Detaliile contractului uriaș între Pentagon și Microsoft. Amazon acuză că Trump a făcut presiuni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2019 - 09:07
Foto: Jaap Arriens/ NurPhoto via Getty Images  

Amazon l-a acuzat pe Donald Trump că a influenţat atribuirea de către Pentagon, la sfârşitul lui octombrie, a unui mare contract pentru stocarea datelor online, în valoare de 10 miliarde de dolari, companiei Microsoft, potrivit unui document judiciar, relatează AFP.

SHARE

Potrivit gigantului comerţului online, liderul de la Casa Albă „a avut în mod repetat atacuri publice şi în culise” pentru ca Amazon să nu obţină contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe zece ani, care vizează modernizarea totalităţii sistemelor informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligenţă artificială, confom agenției de presă AFP, citată de Agerpres.

Divizia Amazon Web Services (AWS), care domină sectorul de „cloud computing” şi furnizează servicii securizate altor organizaţii guvernamentale americane, printre care şi CIA, era considerată favorită pentru obţinerea contractului. Într-un document de circa o sută de pagini, grupul din Seattle estimează că ostilitatea lui Donald Trump faţă de patronul Amazon Jeff Bezos, „perceput ca un duşman politic” a jucat un rol în decizia Pentagonului.

Jeff Bezos este ţinta frecventă a atacurilor virulente ale lui Donald Trump, în special din cauza investiţiei sale la Washington Post.

„Preşedintele SUA şi comandantul şef al armatei noastre s-a folosit de puterea sa pentru a ‘înlătura Amazon’ din contractul JEDI, în cadrul unei vendete personale şi intens mediatizate împotriva dlui Bezos, Amazon şi Washington Post”, se afirmă în document. În această plângere, Amazon cere Pentagonului „să reevalueze ofertele de manieră corectă şi fără influenţă inadecvată, directă sau indirectă”.

O purtătoare de cuvânt de la Pentagon a dat asigurări că decizia a fost luată „de o echipă de experţi care au făcut carieră în serviciul public şi de ofiţeri militari din întreg Departamentul Apărării, în conformitate cu procesul normal de selecţie a surselor” şi nicio presiune externă nu a fost exercitată.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -