Cum a ajuns locul în care s-a născut Iisus? Va fi cel mai trist Crăciun din toate timpurile

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.12.2023 - 08:02
Cum a ajuns locul în care s-a născut Iisus? Va fi cel mai trist Crăciun din toate timpurile Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cum a ajuns locul în care s-a născut Iisus? Va fi cel mai trist Crăciun din toate timpurile din cauza războiului.

SHARE

Cum a ajuns locul în care s-a născut Iisus? Va fi cel mai trist Crăciun din toate timpurile din cauza războiului: magazinele și străzile din Betleem sunt pustii.

În mod normal, Betleemul este cel mai aglomerat de Crăciun, dar anul acesta războiul a speriat turiștii și pelerinii din orașul palestinian din Cisiordania ocupată de Israel, lăsând hotelurile, restaurantele și magazinele de suveniruri pustii.

În condițiile în care titlurile de pe prima pagină a ziarelor mondiale au fost dominate, începând cu 7 octombrie, de știrile despre atacurile Hamas din sudul Israelului, urmate de atacul militar al Israelului asupra Gazei și de o creștere a violențelor în Cisiordania, proprietarii de afaceri din Betleem au spus că nu mai vine nimeni.

Cum a ajuns locul în care s-a născut Iisus? Va fi cel mai trist Crăciun din toate timpurile

"Nu avem oaspeți. Nici măcar unul", a declarat Joey Canavati, proprietarul hotelului Alexander, a cărui familie trăiește și lucrează în Betleem de patru generații.

"Acesta este cel mai rău Crăciun din toate timpurile. Betleemul este închis de Crăciun. Niciun pom de Crăciun, nicio bucurie, niciun spirit de Crăciun", a spus el.

Citește și: Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

Situat la sud de Ierusalim, Betleemul depinde în mare măsură, pentru venituri și locuri de muncă, de vizitatorii din întreaga lume care vin să vadă Biserica Nașterii, despre care creștinii cred că se află pe locul unde s-a născut Iisus.

Canavati a declarat că înainte de 7 octombrie, hotelul său era complet rezervat pentru Crăciun, până la punctul în care căuta camere în altă parte în oraș pentru a ajuta persoanele în care nu putea să se cazeze.

De când a început războiul, toată lumea a anulat, inclusiv rezervările pentru anul viitor. "Tot ce primim pe e-mail este anulare după anulare după anulare după anulare", a spus Canavati.

Turiștii sunt speriați și au renunțat la vacanțe

El a făcut cu Reuters TV un tur al hotelului, deschizând ușile camerelor goale și arătând sala de mese tăcută.

Publicitate - Derulați pentru a continua

"Aveam cel puțin 120 de persoane care luau cina aici în fiecare seară și era plin. Zgomotul, oamenii. Gol. Fără mic dejun de Crăciun, fără cină de Crăciun, fără bufet de Crăciun", a spus el.

De la războiul din 1967 dintre Israel și țările arabe vecine, Israelul a ocupat Cisiordania, pe care palestinienii o doresc ca nucleu al unui viitor stat independent.

Citește și: VIDEO Război Israel - Hamas: 12 morți după un bombardament israelian asupra unui spital din Gaza

Israelul a construit așezări evreiești, considerate ilegale de majoritatea țărilor, pe întreg teritoriul. Israelul contestă acest lucru, invocând legăturile istorice și biblice cu acest teritoriu. Mai mulți dintre miniștrii săi locuiesc în colonii și sunt în favoarea extinderii acestora.

Începând cu 7 octombrie, în Cisiordania s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri ale coloniștilor evrei asupra palestinienilor, care, înainte de atacul Hamas, se aflau deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în acest an.

Piața Manger din Betleem, un mare spațiu pavat în fața Bisericii Nașterii Domnului care servește de obicei drept punct central pentru sărbătorile de Crăciun, era liniștită și aproape goală, la fel ca și străzile din apropiere, unde majoritatea magazinelor de suveniruri erau închise.

De două luni nu vine niciun turist

Rony Tabash, care vinde crucifixe, statuete ale Fecioarei Maria și alte bibelouri religioase în magazinul familiei sale, făcea ordine în rafturi și în marfă pentru a trece timpul.

"Suntem de aproape două luni fără niciun pelerin, niciun turist", a spus el, adăugând că ținea magazinul deschis ca o modalitate de a alunga disperarea.

"Vrem să simțim că totul se va întoarce, ca la o viață normală", a spus el.

Citește și: Războiul Israel - Hamas: Armata israeliană spune că a preluat controlul instituţiilor Hamas din Gaza

Ala'a Salameh, proprietarul restaurantului de falafel Afteem, a declarat că afacerea sa funcționa la 10% sau 15% din capacitate, deservind mai degrabă familiile palestiniene locale decât afluxul obișnuit de vizitatori străini.

El a spus că a ținut restaurantul deschis pentru că personalul său avea nevoie de muncă.

"Am muncitori, așa că de unde să le dau bani să ia și să își hrănească familiile, copiii?", a spus el.

"Ne rugăm pentru pace. Pentru pace. Știți, Betleemul este orașul în care s-a născut pacea, așa că ar trebui să fie mesagerul pentru ca pacea să se răspândească în toată lumea."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te