Divergențe între Turcia și SUA. Ankara: Americanii stau în spatele tentativei de lovitură de stat

DE Miruna Moldoveanu | 04.02.2021 - 16:23
Suleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei/FOTO: Facebook

Turcia a respins joi criticile SUA cu privire la reprimarea manifestaţiilor studenţeşti şi atacurile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva comunităţii LGBT, denunţând o ingerinţă în treburile sale interne, scrie AFP.

SHARE

„Nimeni nu are dreptul că se amestece în treburile interne ale Turciei", a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe turc, cerând ţărilor care critică Ankara să se abţină de la "orice discurs ce ar încuraja acţiuni ilegale", acuzând tot joi că Statele Unite că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016 pentru care Ankara l-a învinovățit pe clericul musulman Fetullah Gulen.

Peste 250 de persoane au fost ucise în timpul puciului din 15 iulie 2016 când membri ai forțelor armate au rechiziționat avioane de luptă, elicoptere și tancuri pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului și înlătura de la putere pe președintele Recep Erdogan.

Ankara l-a învinovățit pe atunci pe clericul Fetullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan care în prezent locuiește în statul american Pennsylvania, și a lansat o reprimare masivă a rețelei sale la care autoritățile turce fac referire prin acronimul „FETO”.

Gulen neagă orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Ministrul de Interne turc Suleyman Soylu a declarat joi pentru publicația turcă Hurriyet că Statele Unite au orchestrat tentativa de puci în timp ce rețeaua lui Gulen a pus-o în aplicare”, adăugând că „Europa a fost entuziasmată cu privire la ea”.

„Este evident de clar că Statele Unite este în spatele 15 iulie. FETO au pus-o în aplicare la ordinele sale”, a mai afirmat Soylu, potrivit ziarului Hurriyet, citat de Reuters.


De peste o lună studenţi manifestează în mai multe oraşe ale Turciei împotriva numirii, pe 1 ianuarie, a unui rector apropiat puterii la conducerea prestigioasei Universităţi Bosfor (Bogazici în turcă).

Erdogan a pus miercuri semnul egalităţii între manifestanţi şi "terorişti" şi a criticat vehement comunitatea LGBT, ale cărei drepturi au devenit o revendicare a mişcării de contestare după arestarea unor studenţi acuzaţi că au insultat islamul după organizarea unei expoziţii artistice ce includea o reprezentare a unui sit sacru al islamului ornat cu un drapel în culorile curcubeului, simbolul LGBT.

"LGBT, nu avem aşa ceva. Această ţară este patriotică şi morală. Avansăm spre viitor cu aceste valori", a declarat miercuri preşedintele turc.

Ca reacţie, SUA şi-au exprimat în aceeaşi zi preocuparea cu privire la înmulţirea arestărilor în ultimele zile şi au condamnat în mod ferm retorica împotriva minorităţilor sexuale în Turcia.

Fără a reacţiona la criticile cu privire la declaraţiile anti-LGBT, Ministerul de Externe turc le-a cerut ţărilor ce condamnă Ankara "să se privească în oglindă", adăugând că "imaginile unei utilizări disproporţionate a forţei împotriva civililor în numeroase ţări considerate democraţii dezvoltate sunt încă vii în memorie".

Poliţia turcă a arestat săptămâna aceasta mai multe sute de manifestanţi şi a făcut uz de forţă pentru dispersarea acestor manifestaţii care nu par să scadă din intensitate.

Ministerul de Interne al Turciei a anunţat joi că dintre cele 528 de persoane arestate până acum în legătură cu manifestaţiile, 498 au fost eliberate, din care 108 sub control judiciar, iar două au fost plasate în detenţie preventivă.

Cu toate acestea, alte cinci persoane au fost arestate joi dimineaţa şi poliţia era în căutarea altor trei suspecţi, potrivit biroului guvernatorului din Istanbul, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te