Croaţia, condamnată de CEDO pentru moartea unei fetiţe afgane la graniţa sa cu Serbia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.11.2021 - 16:16
Croaţia, condamnată de CEDO pentru moartea unei fetiţe afgane la graniţa sa cu Serbia. / Foto: vedemjust.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Croaţia în legătură cu moartea unei fetiţe afgane la graniţa cu Serbia şi, în general, pentru tratamentul suferit de familia ei care solicita azil, relatează AFP.

SHARE

Familia afgană formată din 14 membri a traversat cinci ţări pentru a ajunge în Croaţia în 2017, la mai bine de un an după ce părăsise Afganistanul. Membrii săi susţin că au fost respinşi de ofiţeri de poliţie croaţi, care "le-au refuzat orice posibilitate de a solicita azil" şi le-au ordonat să se întoarcă în Serbia "pe calea ferată".

Citește și: Fotbalista Kheira Hamraoui de la PSG, bătută cu ranga: „Mai umbli cu bărbați însurați?”

Pe drum, un copil de 6 ani a murit după ce a fost lovit de tren. La rândul lor, autorităţile croate au negat că au respins familia, a consemnat CEDO.

Magistraţii au condamnat Zagrebul pentru încălcări "multiple" ale prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume "dreptul la viaţă", "interzicerea expulzărilor colective de străini" şi a "tratamentului inuman sau degradant", "dreptul la securitate şi libertate" şi "dreptul la recurs individual".

Judecătorii au subliniat că ancheta cu privire la moartea fetiţei a fost ineficientă şi au considerat faptele denunţate de familia ei "drept veridice". Autorităţile croate - au menţionat judecătorii - au refuzat să folosească semnalele GPS şi telefoanele mobile ale poliţiei croate pentru a stabili dacă au fost într-adevăr în contact cu familia.

Citește și: Bianca Drăgușanu, Carmen de la Sălciua și Ioana Ginghină se „tunează” pentru Sărbători

La câteva luni după deportare, familia a reuşit în sfârşit să intre în Croaţia, fiind plasată într-un centru de "reţinere" mai bine de două luni, timp în care a formulat "cereri de protecţie internaţională".

În acest sens, judecătorii au subliniat în special o "lipsă de diligenţă" în tratarea acestor cereri, restricţiile de contact între familie şi avocatul acesteia, precum şi "presiunea exercitată asupra acestui avocat" de către autorităţile croate.

Pentru aceste cinci încălcări ale Convenţiei, Croaţia a fost condamnată să plătească familiei afgane 40.000 de euro pentru "prejudiciu moral", o sumă mare în raport cu practica sa obişnuită. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.