Octavian Ursu este un bucureştean get-beget, cum se descrie el însuşi, şi la vremea aceea unul din cei 126 de parlamentari ai Legislativului din landul Saxonia.
"Trebuie să fii în contact permanent cu oamenii, cu cei care te-au ales și să încerci să le rezolvi problemele. Cetăţenii de aici ştiu foarte exact ce drepturi au şi vin la noi", explica Octavian Ursu.
Românul a intrat în 2009 în politică, în partidul condus de Angela Merkel. Diferenţa majoră între politica de la Bucureşti şi cea din Germania?
Octavian Ursu: "În mod sigur ne certăm din punct de vedere politic, dar cearta este, ca să zic aşa, organizată în sine."
El, ca imigrant român şi ca politician local, a trebuit să asculte cu atenţie argumentele celor care au demonstrat la Dresda cu miile în fiecare săptămână şi care spuneau că nu vor noi imigranţi.
Octavian Ursu: "Temerea majoră este că cei care vin aici, străinii, refugiaţii care vin şi au dreptul să rămână vor forma societăţi paralele, nu se vor integra în societatea de aici."
Octavian Ursu a studiat la Bucureşti Conservatorul şi imediat după Revoluţie a decis să plece în Germania. Voia să lucreze doi ani în străinătate ca să strângă nişte bani, printre altele, ca să-şi cumpere instrumente.
"A fost pură întâmplare că am găsit aici un post, dar doream de fapt să mă reîntorc în Bucureşti. Între timp am cunoscut-o pe soţia mea aici, în Germania, şi am rămas aici", ne-a explicat românul.
În Germania a mai trebuit să înveţe limba şi să mai facă o dată facultatea, pentru că germanii au un alt fel de a cânta, ceva mai tehnic ca românii, arată Digi 24.