Donald Trump vorbeşte în 2021 despre documente secrete pe care nu le-a desecretizat

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.06.2023 - 11:33
Donald Trump vorbeşte în 2021 despre documente secrete - Foto: Profimedia Images

CNN a obținut înregistrarea audio a întâlnirii din 2021, de la Bedminster, New Jersey, unde președintele Donald Trump, discută despre faptul că deţine unele documente secrete, pe care nu le-a desecretizat, despre un potenţial atac SUA asupra Iranului.

SHARE

Înregistrarea, care a fost difuzată pentru prima dată la „Anderson Cooper 360”, la CNN, include noi detalii din conversație.

Donald Trump vorbeşte în 2021 despre documente secrete

Aceasta este o dovadă în acuzarea formulată de consilierul special Jack Smith, contra lui Donald Trump, pentru manipularea greșită a informațiilor clasificate.

Există inclusiv un moment în care Trump pare să indice că deținea un document secret al Pentagonului, cu planuri de a ataca Iranul.

„Acestea sunt hârtiile”, spune Trump, în înregistrarea audio, în timp ce discută despre planurile de atac ale Pentagonului. Citatul nu a fost inclus în rechizitoriu.

Citeşte şi: Congresmenii pro-Trumpi vor destituirea lui Joe Biden. Ar fi fără precedent în istoria SUA

În înregistrarea audio de două minute, Trump și consilierii săi fac glume şi despre e-mailurile lui Hillary Clinton, după ce fostul președinte spune că documentul era o informație secretă.

„Hillary scria asta tot timpul, știţi. E-mailurile ei private”, spune angajatul lui Trump. „Nu, i-ar trimite-o lui Anthony Weiner”, răspunde Trump, referindu-se la fostul congresman democrat, stârnind râsete în sală.

Declarațiile lui Trump despre înregistrarea audio, spunând că „acestea sunt hârtiile” și referindu-se la ceva ce el numește „foarte confidențial” și pare să le arate altora, în cameră, ar putea submina afirmațiile fostului președinte, dintr-un interviu de săptămâna trecută.

Citeşte şi: Ani grei de pușcărie pentru Trump. A încălcat Legea spionajului. Prins pe interceptări

„Nu a existat nici un document. A fost o cantitate imensă de informaţii în ziare și tot ce se vorbește despre Iran și alte lucruri”, a spus Trump, la Fox News.

„Nu aveam un document în sine. Nu era nimic de declasificat. Acestea erau povestiri din ziare, articole, din reviste și articole”, a spus fostul preşedinte.

Donald Trump a pledat nevinovat, la începutul acestei luni, pentru 37 de capete de acuzare, legate de presupusa manipulare greșită a documentelor clasificate păstrate de el, în reşedinţa sa din Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida.

Informaţii seccrete

Înregistrarea audio provine dintr-un interviu acordat de Trump, în iulie 2021, în reşedinţa sa din Bedminster, pentru persoanele care lucrează la memoriile lui Mark Meadows , fostul șef de cabinet al lui Trump. 

Rechizitoriul avocatului special susține că persoanelor prezente – un scriitor, un editor și doi dintre membrii personalului lui Trump – li s-au arătat informații secrete, despre planul de atac asupra Iranului.

Episodul este unul dintre cele două la care se face referire în rechizitoriu, în care procurorii susțin că Trump a arătat informații clasificate altora, care nu aveau autorizațiile necesare de securitate.

Furie

CNN a informat anterior că Trump, la acea vreme, era furios, din cauza unui articol din New Yorker, despre generalul Mark Milley. Acesta ar fi argumentat contra atacului asupra Iranului și era îngrijorat că Trump va declanșa un conflict pe scară largă.

Biroul consilierului special a refuzat să comenteze. Purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat că această „casetă audio oferă un context care demonstrează încă o dată că președintele Trump nu a greșit deloc”.

Înregistrarea începe cu Trump susținând că „aceștia sunt bolnavi răi”, în timp ce angajatul său susține că ar fi avut loc "o lovitură de stat”, împotriva lui Trump.

A adus ca argumente documente secrete

Următoarea parte a conversației este inclusă în cea mai mare parte în rechizitoriu, deși înregistrarea audio arată clar că se amestecă documente, deoarece Trump le spune celor prezenți că are un exemplu de arătat.

„A spus că vreau să atac Iranul, nu este uimitor?” spune Trump, în timp ce se aude zgomotul ziarelor care se amestecă.

„Am o grămadă mare de hârtii, tocmai a apărut chestia asta. Uite. Acesta era. Ei mi-au prezentat asta – asta este neoficial, dar – mi-au prezentat asta. Acesta era. Acesta a fost de la Departamentul Apărării.”

"Acestea sunt hârtiile"

Înregistrarea arată unde încep să vorbească Trump și secondantul său despre e-mailurile lui Clinton și despre Weiner, al cărui laptop a determinat FBI să-și redeschidă pentru scurt timp ancheta, cu privire la manipularea informațiilor clasificate, în zilele de dinaintea alegerilor din 2016. pierdute de democraţi, în fața lui Trump.

Trump revine apoi la documentul Iranului, conform înregistrării audio și a transcripției rechizitoriului. „Mă gândeam doar, pentru că vorbeam despre asta. Și știi, el a spus: „A vrut să atace Iranul și ce...”, spune Trump.

„Acestea sunt hârtiile”, continuă Trump, potrivit fișierului audio. „Acest lucru a fost făcut de armată și mi-a fost dat”, continuă Trump, înainte de a observa că documentul a rămas secret. „Vezi că, în calitate de președinte, l-aș fi putut declasifica”, spune Trump.

"Acesta este încă un secret"

„Acum nu pot, știi, dar acesta este încă un secret.” „Acum avem o problemă”, răspunde angajatul său. „Nu-i așa de interesant”, spune Trump.

Deși acesta este ultimul rând inclus în rechizitoriu, înregistrarea audio include câteva paragrafe suplimentare din conversație:

Trump: „Este atât de tare. Adică, așa este, uite, ea și eu, și probabil aproape că nu m-ai crezut, dar acum mă crezi.”

Scriitor: „Nu, v-am crezut”.

Trump: „Este incredibil, nu?”

Scriitor: „Nu, nu s-au întâlnit niciodată cu un război pe care să nu-l fi dorit.”

Trump: „Hei, adu niște, uh, adu niște Cola, te rog.”

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te