare între ministerul rus al Apărării și adepții liniei dure naționaliste, pe fondul unei contraofensive care i-a înrăit pe cei mai importanți oameni ai țării, cu privire la șansele unor progrese semnificative.

Aşteptările nu s-au materializat

"Au fost prea multe greșeli mari", a declarat Serghei Markov, un consultant politic despre care s-a spus că are legături strânse cu Kremlinul.

"Au existat așteptări cu mult timp în urmă că Rusia va prelua controlul asupra majorității Ucrainei, dar aceste așteptări nu s-au materializat", a adăugat Markov.

Cu toate acestea, în Rusia există persoane care spun că țara va face tot ce trebuie pentru a câștiga. Fostul președinte rus, susținător înverșunat al lui Putin, Dmitri Medvedev, a declarat în timp ce se afla în Vietnam, la sfârșitul lunii mai, că războiul din Ucraina ar putea continua timp de decenii.

"Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani", a declarat Medvedev, potrivit unei traduceri a spuselor sale făcută de Reuters. "Atâta timp cât există o astfel de putere, vor fi să zicem trei ani de armistițiu, doi ani de conflict și totul se va repeta".

Speranţă într-un conflict îngheţat

Medvedev nu este singurul care gândește astfel. Konstantin Malofeev este un naționalist ortodox rus și un susținător proeminent al lui Putin, care respinge ideea că Rusia ar trebui să semneze un armistițiu, deoarece Moscova va avea în curând un avantaj.

"În șase luni, vom avea o superioritate clară în ceea ce privește producția de muniție și obuze și vom fi pregătiți să trecem la atac", a declarat Malofeev. El este unul dintre reprezentanţii elitelor care a pus banii la bătaie, sponsorizând o forță de voluntari care luptă în prezent, în Ucraina.

Sentimentul în rândul elitelor rusești poate fi variat și poate exista chiar o parte tot mai mare a societății care a devenit dezamăgită de război. Dar, atâta timp cât președintele Putin și susținătorii săi dețin puterea în Rusia, este puțin probabil să vedem cum opinia aceasta a elitelor va schimba războiul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te