Dictatorul de la Minsk, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut invadarea Ucrainei de către Rusia încă din februarie anul trecut, când a început războiul, reaminteşte agenţia citată.
Vizita în China a lui Lukaşenko a fost precedată de un document publicat vineri de partea chineză, în care Beijingul îşi prezintă poziţia privind conflictul ucrainean, făcând apel la suveranitatea statelor şi la negocieri de pace.
"China şi Belarusul sunt parteneri strategici globali şi permanenţi. De la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu 31 de ani, şi-au întărit continuu încrederea reciprocă pe plan politic", a subliniat luni Mao Ning, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe chinez.
"China se bucură să poată profita împreună cu Belarusul de această vizită pentru a promova şi mai mult cooperarea bilaterală în toate domeniile", a adăugat ea, la o întâlnire cu presa, relatează Agerpres, citând AFP.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele chinezi Xi Jinping a discutat de mai multe ori cu Putin, dar nu şi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Întrebată despre afirmaţiile recente ale lui Zelenski despre o întâlnire cu Xi în viitorul apropiat, purtătoarea de cuvânt nu a răspuns direct; ea a susţinut doar că Beijingul "comunică permanent cu părţile implicate, inclusiv Ucraina".
Belarusul se învecinează atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia, rămânând însă puternic dependent de Moscova pe plan financiar şi politic.
Regimul de la Minsk a permis trupelor ruse să treacă pe teritoriul belarus pentru lansarea ofensivei terestre împotriva Ucrainei.