Din culisele „abandonării” kurzilor din Siria de către Trump. SUA nu se interpune între aliați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.10.2019 - 00:41

Poziția Americii față de kurzi și față de acțiunea militară a Turciei nu este chiar atât de greu de înțeles, decât dacă este răstălmăcită în scopuri politice.

SHARE

Turcia este un partener NATO redutabil, a doua armată a Alianței. Forțele kurde au fost aliatele SUA în războiul împotriva ISIS din Siria și li s-a recunoscut acest merit. Și recompensat.

Însă între cei doi aliați, Turcia și forțele kurde, există un conflict insurmontabil pe care SUA nu-l pot rezolva. De aceea, SUA au ales să nu se situeze de nicio parte în acest conflict, Casa Albă declarând fără echivoc că nu va participa la operațiunea Turciei. Dar au fost kurzii abandonați de SUA?

Agenția de știri Debka a raportat că retragerea SUA din Siria a însemnat de fapt retragerea a 100-150 de soldați americani din două posturi de lângă granița cu Turcia, unde Ankara ceruse „zonă sigură” pentru întoarcerea a două milioane de refugiați sirieni. 2.250 de soldați americani au rămas pe poziție.

Marți, 8 octombrie, Pentagonul a tăiat legătura armatei turce cu centrul american de comandă și informații. Fără aceste resurse, Ankara nu poate efectua nicio operațiune aeriană importantă în Siria sau în altă parte, deoarece i s-ar refuza acoperirea aeriană.

Referitor la cele două posturi de la granița cu Turcia părăsite de soldații americani, s-a specificat că acestea „nu sunt situate pe teritoriul kurd”. Ceea ce susținea și Turcia, de aceea cerea retragerea milițiilor kurde din aceste zone.

Cum nici americanii, nici turcii nu i-au convins să plece, SUA au ales să se retragă. Însă fluxul de echipamente militare continuă neîntrerupt pentru forțele kurde, în care YPG este coloana vertebrală. Nu există niciun semn că cea mai mare parte a forțelor americane renunță la bazele din Siria.

Ca un element de descurajare, președintele Donald Trump a avertizat luni seara Turcia „să nu meargă prea departe”, altminteri îi va distruge economia.

Au existat chiar și voci dintre republicani care l-au acuzat pe Trump că, sacrificând un aliat, forțele kurde siriene - Unitățile de Protecție a Populației (YPG) și Forțele Democrate Siriene – subminează credibilitatea Washingtonului la nivel internațional.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Washingtonul că a jucat „jocuri foarte periculoase” cu kurzii sirieni, afirmând că Statele Unite au propulsat pentru prima dată „cvasi statul” kurd în nord-estul Siriei, iar acum își retrage sprijinul.

„O astfel de atitudine nesăbuită față de acest subiect extrem de sensibil poate da foc întregii regiuni și trebuie să o evităm cu orice preț”, a spus el în timpul unei vizite în Kazahstan. Moscova a comunicat această poziție Washington-ului.

Brațul armat al SUA pe teritoriul Siriei împotriva grupărilor teroriste externe care s-au infiltrat pe fondul luptei regimului cu rebelii sirieni au fost într-adevăr forțele kurde. Acestea au ajuns, în urmărirea teroriștilor, în special a celor de la ISIS, sub acoperire aeriană americană, aproape de granițele Turciei.
Așa a luat ființă Administrația autonomă kurdă din Siria de Nord și de Est. Ceea ce n-a avut legătură cu sprijinul SUA.

Au existat înțelegeri între toate forțele implicate pe frontul sirian pentru ca luptătorii ISIS care s-au predat în martie, în ultima bătălie din estul Siriei, să fie duși în campusuri controlate de forțele kurde. De acolo, țările ai căror cetățeni erau acești luptători ISIS trebuia să și-i extragă. Ceea ce nu s-a întâmplat.


Turcia a cerut permanent retragerea milițiilor kurde din apropierea granițelor sale, dar SUA au repetat că acestea, până la noi ordine, au în grijă mii de prizonieri ISIS și familiile acestora, asupra cărora absolut nimeni nu dorește să-și asume responsabilitatea.

Acum, în urma ofensivei armatei turce asupra forțelor kurde, acestea amenință că miile de prizonieri ISIS pot evada și războiul împotriva terorismului o ia de la început.

Duminică, Erdogan și Trump au discutat la telefon pentru a stabili o întâlnire la Washington la 13 noiembrie.
Liderul american a lăudat importanța relațiilor SUA-Turcia, numind Ankara „un mare partener comercial”.

„El [Erdogan] vine în SUA ca invitat al meu pe 13 noiembrie. Atât de mulți oameni uită convenabil că Turcia este un mare partener comercial al Statelor Unite, de fapt, aceasta realizează cadrul structural de oțel pentru avioanele F-35 Fighter Jet. De asemenea, s-a descurcat bine, ajutându-mă să salvez multe vieți în Provincia Idlib [Siria]. Și l-a înapoiat, într-o stare de sănătate foarte bună, la cererea mea, pe pastorul [Andrew] Brunson. De asemenea, amintiți-vă că Turcia este un membru important al NATO”, a postat liderul american, reiterând că este timpul ca Washingtonul să iasă din „războaie interminabile”.

De asemenea, Trump a lăudat calitățile excepționale de luptători ale kurzilor, dar fără să facă vreo referire la năzuințele acestora pentru autonomie și chiar un stat. Aici este problema.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te