Un efort internațional de evacuare a membrelor echipei naționale de fotbal pentru fete din Afganistan, alături de zeci de membri ai familiei și personal al Federației de fotbal, a suferit un eșec major după atentatul sinucigaș de la aeroportul din Kabul.
Fetele și familiile lor erau în apropierea aeroportului, așteptând să li se comunice unde să se prezinte ca să intre în aeroport, acțiune contramandată.
De atunci, înspăimântate și disperate, fetele se mută de colo-colo, dispersându-se, ca să nu bată la ochi și să fie anchetate de talibani, care au puncte de control peste tot.
O coaliție de foști oficiali militari și de informații din SUA, congresmeni, aliați, grupuri umanitare și căpitanul echipei naționale de fotbal feminin concep tot felul de strategii pentru a aduce fetele și familiile lor în siguranță afară din Afganistan.
„Facem tot ce putem pentru a-i proteja, pentru a-i duce într-o situație sigură”, a declarat Robert McCreary, fost șef de cabinet al Congresului și oficial al Casei Albe sub președintele George W. Bush, care a lucrat cu forțe speciale în Afganistan.
Majoritatea membrelor echipei feminine afgane, formată în 2007, au fost evacuate în Australia înainte de atacul terorist.
Citește și
Actorul italian Franco Nero: „Femeile ar trebui să plece, toate, din Afganistan"
Stoltenberg: Încercăm să evacuăm în continuare afgani vulnerabili, să menţinem legătura cu talibanii
Fetele rămase, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, precum și familiile lor, pot fi vizate de talibani nu doar pentru că au jucat fotbal, aceștia interzicând femeilor să practice sport, dar și pentru că militau pentru drepturile femeilor, a atras atenția Farkhunda Muhtaj, căpitanul echipei naționale feminine din Afganistan, care locuiește în Canada.
Au existat cel puțin cinci încercări, care au eșuat, de salvare a fetelor. Efortul de evacuare a fetelor este complicat de mărimea grupului - 133 de persoane, inclusiv cei 26 de membri ai echipei de tineret, precum și adulți și alți copii, inclusiv sugari.
Mulți nici nu aveau pașapoarte sau alte documente necesare pentru a urca în zborurile din Kabul.
McCreary a declarat că lucrează cu alte țări, cu speranța că fetele se vor stabili în cele din urmă în SUA.
El a spus că Australia, Franța și Qatar și-au exprimat interesul de a ajuta. De asemenea, el i-a îndemnat pe talibani să faciliteze ieșirea grupului.
Nic McKinley, un veteran al CIA și al Forțelor Aeriene care a fondat DeliverFund, cu sediul în Dallas, o organizație nonprofit care asigură locuințe securizate pentru 50 de familii afgane, a spus că a înțeles că SUA se concentrează pe relocarea afganilor care au ajutat forțele americane, dar că și alții au nevoie de ajutor.
Mai ales pentru echipa de fotbal feminin echipa de salvare se simte personal responsabilă, deoarece SUA au ajutat fetele să meargă la școală și să joace fotbal.