Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul. Militarii din SUA au ajuns deja în Israel

DE Adina Mutăr | 15.10.2024 - 18:45
Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Americanii au ajuns deja în Israel - Foto: IDF
Americanii au ajuns deja în Israel - Foto: IDF

Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul. Militarii SUA au ajuns deja în Israel. O întâlnire neanunțată a trei lideri din conducerea Israelului a avut loc la o bază secretă după ce Administrația Biden a decis să trimită sistemul de apărare aeriană THAAD.

SHARE

Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul. Militarii SUA au ajuns deja în Israel.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-major Pat Ryder, a declarat marți că soldații americani și o parte din bateria antirachetă THAAD au sosit în Israel.

Administrația Biden a anunțat că își va desfășura sistemul de apărare antirachetă THAAD în zonă împreună cu trupele americane care îl vor opera, pentru a consolida apărarea în cazul în care Iranul lansează un nou atac mai amplu.

O întâlnire neanunțată a trei lideri din conducerea Israelului a avut loc la o bază secretă după ce Administrația Biden a decis să trimită sistemul de apărare aeriană THAAD pentru a intercepta rachete balistice.

Doar trei lideri știu unde și când va fi lovit Iranul. Militarii SUA au ajuns deja în Israel

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării, Ioav Gallant, și șeful de Stat Major al IDF, Herzi Halevi, au purtat o discuție confidențială la o bază de informații. Accentul s-a pus pe țintele unui atac israelian asupra Iranului, ca răspuns pentru atacurile Teheranului cu rachete de la începutul acestei luni.

Potrivit The Washington Post, în timpul convorbirii telefonice dintre Biden și Netanyahu, prima după două luni, Netanyahu a acceptat să vizeze doar infrastructura militară din Iran.

Jerusalem Post a aflat că Israelul se concentrează asupra unui posibil răspuns, având o listă de ținte, pe care nu se află obiective nucleare, ci mai degrabă ținte militare și de informații.

Oficialii israelieni spun că lovitura va fi semnificativă și se pregătesc pentru un contraatac al Iranului în deplină coordonare cu americanii.

Discuțiile cu Washington continuă, pentru a ajunge la o coordonare maximă în cazul în care Iranul răspunde la atacul israelian, deși, potrivit ziarului saudit Asharq Al-Awsat din Marea Britanie, Iranul a indicat că, dacă atacul israelian este unul limitat, nu va răspunde. 

Loviturile asupra Iranului nu vor fi prea „limitate”

„Există o înțelegere între unii israelieni de rang înalt că Iranul este interesat de o încetare a focului”, au declarat surse pentru ziar.

Citește și: Iranul interzice pagerele și stațiile walkie-talkie, să nu pățească la fel ca Hezbollah

Poate de aceea doar trei lideri din conducerea Israelului știu țintele ce vor fi lovite, urmând ca, puțin înainte de atac, să se facă o informare formală a unor membri ai Guvernului.

Astfel, cei trei reduc riscul unei scurgeri de informații. Însă, cei trei cred că Iranul va răspunde, pentru că țintele, probabil, nu vor fi „limitate”.

Citește și: DOCUMENTE SECRETE Cum a plănuit Hamas atacurile din 7 octombrie 2023 în Israel cu Iran și Hezbollah

În privința obiectivelor ce vor fi atacate, oficialii spun că nu există nicio coordonare cu americanii, aceștia aflându-se în Israel pentru a contracara un potențial atac cu rachete balistice iranian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te