Marea Britanie și Ucraina, parteneriat de apărare pe 100 de ani. Include Marea Neagră.
Documentul a fost semnat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și de premierul britanic, Keir Starmer.
Partea introductivă a documentului menționează, printre altele, sprijinul pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei și sprijinul Marii Britanii pentru „calea ireversibilă a Ucrainei către aderarea la NATO”.
Marea Britanie și Ucraina, parteneriat de apărare pe 100 de ani. Include Marea Neagră
Este notat că „Ucraina va continua să-și consolideze capacitatea de a preveni și combate corupția în sectorul public și privat, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de cooperare în domeniul securității, inclusiv prin continuarea sprijinului său privind resursele pentru agenții independente anti-corupție”.
Partea principală a acordului constă din 14 articole, în special privind consolidarea capacităților de apărare, consolidarea securității și construirea consensului cu privire la apartenența Ucrainei la NATO, construirea de parteneriate de securitate maritimă, creșterea cooperării economice și comerciale, consolidarea cooperării în materie de energie, climă și tranziție la energie curată, creșterea cooperării în materie de justiție și responsabilitate și combaterea manipulării și interferențelor străine.
Citește și: România, în producția de rachete Patriot GEM-T „hit-to-kill”. Distrug ținte direct, fără focos
Articolul privind consolidarea capacităților de apărare afirmă că Ucraina și Regatul Unit vor aprofunda cooperarea în acest domeniu, își vor consolida capacitățile militare și de apărare-industriale, vor dezvolta cooperarea între bazele industriale de apărare, vor consolida sistemul de achiziții de apărare al Ucrainei și vor transfera tehnologii pentru producția în comun de produse de apărare.
„Părțile vor construi pe domenii ce beneficiază de pace și stabilitate euro-atlantică mult dincolo de război, recunoscând rolul integral al Ucrainei în securitatea euro-atlantică, cu accent pe interoperabilitatea și contribuția Ucrainei ca viitor aliat NATO”, scrie în document.
Părțile stabilesc un parteneriat de securitate maritimă, inclusiv pentru Marea Neagră
Articolul despre securitatea maritimă declară intenția de a lucra pentru a aborda amenințările sistemice pe termen lung și provocările la adresa securității maritime, în scopul restabilirii libertății de navigație.
Citește și: România, mai puternică militar ca Ungaria și Bulgaria: 81.000 soldați și 328 tancuri, gata de luptă
„Părțile vor stabili un parteneriat de securitate maritimă, inclusiv cu obiectivul de a consolida securitatea Mării Baltice, a Mării Negre și a Mării Azov”.
Articolul 6 declară intenția de a lua măsuri pentru a aduce în fața justiției statele care comit încălcări grave ale Dreptului internațional.
Articolul despre migrație precizează că părțile vor lua măsuri treptate pentru a facilita călătoriile cetățenilor și vizitele în țări „unde sunt îndeplinite condițiile pentru o mobilitate bine gestionată și sigură”.
Acordul va rămâne în vigoare timp de 100 de ani de la data intrării sale în vigoare, cu excepția cazului în care este reziliat de oricare dintre părți în conformitate cu procedura specificată.
Documentul poate fi modificat de comun acord al părților. Părțile pot încheia acorduri sau aranjamente suplimentare pentru implementarea prezentului acord.
La 12 ianuarie 2024, un acord bilateral de securitate între Ucraina și Regatul Unit a fost semnat ca o continuare a declarației G7 privind „garanțiile de securitate” pentru Ucraina – primul de acest gen. Fostul premier al Marii Britanii Rishi Sunak l-a semnat la Kiev.