Agenții Poliției și ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au efectuat mai mult de o duzină de percheziții, la birourile afiliate Baltika, din Sankt Petersburg, a informat site-ul de știri local Fontanka, citând surse anonime.
Doi directori ale căror nume iniţial nu au fost cunoscute, de la Baltika, au fost acuzați de abuz de încredere și fraudă pe scară largă.
Efectul Carlsberg. Directori ruşi din industria berii, arestaţi
Agenția de știri de stat TASS i-a identificat ulterior pe directorii reținuți ca fiind președintele Baltika, Denis Şerstennikov, și vicepreședintele Anton Rogacevski, citând o sursă de aplicare a legii.
Şedinţa de judecată este programată mâine. Un al treilea director executiv de la Baltika, investigat, a fugit din Rusia.
Investigația se concentrează pe închirierea de acum 40 de ani, de către Baltika, a mărcii sale, Zatecky Gus, către entități afiliate Grupului Carlsberg.
Citeşte şi: Carlsberg spune că Moscova i-a furat afacerea din Rusia. A pierdut cel puţin 1,4 miliarde de dolari
Autoritățile ruse estimează daunele la 100 de milioane de ruble (1,1 milioane de dolari). Dar cifra este probabil să se schimbe, pe măsură ce ancheta continuă.
Carlsberg, unicul acționar al Baltika, este una dintre sutele de afaceri occidentale care au părăsit Rusia, de la invazia Ucrainei de către Moscova, din februarie 2022, multe dintre ele beneficiind de reduceri mari sau anulând în totalitate active.
Zatecky Gus (trad. rom. Gâsca Zhatetsky) este o bere ușoară, din categoria lager, cu o aromă tradițională ușoară. Este preparată după rețeta originală, cu adaos de hamei aromat ceh, din soiul Zhatetsky.
Citeşte şi: Rusia preia controlul asupra acțiunilor subsiadiarelor companiilor occidentale Carlsberg şi Danone
Carlsberg anunțase în iunie că a fost găsit un cumpărător pentru Baltika, dar un decret semnat luna următoare, de președintele Vladimir Putin, stabilea că statul preia afacerea.
Kremlinul a înăsprit restricțiile asupra companiilor străine care încearcă să-și vândă filialele din Rusia.
Moscova a spus la sfârșitul lunii octombrie că nu va exista o "ieșire liberă", pentru companiile occidentale care își vând activele rusești, conform The Moscow Times.