VIDEO Cum pot schimba soarta războiului rachetele HIMARS oferite Ucrainei de SUA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.07.2022 - 13:43
Lansator multiplu de rachete HIMARS/ Foto: Profimedia Images

„Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă etapă, deoarece sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA perturbă avansul Rusiei în regiunea estică a Donbasului și deschide ușa unei posibile contraofensive”, scrie Bloomberg.

SHARE

La mai bine de 150 de zile de la invazia președintelui Vladimir Putin, n7u este foarte clar dacă Ucraina poate profita de „oportunitatea” pe care șeful serviciului de informații MI6 al Marii Britanii, Richard Moore, a remarcat-o săptămâna trecută că iese, pe măsură ce forțele ruse „se epuizează”.

Motivele pentru care conducerea de la Kiev ar putea să încerce un asalt mai viguros sunt tot mai multe, atât pe câmpul de luptă, cât și în afara acestuia. Printre acestea se numără scăderea număruluio de victime, o înăsprire recentă a revendicărilor teritoriale declarate ale Rusiei, nevoia de redresare economică a Ucrainei și o recesiune globală care ar putea pune guvernele aliate sub presiune pentru a pune capăt războiului.

Citește și: VIDEO Taiwanul se pregătește de război urban, în urma amenințărilor de invazie ale Chinei

Institutul pentru Studierea Războiului a scris, duminică, în raportul său zilnic, că se poate să fi început deja o contraofensivă ucraineană în regiunea de sud a Hersonului.

Raportul think tank-ului de la Washington atribuie sistemelor HIMARS, sisteme multiple de lansare de rachete cu o rază de acțiune de 80 km (50 mile) o reducere bruscă a barajelor de artilerie rusă pe frontul principal din Donbas, începând cu 15 iulie. 

Forțele ucrainene au avariat toate podurile care leagă forțele ruse din Herson de liniile lor de aprovizionare de pe malul estic al masivului râu Nipro, a anunțat luni ISW.

„Avem un potențial semnificativ pentru avansarea forțelor noastre pe front și pentru provocarea de noi pierderi semnificative asupra ocupanților”, a declarat, joi, președintele Volodimir Zelenski, după o întâlnire cu șefii săi de securitate.

Pierderile de vieți omenești pe câmpul de luptă din Ucraina au scăzut la aproximativ 30 pe zi, de la un maxim de 100-200 pe zi în mai-iunie, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat vineri. El a exclus din nou orice încetare a focului care lasă Rusiei controlul asupra teritoriului pe care l-a ocupat.

Toate acestea indică faptul că războiul intră într-o altă fază, potrivit lui Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția. În primul, forțele ruse au încercat și nu au reușit să cuprindă Kievul într-o operațiune rapidă. În al doilea, s-au retras spre est în încercarea de a parcurge calea spre victorie, folosind artileria.

„Dacă reducerea puterii de foc rusești în Donbas continuă, atunci practic acel front este înghețat și întrebarea devine – pot ucrainenii să-i împingă înapoi?” spuse O'Brien.

Duminică, Moscow Calling, un canal rusesc de Telegram de dimensiuni medii, a scris despre aceeași întrerupere a războiului, spunând că sosirea sistemelor HIMARS a lansat o a treia fază a războiului.

Comandantii Ucrainei vor fi probabil precauti, deoarece atunci cand vor incerca să avanseze împotriva armamentului defensiv modern, tancurile, avioanele și soldații lor se vor confrunta cu aceleași vulnerabilități care au afectat trupele ruse, potrivit lui O'Brien.

Citește și: VIDEO SUA excelează: Un F-15 a lovit în premieră o țintă la 200 km cu racheta aer-aer AIM-120D3

Și incertitudinile abundă, inclusiv potențialul comandanților ruși de a reconstrui liniile de aprovizionare în afara razei de acțiune a HIMARS-ului sau de a mobiliza o forță aeriană sub-performantă pentru a le distruge. Oricare dezvoltare ar putea permite Rusiei să-și revigoreze operațiunile și să închidă orice fereastră de oportunitate pentru Ucraina.

Capacitatea forțelor ucrainene de a anula câștigurile teritoriale ale Rusiei fără a primi mai mult armament de artilerie, vehicule blindate și sisteme antiaeriene de la națiunile aliate este, de asemenea, neclară. Deși Kievul a desfășurat numeroase contraofensive de când a început invazia pe 24 februarie, acestea au fost la scară mică.

Un asalt eșuat ar putea costa mult trupele ucrainene, expunându-le la un nou atac, potrivit unui oficial european al apărării.

Totuși, Zelenski s-a angajat luna trecută să recupereze teritoriul pierdut din sud, unde ocupația rusă până la Herson a tăiat accesul Ucrainei la mare și a paralizat inima sa industrială de-a lungul Niprului, cu orașe și fabrici importante la doar 50 de km de front.

Rusia se mută pe terenul ucrainean ocupat anexă până în septembrie

Ucraina este, de asemenea, sub presiune să le arate susținătorilor săi din Europa și SUA că poate riposta, înainte ca aceștia să intre într-un sezon de crize energetice, inflație și recesiune, cauzate parțial de război.

Presiunea de a asigura câștiguri crește și pentru Rusia, în primul rând pentru că va fi dificil să organizezi referendumuri cu artileria ucraineană încă capabilă să bombardeze orașele ocupate. 

Principala problemă este că, în timp ce Ucraina are arme mai moderne cu care să lupte, Rusia trebuie să treacă la tancuri, arme și rachete din ce în ce mai vechi, a spus o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării, sub protecția confidențialității.

Un contraatac ucrainean asupra Hersonului ar putea reuși cel puțin pe termen scurt, pentru că Ucraina are mai multe trupe într-o regiune în care forțele rusești sunt relativ slabe și sunt cu spatele la Nipru, potrivit sursei citate. 

„Ceea ce avem nevoie cel mai mult este mai multă artilerie, atât pentru adâncimea tactică la 20-25 km, HIMARS la 80 km și ATACMS”, a spus Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice, un think-tank guvernamental ucrainean.

El se referea la sistemele de rachete tactice ale armatei, cu o rază de acțiune de până la 300 km. Nu se știe că SUA ar fi trimis ATACMS în Ucraina.

„De asemenea , ar fi vorba despre mobilitate, mai multe vehicule blindate, mai multă apărare aeriană pentru a acoperi aceste formațiuni în mișcare și comunicații sigure”, a adăugat Bielieskov. „Acesta este un proces și este prea devreme să spunem că frontul rus s-a stabilizat”, a conchis el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te