Cum luptă pompierii cu flăcările devastatoare din Grecia

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.07.2018 - 17:37
Foto AFP

Mai multe imagini impresionante au fost surprinse în această perioadă în incendiul de vegetație din Grecia, în regiunea Attica și în zona Mati, cu oameni care încearcă să ajute pompierii și militari în lupta cu flăcările.

SHARE

Imaginile care vin din Grecia sunt șocante. Țara se află într-o situație disperată, „un dezastru de proporții biblice”, după cum a declarat ministrul de Interne elen. Dar cineva trebuie să oprească dezastru, iar aceștia sunt pompierii. Cum procedează profesioniștii pentru a stinge acest incendiu?
Experții de la Institutul European al Pădurilor (EFI), consultați de Euronews, au venit cu explicații legate de activitatea pompierilor și despre procedurile de gestionare a situației de criză în care se află.

Monitorizează trei factori cheie

„Incendiile de vegetație, spre deosebire de focurile urbane, se deplasează, iar pentru noi e important să anticipăm și să încercăm să ne dăm seama ce urmează să facă. Acesta este motivul pentru care investim mult în cunoaștere și teorie, fiindcă schimbările climatice aruncă noi provocări pentru echipajele de incendiu”, a declarat lui Marc Castellnou, expert EFI.
„Ne ajută să înțelegem ce poate și ce vrea să facă un incendiu de amploare, unde să ne investim resursele încât să putem face o diferență, spre deosebire de vremurile vechi, în care doar alergam după flăcări” a povestit acesta pentru Euronews.
Experții iau în considerare zeci de factori atunci când cercetează ce ar putea face un incendiu până să fie stins. Vântul, indiferent dacă focul se află pe o pantă, sau nu, și direcția în care bate sunt cei mai  importanți factori. Focurile tind să ardă în sus, deci cu cât panta e mai abruptă, cu atât va arde mai repede, a explicat Marc Catellnou. Direcția incendiului este, de asemenea, importantă: terenul orientat spre sud poate să fie mai cald și mai uscat, prin urmare, este mai probabil să favorizeze extinderea flăcărilor, a precizat Alexander Held, un alt expert senior la EFI.

Nu se aruncă niciodată la flăcările cele mai mari

„Întotdeauna încerci să stingi un foc din spate. Nu trebuie să îți urmezi instinctul și să mergi unde flăcările sunt cele mai mari. Motorul oricărui incendiu se află în spate, iar tu vrei să oprești motorul”, a menționat expertul.
La început, echipele din spate încearcă să pornească dintr-un punct care poate oferi o barieră naturală pentru extinderea focului. Aceste „ancore” pot fi străzi, râuri sau golfuri. Apoi sunt săpate canale de-a lungul marginii incendiului, pentru a îndepărta vegetația în așa fel încât focul să nu mai aibă combustibil pentru a se extinde. 

Vegetația mai este eliminată din calea flăcărilor este eliminată prin ardere controlată, tactică numită „dry firefighting”. Apa rămâne cea mai bună metodă de a stinge un incendiu, dar în 80% din cazurile de incendii de vegetație, niciodată nu ai suficientă apă. 

Citește și: VIDEO+GALERIE FOTO Imagini dramatice din Grecia. 26 de persoane, găsite îmbrățișate, pe un câmp ars


„Noi vrem să aducem apă și facem tot ceea ce putem în acest sens, dar totodată trebuie să înțelegem procedeul de dry firefighting, dacă vrem să stingem incendiul cu adevărat” - 
Alexander Held


Echipele de la sol, importante

Unele dintre cele mai impresionante imagini surprinse în cadrul operațiunilor de stingere a incendiilor sunt cele cu avioanele care aruncă apă peste flăcări. Experții spun că asta e doar o parte a operațiunii.
„Chiar dacă stingi incendiul cu ajutorul avioanelor și a elicopterelor cu apă, tot ai nevoie de oameni care să curețe perimetrul. Dacă nu faci asta, nu o să stingi niciodată focurile mici care încă mocnesc. Poți doar să liniștești lucrurile pentru o perioadă scurtă de timp. Într-o lume ideală, orice strop de apă aruncat din avion trebuie să fie urmat de interveniția unei echipe de la sol”, a menționat expertul, pentru Euronews.
Alexander Held a menționat și incendiile recente din mlaștinile din apropierea orașului Manchester, Anglia, care au reapărut pentru că acea „curățare" de la sol nu a fost făcută în mod corespunzător.

Uneori trebuie să accepte că nu e nimic ce pot să mai facă

Marc Castellnou a declarat că, uneori, incendiile sunt prea puternice pentru a putea interveni și sunt nevoiți să aștepte să stingă flăcările în „momente oportune”. Aici este vorba despre cercetări și studii care au învățat echipele când condițiile sunt cele mai favorabile pentru a bloca focul.
„Asta înseamnă că trebuie să identificăm locurile unde incendiul va fi mai slăbit. În loc să încercăm să stingem flăcările cu orice preț, în fața incendiilor intense, trebuie să căutăm oportunități. Dacă ai vremea potrivită și ingredientele potrivite, precum mult combustibil uscat, teren dificil, vreme caldă și vânt, nu sunt prea multe lucruri pe care le poți face. În situații precum cea din Grecia, poți să mai un avion și încă vreo zece bombardiere cu apă, fără să facă vreo diferență.” a povestit Alexander Held.

Citește și: Olympiakos donează 1 milion de euro pentru victimele din Grecia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te