De ce nu a început ofensiva Ucrainei asupra teritoriilor ocupate de Rusia, din est

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.05.2023 - 21:58
Foto: Profimedia Images

Ofensiva Ucrainei asupra teritoriilor oucpate de Rusia încă nu a început. De luni de zile, aliații occidentali au expediat în Ucraina sisteme de arme și muniție în valoare de miliarde de dolari, în regim de urgență, pentru o contraofensivă de primăvară.

SHARE

Până la vară, mai sunt doar câteva săptămâni. 

De ce nu a început ofensiva Ucrainei

În timp ce Rusia și Ucraina sunt concentrate pe o luptă intensă pentru controlul ruinelor oraşului Bahmut, ofensiva ucraineană de primăvară nu a început încă.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că aceasta a fost amânată deoarece țara sa nu are suficiente arme occidentale, pentru a reuși fără a avea multe victime.

Vremea și antrenarea militarilor ucraineni joacă și ele un rol, spun oficialii și experții în Apărare citatţi de Associated Press.

Citeşte şi: Pentagonul a descoperit o eroare contabilă în ajutoarele pentru Ucraina. Le pot livra mai multe arme

Oficialii insistă că se apropie contraofensiva. Mișcările preliminare ale Ucrainei, pentru a stabili condițiile pe care le dorește pentru un atac, au început deja, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Această parte finală pregătitoare aduce numărul total de ucraineni, pe care SUA i-au antrenat pentru această luptă, la peste 10.700.

Aceste forțe militare au învățat nu numai abilități de teren și medicale, ci și tactici avansate de arme combinate, cu vehiculele de luptă blindate Stryker și Bradley și obuzierele autopropulsate Paladin.

Citeşte şi: „Registrul pagubelor” cauzate de Rusia în războiul din Ucraina, deschis de Consiliul Europei

Include de asemenea forțe de înaltă calificare, care au fost antrenate să opereze sistemul de apărare antirachetă Patriot.

Potrivit Armatei SUA pe Europa şi Africa, până la 11.000 de soldați ucraineni suplimentari pe zi participă la alte programe de antrenament, conduse de peste 30 de țări partenere.

Partea meteorologică

 

O mare parte a întârzierii este cauzată de vreme. A durat mai mult decât era de așteptat pentru ca pământul înghețat al Ucrainei să se dezghețe și să se usuce, din cauza unei primăveri prelungite, umede și reci, care a făcut dificilă trecerea la ofensivă.

În schimb, pământul a păstrat un noroi adânc care face mai dificilă funcționarea vehiculelor fără șenile.

Nămolul este ca o supă, a spus oficialul. „Te afunzi în el”.

Sosiri de armament

Numai în ultimele cinci luni, SUA au anunțat că vor trimite mai mult de 14 miliarde de dolari, în arme și muniții, la Kiev, din care majoritatea înzestrării e scoasă din stocurile existente, pentru a ajunge mai repede aprovizionarea în Ucraina.

NATO și aliații occidentali au răspuns și ei, promițând miliarde în tancuri, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană.

Dar multe dintre aceste echipamente încă nu au ajuns, a spus Ben Barry, un fost oficial al serviciilor secrete britanice, care este acum bursier senior în domeniul războiului terestru, la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Mai trebuie să vină

De exemplu, dintre cele aproximativ 300 de sisteme de tancuri promise - cum ar fi tancurile Leopard 2 promise de țări precum Danemarca, Țările de Jos, Spania și Germania - doar aproximativ 100 au sosit. 

Din cele aproximativ 700 de vehicule de luptă promise, cum ar fi mașinile de luptă britanice Marauder și americanele Bradley, doar aproximativ 300 au sosit, a spus el.

Ucraina va avea nevoie de asemenea de suficientă muniție la îndemână, pentru a susține o luptă cu ritm mai mare, odată ce contraofensiva începe. Când vine vorba de muniția necesară, logisticianul militar șef al Ucrainei va avea de asemenea un cuvânt puternic de spus, în momentul în care armata este gata de începerea ofensivei, a spus Barry.

Numai cu obuzierul de 155 mm, Ucraina trage între 6.000 și 8.000 de cartușe pe zi, a declarat parlamentarul ucrainean Oleksandra Ustinova reporterilor, în aprilie.

Indicii de contraofensivă

Atât Rusia, cât și Ucraina iau măsuri, în așteptarea contraofensivei.

Rusia are aproximativ 200.000 de soldați, de-a lungul unei linii de luptă de 1.000 de kilometri, folosind același tip de tactici de război în tranșee folosite în Primul Război Mondial, a declarat un oficial occidental, sub rezerva anonimatului.

Aceste trupe nu sunt la fel de bine pregătite ca forța de invadare inițială a Rusiei, care a suferit pierderi grele. Dar ele sunt apărate de șanțuri, câmpuri de mine și dinți de dragon - bariere de beton deasupra solului, în formă de triunghi, care îngreunează mișcarea tancurilor.

Între timp, Ucraina a început să modeleze operațiuni, cum ar fi țintirea liniilor de avans ale Rusiei cu foc de artilerie cu rază lungă de acțiune.

Momeală

Acest lucru poate indica faptul că Ucraina este pe cale să avanseze în acea locație sau ar putea fi o momeală, pentru a distrage atenția Rusiei de la primul său atac planificat, a spus oficialul.

Când Ucraina va încerca să treacă peste acele linii – fie într-o zonă limitată, fie într-o campanie complexă desfășurată în mai multe locații – acesta va fi indicatorul probabil că ofensiva a început, au spus atât Barry, cât și oficialul occidental.

El a mai spus că, atunci când brigăzile ucrainene încep să treacă în teritoriile stăpânite de ruși și să încerce să atace prima linie de apărare rusă, „cred că va fi un dezavantaj”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te