Deputaţii israelieni dau undă verde preliminară dizolvării Knessetului şi organizării anticipatelor

DE Romulus Preda | 22.06.2022 - 17:33
Deputaţii israelieni dau undă verde preliminară dizolvării Knessetului / FOTO: facebook.com

Deputaţii israelieni au aprobat miercuri, într-o lectură preliminară, dizolvarea Parlamentului (Knesset) şi organizarea unor noi alegeri, la două zile după ce premierul Naftali Bennett, care conduce o coaliţie guvernamentală fragilă şi eteroclită, a anunţat că pleacă din post.

SHARE

O serie de proiecte de lege privind dizolvarea Knessetului a fost adoptată cu o largă majoritate a parlamentarilor, în prima lectură, relatează news.ro, care citează AFP.

Un text final, care reuneşte aceste proiecte de lege urmează să fie examinat în comisii şi să fie citit în mai multe rânduri în plen.

Premierul israelian Naftali Bennett şi ministrul de Externe Yair Lapid au anunţat luni că vor să dizolve Parlamentul,”după epuzarea tuturor încercărilor de a-şi stabiliza coaliţia”, o decizie care conduce la al cincilea rând de alegeri în mai puţin de patru ani.

Presa israeliană scrie că aceste alegeri ar putea avea loc la sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Naftali Bennett şi Yair Lapid au format, în iunie 2021, o coaliţie unică în istoria Israelului, alcătuită din partide de dreapta, centru, stânga şi - pentru prima oară - o formaţiune arabă, pentru a pune capăt celor 12 ani de regim neîntrerupt al lui Benjamin Netanyahu, liderul Partidului Likud (dreapta).

Acordul lor prevede o rotaţie a celor doi lideri la şefia Guvernului, prin înlocuirea lui Naftali Bennett cuYair Lapid, în cazul dizolvări Parlamentului.

În cazul în care proiectul de lege de dizolvare a Knessetului este adoptat, Yair Lapid urmează să devină noul premier al Israelului, până la formarea unuinou Guvern.

Citește și: VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industriile IT și auto, în colaps

Până la dizolvarea Parlamentului, opoziţia poate încerca să formeze o majoritate de 61 de deputaţi într-o coaliţie din care să facă parte dreapta, deputaţi nemulţumiţi din Partidul Yamina al lui Naftali Bennett sau din partidul ministrului Justiţiei, Gideon Saar.

Prin această nouă majoritate, o coalţie alternativă ar putea pretinde să formeze un nou Guverm şi împiedice organizarea unor noi alegeri.

”Există întotdeauna opţiunea unui Guvern alternativ, condus de către Netanyahu”, declară miercuri la postul de radio al armatei un deputat Likud, Miri Regev.

Însă, potrivit mai multor sondaje de opinie publicate începând de luni, niciun bloc nu ar reuşi să adune 61 de deputaţi - pragul care permite formarea unui Guvern.

Citește și: VIDEO Războiul s-a mutat în apropierea României. Bombele rușilor au ajuns aproape de brațul Chilia

Coaliţia Bennett-Lapid a suferit mai multe înfrângeri în ultimele săptămâni şi a fost fragilizată şi mai mult după ce opoziţia i-a aplicat o lovitură la 6 iunie şi a format o majoritate împotriva unui proiect de lege privind o prorogare a legii israeliene cu privire la peste 475.000 de colonişti israelieni care trăiesc în Cisiordania ocupată.

Această lege era necesar să fie reînnoită până la 30 iunie, altfel coloniştii israelieni care trăiesc în Cisiordania ocupată începând din 1967 riscând să-şi piardă protecţia legală în virtutea dreptului israelian.

În cazul dizolvării Parlamentului, această lege este prorogată în mod automat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.