De ce atacă rușii mai puternic și sângeros Ucraina? Experți UK: „Nu mai au resurse decât 10-14 zile”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.03.2022 - 12:17
De ce atacă rușii mai puternic și sângeros Ucraina? Experți UK: „Nu mai au resurse decât 10-14 zile”. / Foto: dailymail.co.uk

Forțele ruse trimise de Vladimir Putin să invadeze Ucraina nu ar mai putea susține atacul la capacitate maximă decât încă „10 – 14 zile”, au afirmat surse din Ministerul britanic al Apărării. Apoi, rușii se vor concentra să păstreze terenul câștigat de la trupele ucrainene.

SHARE

Sursele din Ministerul britanic al Apărării, citate de Daily Mail, afirmă că rezistența ucraineană a pus Moscova „pe fugă”, armata rusă putând fi la doar două săptămâni de „punctul culminant” al operațiunii în Ucraina. După acest punct, puterea rezistenței Ucrainei ar putea deveni mai mare decât forța de atac a Rusiei lui Putin.

Citește și: Trupele rusești au bombardat o clădire de apartamente cu zece etaje din centrul Kievului

În 19 zile de război în Ucraina, Rusia a piedut mai mult decât în cele două războaie din Cecenia

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat acest optimism într-un discurs de dimineață adresat poporului ucrainean, spunând că armata sa continuă să provoace „pierderi devastatoare trupelor ruse”.

„În curând, numărul elicopterelor ruse doborâte va ajunge la sute de unități. Au pierdut deja 80 de avioane de război. Sute de tancuri și mii de alte unități cu echipamente. În 19 zile, armata rusă a pierdut mai mult în Ucraina decât în ​​două războaie sângeroase și de ani de zile în Cecenia”, a punctat  Zelenski.

“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.

Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.

Citește și: Pierderile Rusiei: Peste 13.500 de oameni, 404 tancuri, 81 de avioane, 95 de elicoptere

De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

“Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a adăugat liderul ucrainean.

Forțele ruse, 65 de atacuri doar asupra Harkovului în 24h

Ruși au lansat 65 de atacuri asupra orașului Harkov în ultimele 24 de ore. Rachetele lansate armata lui Putin au avut ca țintă un institut de psihoneurologice din Oskol în care se aflau aproximativ 360 de persoane.

"În cursul zilei trecute, ocupanții au tras două rachete asupra părții centrale a orașului Harkov. Lansatorul multiplu de rachete Smerch a fost tras asupra zonei parcului Gorki, a pieței Sumsky, a intersecției străzilor Sumska și Dynamivska. O mașină a voluntarilor Armatei de Ajutor a fost atacată. Un băiat de 26 de ani a fost ucis, iar o femeie a fost grav rănită. Numărul victimelor este în curs de stabilire. În total, în ultima zi au fost înregistrate 65 de atacuri", a postat pe Telegram șeful Administrației militare regionale din Harkov, Oleh Synehubov.

Potrivit lui Synehubov, în prezent se duc lupte în direcțiile Izium, Balaklia și Derhachi.

Noi atacuri în zone rezidențiale din Kiev

Două clădiri din zonele rezidenţiale din Kiev au fost ţinta unor atacuri separate ale forţelor ruse, marţi dimineaţa, potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, citate de CNN. Două persoane au murit, iar alte 35 au fost salvate, potrivit serviciilor de urgenţă ale Ucrainei, informează BBC.

O casă privată din Osokorky, un cartier la est de centrul oraşului, a fost ţinta unui bombardament, marţi dimineaţă, cu puţin timp înainte de ora 6 (ora locală), au anunţat serviciile de urgenţă într-un comunicat.

Un incendiu a izbucnit în clădirea cu două etaje, dar a fost stins la scurt timp după aceea.

La puţin timp după bombardamentul de la Osokorky, un bloc de 10 etaje din Podil, la nord de centrul oraşului, a fost ţinta unui alt bombardament, care a provocat un incendiu la primele cinci etaje ale clădirii.

Două persoane au murit în urma bombardamentelor, potrivit serviciilor de stat de urgenţă, citate de BBC.

Alte 35 de persoane au fost salvate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te