Cum poate fi salvată planeta fără panică. Lupta contra schimbărilor climatice nu e pierdută

DE Dan Hurley | Actualizat: 23.09.2023 - 20:51
Foto: Getty Images
În iulie, cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, Montpelier, Vermont, a fost inundată
Temperaturile au crescut vertiginos în Phoenix, Arizona
Un val de căldură a lovit turiștii din Roma
Pagube provocate de inundații în Highland Falls, New York
Katharine Hayhoe
SĂ NE ÎNCĂLZIM  Participând la un protest global în martie 2022, femeile din comunitatea Masai din Kenya au cerut „reparații climatice“ și acțiuni semnificative din partea liderilor mondiali
CEVA MAI PONDERAT Bill McKibben, care a tras un semnal de alarmă cu privire la climă în 1989, își temperează acum opiniile sumbre cu un minimum de speranță
Un fermier german a pus panouri solare în livada sa de mere
Tesla la o expoziție de tehnologie ecologică din Washington, D.C., în iulie

În timp ce tinerii se scufundă într-o disperare paralizantă, din cauza vremii extreme și a catastrofei iminente, oamenii de știință și activiștii încearcă să transmită un nou mesaj.

SHARE

Josh Spector a primit mesajul despre schimbările climatice încă de la început. La vârsta de șase ani, era deja pasionat de necesitatea de a face față provocării existențiale a omenirii. În facultate, s-a specializat în analiza datelor geografice la Universitatea din Oregon și a făcut un stagiu la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.

După absolvirea studiilor în 2020, s-a alăturat companiei Planet Labs, un producător de sateliți minusculi de imagistică terestră.

Dar, pe măsură ce pandemia se prelungea, iar valurile de căldură și incendiile de pădure făceau ravagii în vestul Statelor Unite, viața lui a început să se destrame.

Dezamăgit de valorile clienților corporativi ai companiei sale, și-a dat demisia, s-a mutat înapoi în casa părintească din Portland și a devenit voluntar pentru o organizație non-profit.

„Dacă ne dăm seama că
viitorul este în mâinile
noastre, înseamnă că
putem
face diferența. Pe asta se
bazează speranța
noastră“

„Eram hiper-concentrat pe crizele climatice care se petreceau în jurul meu“, spune el. „În multe zile mă trezeam, intram pe Twitter și vedeam suferința provocată de evenimentele acute din întreaga lume. Uneori, acest lucru mă paraliza timp de câteva ore cu sentimente de depresie imensă, anxietate, tristețe și neputință“.

Sentimente similare îi afectează pe mulți oameni în această vară a iadului climatic. Incendiile de pădure apocaliptice din Canada au trimis un nor de fum peste o mare parte din Nord-Est și Vestul Mijlociu, iar un incendiu a măturat Maui, ucigând peste 100 de persoane.

În iulie, cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, Montpelier, Vermont, a fost inundată

Valurile de căldură au doborât recorduri de temperatură în California, Arizona și în mare parte din sud. Apele oceanice din jurul sudului Floridei aproape că au atins temperaturi „de cadă“, depășind 32 de grade Celsius. Ploile torențiale, alimentate de căldură, au distrus drumuri, au inundat case și au făcut cel puțin șase morți în Philadelphia și în statul New York.

Europa și Asia sunt afectate de temperaturi record. La jumătatea lunii iulie, Italia a plasat 23 de orașe în alertă roșie, deoarece mercurul din termometre a depășit 45 grade Celsius. În Grecia, incendiile de pădure au făcut ravagii în apropiere de Atena.

Beijingul a avut temperaturi de peste 35 de grade Celsius timp de 28 de zile la rând, stabilind un record. Și, cel mai șocant dintre toate: cele mai fierbinți 15 zile pentru întreaga planetă, în medie, au avut loc toate în primele 18 zile ale lunii iulie.

Temperaturile au crescut vertiginos în Phoenix, Arizona

Este logic, așadar, că milioane de oameni sunt îngrijorați de faptul că omenirea s-ar putea confrunta cu sfârșitul civilizației, dacă nu chiar al speciei noastre. Într-un sondaj realizat în 2021 în rândul a 10.000 de copii și tineri adulți din 10 țări (inclusiv din SUA), 59% au declarat că sunt foarte sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice.

Mai mult de jumătate au spus că se simt triști, anxioși, furioși, neputincioși, neajutorați sau vinovați. Trei sferturi au spus că au impresia că viitorul este „înfricoșător“. Un alt sondaj, realizat în rândul persoanelor din 31 de țări, a constatat că 40 la sută dintre acestea nu doresc să aibă copii din cauza efectelor schimbărilor climatice.

Bine ați venit în era eco-anxietății - ceea ce Asociația Americană de Psihologie definește ca fiind „teama cronică de o catastrofă de mediu care provine din impactul aparent irevocabil al schimbărilor climatice și îngrijorarea asociată pentru viitorul propriu și al generațiilor următoare“.

Un val de căldură a lovit turiștii din Roma

Dar dacă, de fapt, nu ne îndreptăm spre Armaghedonul climatic? Dacă perspectivele pe termen lung pentru viitor au devenit în ultima vreme mult mai puțin cumplite?

Aceasta este întrebarea pusă de o nouă generație de activiști în domeniul climei - eco-realiști, după cum se numesc ei înșiși - care subliniază măsurile surprinzător de pozitive pe care guvernele, industria și oamenii obișnuiți le-au luat în ultimii ani, depășind cu mult previziunile recente.

Pagube provocate de inundații în Highland Falls, New York

Desigur, este nevoie de mai multe progrese, dar, spun ei, pentru a obține progrese mai mari, milioane de oameni vor trebui să schimbe disperarea cu acțiuni pozitive.

„Dacă nu am putea face nimic în legătură cu schimbările climatice, un răspuns logic ar fi să fim deprimați sau să renunțăm“, spune Katharine Hayhoe, cercetător șef la Nature Conservancy și unul dintre noii mesageri ai climei.

„Dar dacă ne dăm seama că viitorul este în mâinile noastre, înseamnă că putem face o diferență. Pe asta se bazează speranța noastră“.

S-ar putea ca lumea să nu se sfârșească

Pentru a fi clar, Hayhoe, oamenii de știință și activiștii cu aceeași părere nu spun că schimbările climatice nu sunt reale. Ei recunosc că este greu să promovezi speranța atunci când atât de multe știri sunt de-a dreptul apocaliptice.

În martie, de exemplu, Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a anunțat că este posibil ca temperatura medie a planetei să depășească 1,5 grade Celsius (2,7 grade F) față de nivelurile preindustriale în prima jumătate a anilor 2030, depășind un prag considerat cândva dezastruos.

„Dacă ne dăm seama că viitorul
este în mâinile noastre, înseamnă
putem face diferența. Pe asta
se bazează speranța noastră“

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor locuibil și sustenabil pentru toți“, se arată în raport.

Dar stați puțin, spun eco-realiștii: o altă tendință a apărut în ultimii cinci ani. Nu mai departe de 2019,
mulți oameni de știință din domeniul climei preziceau că, până la sfârșitul acestui secol, temperatura medie a planetei va crește cu aproape 5 grade C (9 grade F) față de nivelurile preindustriale, transformând mari porțiuni ale planetei în peisaje infernale, de nelocuit. În prezent, însă, datorită unei creșteri dramatice și până acum inimaginabile a utilizării energiei verzi, se așteaptă ca temperaturile să crească cu 2,5-3 grade C. Acest lucru este încă rău, dar nu la fel de catastrofal.

Katharine Hayhoe

Argumentul pentru îmbunătățirea previziunilor climatice este prezentat cel mai puternic într-o nouă carte scrisă de Hannah Ritchie, cercetător principal la Our World in Data și cercetător la Oxford Martin Program on Global Development de la Universitatea din Oxford, intitulată Not the End of the World (Little Brown Spark, ianuarie 2024)

„Într-un sezon de temperaturi record, incendii și inundații, există o licărire de speranță că evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice ar putea fi încă posibilă“, a scris Ritchie într-un editorial recent din The Washington Post. „China, cel mai mare emițător de carbon din lume și cel mai mare utilizator de cărbune, își dezvoltă energiile regenerabile cu o viteză amețitoare“.

China, spune ea, este probabil să adauge în acest an mai multă energie solară decât a pus vreodată în funcțiune SUA. Una din trei mașini vândute în China anul trecut a fost electrică, în comparație cu doar una din 15 în 2020.

SĂ NE ÎNCĂLZIM  Participând la un protest global în martie 2022, femeile din comunitatea Masai din Kenya au cerut „reparații climatice“ și acțiuni semnificative din partea liderilor mondiali

Previziunile la nivel mondial de acum cinci ani nu au ținut cont de viteza cu care vor fi adoptate sursele de energie verde sau cu care vor scădea prețurile acestora.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, costul mediu al energiei solare la scară industrială s-a prăbușit cu 88% între 2010 și 2021, în timp ce costul proiectelor eoliene onshore a scăzut cu 68%, iar costul proiectelor offshore a scăzut cu 60%.

Scăderea remarcabilă a prețurilor explică, în mare măsură, de ce, în luna martie a acestui an, Administrația americană pentru informații privind energia a anunțat că, pentru prima dată, sursele de energie regenerabilă au generat mai multă energie electrică în SUA decât cărbunele.

CEVA MAI PONDERAT Bill McKibben, care a tras un semnal de alarmă cu privire la climă în 1989, își temperează acum opiniile sumbre cu un minimum de speranță

Până în 2014, cărbunele a generat 42% din energia electrică produsă de centralele electrice din SUA. Până în 2021, această cifră a scăzut cu mai mult de jumătate, ajungând la doar 19 la sută. Între timp, se crede că utilizarea globală a cărbunelui a atins un nivel maxim în 2013. Proiecțiile anterioare au presupus o utilizare în continuă creștere a cărbunelui până la sfârșitul secolului.

O altă evoluție practic de neimaginat în urmă cu cinci ani: creșterea fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în întreaga lume. Din 2020, numărul total de vehicule electrice în circulație s-a triplat, de la 10 milioane la 30 de milioane.

„Dacă casa ta este în flăcări, 
ce faci? Încerci să le stingi. 
Cel mai bun antidot pentru 
disperare este acțiunea“

Anul trecut, vânzările de E.V.V. au înregistrat un salt de 60 %. Și acesta este doar începutul revoluției E.V.. Pe 12 aprilie, Agenția pentru Protecția Mediului a propus norme care impun ca două treimi din toate vehiculele noi de pasageri vândute în SUA să fie electrice până în 2032. Comparați această cifră cu cea de anul trecut, când doar 5,8 la sută din mașinile noi vândute în SUA erau electrice.

Prin limitarea creșterii preconizate a temperaturilor globale, se preconizează că trecerea la energia verde va avea un impact profund în lumea reală.

De exemplu, se așteaptă ca nivelul mării să crească cu aproape un metru și jumătate în cazul unei încălziri de 5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, dar cu mai puțin de un metru și jumătate în cazul unei încălziri de 2 grade Celsius.

Probabilitatea ca Oceanul Arctic să fie liber de gheață în orice an este de 63% la o încălzire de 3 grade Celsius, dar de numai 16% la o încălzire de 2 grade Celsius. Durata medie a unei secete oriunde pe planetă ar crește cu două luni dacă temperaturile cresc cu 1,5 grade Celsius, potrivit estimărilor climatologilor, față de zece luni dacă temperaturile cresc cu 3 grade Celsius.

Se așteaptă, de asemenea, ca aprecierile mai ponderate ale temperaturilor globale să fie mult mai prietenoase cu plantele și animalele. În cazul în care încălzirea este menținută la doar 2°C peste nivelurile preindustriale, se estimează că 8% dintre mamifere vor pierde mai mult de jumătate din aria de răspândire pe care o ocupă în prezent pe Pământ.

Un fermier german a pus panouri solare în livada sa de mere

Cu toate acestea, dacă încălzirea atinge 4,5°C, 42% dintre mamifere vor pierde mai mult de jumătate din aria lor de răspândire. Plantele ar pierde 16% din aria lor de răspândire la 2 grade Celsius, față de 68% la 4,5 grade Celsius.

Păsările ar pierde 6% la 2 grade Celsius față de 40% la 4,5 grade Celsius, iar fluturii și moliile ar pierde 10% din aria lor de răspândire la 2 grade Celsius față de 58% la 4,5 grade Celsius.

„Există o recunoaștere din ce în ce mai largă a faptului că cele mai pesimiste scenarii nu sunt plauzibile“, spune Matthew G. Burgess, profesor asistent de studii de mediu la Universitatea din Colorado, Boulder.

„Cu toate acestea, oamenii par să aibă dificultăți în a se împăca cu ideea că schimbările climatice pot fi reale și grave, ceea ce este adevărat, dar că s-ar putea să nu fie cea mai mare amenințare la adresa umanității pe care am cunoscut-o vreodată“.

Publicul, spune Hayhoe, trebuie să audă despre îmbunătățirea perspectivelor. „În urmă cu zece ani, ne îndreptam spre o lume care ar fi fost cu 4 sau 5 grade Celsius mai caldă decât în prezent“, spune ea. „Acum ne îndreptăm spre o lume care va fi cu doar 3 grade mai caldă“.

Apelând la îngerii noștri cei mai buni

Oamenii de știință din domeniul climei, care timp de decenii au încercat să atragă atenția publicului cu cele mai rele scenarii, încep să se întrebe dacă acest lucru a fost contraproductiv. Cu atât de mulți oameni speriați de moarte, îngrijorarea este că aceștia sunt paralizați - incapabili să acționeze exact atunci când este nevoie urgentă de acțiune.

Liderii din domeniul climei încep să sublinieze necesitatea de a insufla speranță în generația următoare. De exemplu, în 1988, James E. Hansen, pe atunci director al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA, a ținut prima pagină a ziarelor atunci când a declarat în fața Congresului că încălzirea globală este reală și se agravează.

Tesla la o expoziție de tehnologie ecologică din Washington, D.C., în iulie

Recunoscut ca unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei, el a continuat să scrie în 2009 o carte cu un titlu amenințător: „Furtunile nepoților mei: Adevărul despre catastrofa climatică care se apropie și ultima noastră șansă de a salva omenirea“ (Bloomsbury USA) .

Luați acum în considerare cea mai recentă carte a sa, „Sophie’s Planet“ (Editura Bloomsbury), programată pentru publicare în 2024. Potrivit editorului său, „Hansen rămâne un optimist. Sophie’s Planet se îndreaptă spre soluții, întrebând: Cum putem conecta punctele de la observațiile climatice la politicile necesare? Ce se poate face pentru a ne păstra planeta pentru tinerii care ne vor urma?“.

Într-un e-mail către Newsweek, Hansen spune: „Tinerii nu ar trebui să fie descurajați. Ei au o provocare, dar este una interesantă și mai puțin periculoasă decât multe altele anterioare, cum ar fi cel de-Al Doilea Război Mondial și Războiul din Vietnam“.

Bill McKibben este un alt cunoscut membru al mișcării de prevenire a schimbărilor climatice. Cartea sa din 1989, The End of Nature (Random House), a fost una dintre primele care a tras un semnal de alarmă pentru publicul larg. Cea mai recentă carte a sa, însă, adaugă o notă de speranță la opiniile sale, altfel sumbre. „Cred că suntem neobișnuit de prost pregătiți pentru a face față provocărilor emergente“, scrie el în Falter (Henry Holt, 2019).

„Totuși, există un sens în care sunt mai puțin sumbru decât în tinerețe. Această carte se încheie cu convingerea că rezistența la aceste pericole este cel puțin posibilă“.

La telefon, McKibben explică ce îi dă speranță: „Oamenii vin mereu la mine la conferințele mele să mă întrebe: «Cum pot să fac lucrurile mai bune?». Acesta mi se pare un răspuns foarte sănătos din punct de vedere psihologic la situația în care ne aflăm. În unele privințe, este ca orice altă situație de urgență. Dacă îți ia foc casa, ce faci? Încerci să o stingi“.

„Cel mai bun antidot pentru disperare“, spune el, „este acțiunea“.

Chiar și activistul pentru climă Peter Kalmus, care s-a legat cu lanțuri de ușa din fața clădirii JP Morgan Chase din Los Angeles pentru a protesta împotriva investițiilor băncii în combustibili fosili, spune că disperarea nu este răspunsul.

„Prea mulți oameni simt anxietate și disperare în legătură cu schimbările climatice și nu știu ce să facă“, spune el. „Trebuie să începem să ne conectăm și să construim comunități. Alăturați-vă unui grup. Vorbiți despre asta. Și să știți că nu sunteți singuri. Este mult mai ușor să te confrunți cu asta dacă ești cu prietenii și lucrezi împreună la ceva care poate face diferența“.

Poate că cel mai surprinzător participant la mișcarea eco-realismului este un grup care se numește „Bros for Decarbonization“ - atât de surprinzător încât chiar titlul paginii lor X (fostă Twitter) afirmă că nu este o „parodie“.

Inițial, Bros s-a luptat să fie luat în serios. Dar mesajul lor a devenit viral după ce un articol din aprilie din The New York Times i-a descris ca fiind de părere că „cea mai bună cale de a combate schimbările climatice este să renunțăm la melancolia ecologismului anterior și să ne concentrăm pe ceea ce poate face noua tehnologie“.

Și mai sunt și cele două femei care, pe 23 mai, au protestat împotriva schimbărilor climatice în felul lor. În fața Senatului italian din Roma, ele au aruncat găleți de noroi peste corpurile lor dezbrăcate. Se pare că acțiunea pozitivă vine în toate formele și mărimile.

Mai bine

Pentru a ieși din disperarea sa climatică, Josh Spector a căutat ajutor la Thomas Doherty, un psiholog din Portland specializat în ceea ce el numește „eco-terapie“. Doherty a început să își dedice practica anxietății climatice în urmă cu mai bine de 10 ani, dar acum sunt mai mulți care fac acest lucru. Alianța de Psihologie Climatică din America de Nord numeră 14 terapeuți care sunt „conștienți de schimbările climatice“.

Una dintre sarcinile sale, spune Doherty, este de a-i liniști pe clienți că îngrijorările lor sunt legitime. „O mulțime de oameni au nevoie doar de reasigurarea că este normal să aibă aceste sentimente“, spune el.

„Și, de multe ori, se simt izolați, ca și cum ar fi singurii care simt așa așa ceva. Îi încurajez să ia legătura cu alte persoane care le împărtășesc îngrijorările.“ Spector, acum în vârstă de 25 de ani, a început să se vadă cu Doherty în primăvara anului 2022.

„Ne-a ajutat enorm“, spune Spector. „Eram prins în această mentalitate urgentă. El m-a ajutat să mă schimb și să realizez că acesta este un proces care durează zeci de ani. El a vorbit despre a gândi mișcarea ca pe o linie. Simțeam că trebuie să fiu mereu în fruntea liniei. El spunea că, pentru a fi durabil, trebuie să recunoști că locul în care te afli pe linie se poate schimba în timp. Poți avansa, te poți întoarce. Eu mă culpabilizasem“.

Doherty l-a încurajat, de asemenea, pe Spector să se retragă de la a petrece ore întregi pe internet citind despre catastrofele climatice. În schimb, l-a încurajat pe Spector să se întâlnească cu prietenii - inclusiv cu amici vechi care au slujbe în corporații care s-ar putea să nu fie ecologice.

„Cu siguranță mă simt mai bine“, spune el. „Cred că mi-am dat seama că nu puteam să-mi trăiesc viața fiind acest activist deprimat și trist“. Schimbările climatice sunt destul de grave, se pare, dar fără a fi incapacitat de durere și disperare din cauza lor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te