Cum a pătruns miliardarul cripto Sam Bankman în grațiile puterii din SUA. „Atenții” de milioane $

DE Elena Andrei | Actualizat: 05.12.2022 - 21:22
Cum a pătruns miliardarul cripto Sam Bankman-Fried pe coridoarele puterii din Washington/Foto: Profimedia Images

La începutul lunii trecute, Washingtonul era plin de zvonuri despre viitoarea petrecere de Crăciun a lui Sam Bankman-Fried. Ar fi trebuit să fie cea mai nebună petrecere văzută în centrul puterii SUA.

SHARE

Petrecerea de Crăciun fusese concepută pentru a servi lui Sam Bankman-Fried, directorul executiv al bursei de criptomonede FTX, ca o încununare triumfală a doi ani de lobby și de relaționare la nivel înalt. 

În schimb, imperiul lui s-a năruit dintr-o dată și nimeni nu știe pe unde sunt miliardele de dolari „lipsă”.

Chiar și după standardele contestate din punct de vedere etic ale Washingtonului, miliardarul în vârstă de 30 de ani a dedicat un nivel fără precedent de timp și bani pentru a influența autoritățile de reglementare și legislatorii responsabili de supravegherea afacerii sale. 

El s-a impus ca unul dintre cei mai generoși donatori ai Partidului Democrat, al doilea după George Soros. A finanțat un grup de advocacy non-profit care s-a angajat în lobby politic partizan, organizând petreceri fastuoase într-o casă de 3 milioane de dolari pe care a cumpărat-o în Washington.

Și bazându-se pe faimoasa "ușă rotativă" dintre agențiile de reglementare și companiile pe care le reglementează, a angajat o echipă de foști oficiali federali care să-l ajute să modeleze politica federală în avantajul său. 

„Cred că se poate spune cu siguranță că a fost, de departe, cel mai implicat CEO cripto din Washington", spune Adam Kovacevich, CEO al Chamber of Progress, un grup comercial în care FTX a fost membru înainte de prăbușirea sa.

Bankman-Fried a făcut progrese semnificative în promovarea unei legislații care ar fi permis unor burse precum FTX să se autoreglementeze în mod eficient, stabilind singure dacă criptomonedele de pe platformele lor respectă normele federale. 

De asemenea, el a lucrat pentru a direcționa supravegherea reglementară a criptomonedelor către o agenție cu un personal de aplicare a legii mult mai mic decât cel al Securities and Exchange Commission.

Washingtonul a fost în mare parte „adormit” când a venit vorba de cripto, oferindu-i lui Bankman-Fried ocazia de a conduce, potrivit Insider.

În săptămânile care au trecut de când FTX a fost forțată să declare falimentul, s-au făcut multe comentarii cu privire la situația financiară pe care Bankman-Fried a construit-o.

Ce s-a întâmplat cu miliardele de dolari din fondurile corporative care au rămas nejustificate? De ce nu au pus investitorii FTX întrebări mai dure cu privire la afacere? Ce se va întâmpla cu toți susținătorii și clienții care au fost distruși în urma prăbușirii criptogramei?

Și, mai ales, de ce numeroasele agenții de reglementare și comitete ale Congresului, care sunt însărcinate cu protejarea investitorilor și consumatorilor financiari, nu s-au prins de ceea ce se întâmpla la FTX?

Cum a reușit Bankman-Fried, un tinerel devenit antreprenor, care se confruntă acum cu numeroase investigații guvernamentale, să se infiltreze atât de rapid și de abil în cele mai bine păzite coridoare ale puterii din Washington? 

Potrivit mai multor surse din Washington, angajați ai FTX și observatori din industria criptografică, care au vorbit cu Insider, în ultimii doi ani, Bankman-Fried a jucat o carte mare, bazându-se pe farmec, donații caritabile și contribuții politice.

Încet, s-a transformat într-un factor de influență la Washington la un nivel la care alți directori executivi doar visau.

Citește și

VIDEO Iubita secretă a lui Putin și-a făcut apariția la Soci. „Rusia e țara marilor oportunități”

Liderul polonez acuză Germania că vrea să domine iar Europa. „N-a reușit prin forță militară”

"A înțeles că Washingtonul, în special, poate fi curtat prin strângere de fonduri agresivă și donații politice", spune Eric Soufer, un partener care conduce cripto și fintech pentru consultantul Tusk Strategies. "Iar asta deschide o tonă de uși".

Pe lângă influența mamei sale în cercurile democrate, Bankman-Fried avea o altă resursă care deschide ușile la Washington: mulți, mulți bani.

În 2020, firmele sale, FTX și Alameda Research, au contribuit cu peste 10 milioane de dolari la campania lui Joe Biden. O asemenea sumă de bani, mai ales din partea unui nou venit, a făcut valuri instantaneu în Washington.

Acum, abia după alegerile din 2020, Bankman-Fried s-a aruncat în politică cu adevărat. O parte din influența pe care a exercitat-o s-a datorat inițiativei Guarding Against Pandemics, o inițiativă pe care a finanțat-o pentru a îmbunătăți pregătirea Americii pentru focarele de boli infecțioase.

Condus de fratele său mai mic, Gabriel, grupul de advocacy non-profit s-a impus rapid ca un centru de putere în cercurile de la Washington.

La începutul acestui an, grupul a cheltuit 3,3 milioane de dolari pentru a achiziționa o casă de oraș cu patru etaje în cartierul Capitol Hill și a folosit-o pentru a găzdui petreceri politice de profil înalt, inclusiv o Noapte Democrată și o Noapte Republicană.

În cadrul întâlnirilor, Bankman-Fried s-a prezentat în fața legiuitorilor și a autorităților de reglementare ca fiind un miliardar criptografic care favoriza de fapt supravegherea guvernamentală a afacerii sale.

El și echipa sa de la FTX "au fost văzuți ca fiind foarte pro-reglementare", spune Whitehouse-Levine de la DeFi Education Fund.

"Aceasta a fost o impresie pe care au cultivat-o în mod activ, ceea ce i-a diferențiat de ceea ce anumite autorități de reglementare ar putea considera a fi lobby-ul cripto mai intransigent în general. Ei au adus credibilitate instituțională, combinată cu un mesaj pe care mulți oameni de la Washington erau dornici să îl audă."

Căderea spectaculoasă a FTXnu este o chestiune ce ține strict de Bankman-Fried. Tentaculele sale în elita politicii și finanțelor fiind foarte adânc înfipte.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te