Cum îi ajută americanii pe ucraineni să localizeze generali ruși. Au pierit 12 până acum

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.05.2022 - 18:26
Generalii din preajma lui Putin sunt într-un permanent pericol de moarte/FOTO: Ministerul Apărării din Rusia

Statele Unite ale Americii au furnizat ucrainenilor informații care le-au permis să omoare mulți dintre generalii ruși implicați în războiul din Ucraina, potrivit unor înalți oficiali americani, citați de The New York Times.

SHARE

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali din prima prima linie a războiului, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.  

Ajutorul informativ acordat de SUA face parte dintr-un efort secret al administrației Biden de a furniza ucrainenilor informații în timp real. Aceste informații includ și mișcările de trupe rusești, obținute pe baza evaluărilor recente ale americanilor cu privire la planul secret de luptă al Moscovei în regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii.

Ei au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței americane. Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care își schimbă frecvent poziția.

Oficialii ucraineni au coroborat aceste informații geografice cu propriile lor informații – inclusiv comunicații interceptate despre locația unor ofițeri ruși înalți – pentru a efectua lovituri de artilerie care au ucis ofițeri ruși.  

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Sprijinul serviciilor secrete americane acordat ucrainenilor a avut un efect decisiv pe câmpul de luptă, confirmând țintele identificate de armata ucraineană și îndreptând-o către alte noi. Fluxul de informații privind mișcarea trupelor ruse pe care America l-a oferit Ucrainei are puține precedente.  

După ce a eșuat să avanseze spre Kiev, Rusia a încercat să se regrupeze, în special în estul Ucrainei. Până acum s-a deplasat lent și inegal. Oficialii intervievați de NY Times au vorbit, sub protecția anonimatului, despre ce fel de informații au fost partajate cu Ucraina.

Administrația americană a căutat să păstreze secrete o mare parte din informațiile de pe câmpul de luptă, pentru a nu escalada conflictul și a nu-l provoca pe președintele Vladimir Putin. Oficialii americani nu au descris modul în care au obținut informații despre cartierul general al trupelor ruse, de teamă să nu pericliteze metodele de colectare a informațiilor.

Pe tot parcursul războiului, însă, agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți, pentru a urmări mișcările trupelor rusești.  

Întrebat despre informațiile furnizate ucrainenilor, John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus că „nu vom vorbi despre detaliile acestor informații”. Dar a recunoscut că Statele Unite oferă „Ucrainei informații pe care le pot folosi pentru a se apăra”.  

Americanii l-au „iertat” pe Gherasimov

După publicarea articolului din NY Times, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a declarat că informațiile de pe câmpul de luptă nu au fost furnizate ucrainenilor „cu intenția de a ucide generali ruși”.  

Nu toate loviturile ucrainenilor au fost efectuate grație informațiilor americane. O grevă din weekend-ul trecut, într-o locație din estul Ucrainei vizitată de generalul Valeri Gerasimov, șeful Armatei ruse, nu a fost deconspirată de agențiile de informații americane, au susținut mai mulți oficiali americani.

Statele Unite nu furnizează informații despre ofițerii ruși de rang superior, au spus oficialii. Serviciile de informații americane au avut o contribuție esențială în moartea unor generali, au recunoscut oficialii.

Statele Unite furnizează în mod obișnuit informații despre mișcarea trupelor și echipamentelor rusești și ajută Ucraina să confirme locația țintelor critice. Alți aliați NATO oferă, de asemenea, informații în timp real armatei ucrainene.  

Citește și: Sistemele antiaeriene ale Slovaciei au intrat în alertă după atacul cu rachete din vestul Ucrainei

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te