Se vrea desființarea granițelor pentru crearea unui Mini Schengen cu România, Bulgaria și Grecia

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.08.2023 - 20:39
Doi eurodeputaţi vor să spargă graniţele Schengen - Foto: Profimedia Images

A apărut o propunere de formare a unui soi de mini - Schengen, o zonă de liber schimb între România - Bulgaria şi Grecia, propusă de doi europarlamentari, român şi bulgar. Iniţiativa aparţine, aparent, românului Eugen Tomac şi bulgarului Andrei Novakov.

SHARE

Nu este clar dacă cei doi s-au coordonat. Cele trei state ar urma să desfiinţeze practic graniţele dintre ele, după modelul Spaţiului Schengen european, unde treci cu maşina dintr-un stat în altul, în fuga maşinii, pe autostradă.

Interesant este că sursele bulgăreşti au tendinţa să pomenească în primul rând despre Eugen Tomac, iar cele româneşti despre Andrei Novakov, ca iniţiator.

Doi eurodeputaţi vor să spargă graniţele Schengen

Europarlamentarul român Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a propus crearea unui mini-Schengen, care prevede că România, Bulgaria și Grecia vor desființa granițele dintre ele, relatează ediția română a site-ului Euractiv, conform Nova.bg.

„Cred că imediat după decizia Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de anul trecut, decizia nedreaptă, prin care cererea noastră de aderare a fost respinsă, din cauza Austriei și Țărilor de Jos, primul care a venit cu acest scenariu a fost colegul meu, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, care a spus că cele două guverne pot sesiza foarte ușor Comisia Europeană și pot elimina granițele dintre țările noastre”, a punctat Eugen Tomac, scrie sursa citată.

Citeşte şi: Ministrul austriac de Interne ne trânteşte uşa în nas, de faţă cu Predoiu. Nu intraţi în Schengen

"Cred că aceasta este o măsură corectă, pe care ar trebui să o implementăm imediat. Aș merge și mai departe, aș sugera ca România, Bulgaria și Grecia să îndepărteze granițele dintre ele, pentru că nimeni nu ne poate lua acest drept, trebuie doar să fie notificată Comisia.

Consider că această abordare, care este susținută și de colegii din Bulgaria, ar trebui implementată imediat”, a subliniat el.

Declarația vine în contextul în care, în același timp, și europarlamentarul bulgar Andrei Novakov a făcut o propunere asemănătoare, declarând că ”dacă nu ne acceptă până la Crăciun, granițele dintre Bulgaria și România trebuie ridicate”.

Citeşte şi: Olaf Scholz nu l-a convins pe cancelarul Austriei să primească România în Schengen. Ne-a ignorat

Potrivit acestuia, scrie Veridica, acțiunile comune ale Bulgariei și României ar facilita construirea unui nou pod și punerea în funcțiune a unui bac, pe Dunăre.

Miercuri, Austria a anunțat, prin vocea ministrului său de interne, Gerhard Karner, că se opune în continuare extinderii spațiului de liberă circulație Schengen.

Declarația a fost făcută de față cu ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, aflat în vizită oficială, la Viena.

E bine şi nu prea

Unele efecte ale unei asemenea măsuri ar fi benefice, altele nu.

Astfel, un spaţiu de liberă circulaţie a mărfurilor ar pune sub presiune frontierele Schengen ale României cu Ungaria şi, finalmente, ar duce la primirea Sofiei şi Bucureştiului în Spaţiul Schengen.

În schimb, dacă Grecia continuă să rămână o ţintă pentru migranţii ilegali, care acum ajung în Austria via fosta Iugoslavie, aceştia s-ar putea orienta prin Bulgaria şi România, iar aceasta ar avea un impact negativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te