Donald Trump solicită definanțarea FBI şi a Departamentului pentru Justiţie, din Guvernul SUA

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.04.2023 - 19:37
Fostul președinte Donald Trump s-a întors la Mar-a-Lago, în urma procesului - Foto: Profimedia Images

Fostul președinte Donald Trump le-a cerut colegilor republicani din Congres să reducă fondurile destinate Departamentului de Justiție al Statelor Unite și FBI, la o zi după ce fostul preşedinte a pledat nevinovat, la New York, pentru 34 de capete de acuzare.

SHARE

Trump, care încearcă să recâștige Președinția SUA, în anul 2024, a vizat autoritățile federale de aplicare a legii, chiar dacă acuzațiile penale istorice împotriva lui, primele aduse împotriva unui fost preşedinte sau unui președinte în exercițiu al SUA, au fost formulate de procurorul districtual din Manhattan.

Trump cere definanţarea FBI

„Republicanii din Congres trebuie să definanţeze DoJ (n.n.: Departamentul pentru Justiţie) şi FBI, până îşi vin în simţuri”, a scris Trump, pe platforma sa de socializare, conform Reuters.

Propunerea lui Trump ar fi un punct de inflexiune pentru republicani, care în trecut au susținut o finanțare solidă pentru aplicarea legii și au criticat propunerile unor facţiuni de stânga, în ultimii ani, privind definanțarea departamentelor locale de poliție.

FBI, parte a Departamentului de Justiție, este agenția națională de informații și securitate din SUA. Trump însuși l-a numit pe actualul director FBI, Christopher Wray, după ce l-a concediat pe fostul său șef, James Comey, în anul 2017.

Citeşte şi: „Vedeta” din dosarul Trump a pierdut procesul de defăimare. Acum trebuie să-i plătească 122.000 $

Donald Trump a susținut creșterea cheltuielilor pentru Departamentul de Justiție, în timp ce a ocupat funcția de președinte, din anul 2017, până în anul 2021. Bugetul DoJ a crescut cu 4%, în acest interval, la 38,7 miliarde de dolari, arată cifrele Casei Albe.

Președintele Joe Biden, democrat, a cerut Congresului, în solicitarea sa de buget pentru anul fiscal care începe la 1 octombrie, o finanțare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, pentru Departamentul de Justiție, ceea ce reprezintă o creștere față de nivelurile actuale.

Trump se confruntă cu două anchete penale ale Departamentului de Justiție, conduse de un consilier special, numit de procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Citeşte şi: Trump a părăsit Tribunalul din Manhattan, după ce a pledat nevinovat. Rechizitoriul, publicat

Una se concentrează pe eforturile lui Trump și ale aliaților săi, de a anula rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Biden. Celălalt se concentrează pe documentele clasificate, pe care Trump le-a păstrat, după ce şi-a încheiat mandatul.

Puțin probabil din partea Congresului să dea curs cererii lui Trump. Republicanii controlează Camera Reprezentanților, iar democrații Senatul.

Republicanii au cerut reduceri drastice ale cheltuielilor federale, în schimbul votului pentru ridicarea plafonului datoriei SUA, dar încă nu au prezentat propuneri specifice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te