Concluziile lor sugerează că cea mai mare economie a lumii nu este încă în criză. Dar criza se apropie.
Criză: SUA ar putea fi la doar câteva săptămâni distanță de un șoc economic puternic. Care cauza?
Chiar înainte de implementarea multora dintre tarife, pe 9 aprilie, sondajele sugerau că consumatorii și companiile americane erau îngrijorați. Potrivit unui sondaj realizat de filiala din Dallas a Rezervei Federale, producția industrială a scăzut la un nivel record în aprilie. Iar cifrele publicate pe 30 aprilie au arătat că PIB-ul Americii s-a contractat.
CItește și UE avertizează SUA: von der Leyen anunță deschidere pentru negocieri, dar și contramăsuri dure
Deficitul comercial a crescut, deoarece companiile s-au grăbit să-și constituie stocuri de bunuri străine înainte de intrarea în vigoare a tarifelor.
Unii indicatori sugerează că impactul războiului comercial a fost limitat până în prezent. În săptămâna care s-a încheiat la 25 aprilie, zece nave container, transportând 555.000 de tone de mărfuri, au sosit în porturile Los Angeles și Long Beach, principalele puncte de intrare în America pentru mărfurile provenite din China.
Citește și: Furie în Europa după războiul economic al lui Trump. Macron amenință: Retragem investițiile din SUA
Criza în SUA pe cale maritimă
Este aproximativ la fel ca în urmă cu un an. Dar navigarea între China și coasta de vest a Americii durează între două săptămâni și 40 de zile. Multe nave de marfă care sosesc acum au plecat înainte de intrarea în vigoare a tarifelor.
Alte date sunt mai îngrijorătoare. Rezervările pentru noi călătorii între China și America au scăzut cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut în săptămâna care a început pe 14 aprilie, potrivit Vizion, o companie de date.
Numărul de curse anulate, când o navă nu acostează într-un port sau un transportator operează mai puține nave pe o rută pentru a echilibra serviciul, a crescut la 40% din toate călătoriile programate.
Costul transportului maritim între Shanghai și Los Angeles a scăzut cu aproximativ 1.000 de dolari pe container în ultima lună, potrivit Freightos, o companie de logistică, întrucât întreprinderile au trecut de la aplicarea tarifelor la evitarea acestora. Prețul transportului de mărfuri din Vietnam în America a crescut cu o sumă similară, ceea ce sugerează că importatorii au căutat furnizori alternativi.
Șoc comercial în SUA
Șocurile comerciale durează o vreme până se propagă în economie, ceea ce înseamnă că amploarea reală a pagubelor ar putea să nu fie cunoscută încă.
Companiile se pot baza o perioadă pe stocurile proprii; de exemplu, a crescut cererea pentru depozite vamale, care permit firmelor să depoziteze mărfurile în apropierea porturilor și să plătească taxele vamale doar la eliberarea acestora.
Multe firme aleg, de asemenea, să nu majoreze prețurile – ceea ce, în teorie, ar trebui să facă pentru a-și raționaliza stocurile – deoarece sunt legate de contracte preexistente sau doresc să păstreze relațiile cu clienții în cazul în care domnul Trump se răzgândește.
Iar suspendarea pentru 90 de zile a celor mai mari tarife aplicate altor țări asiatice va oferi importatorilor șansa de a-și reorganizarea producția. Apple intenționează, de exemplu, să achiziționeze mai multe iPhone-uri pentru piața americană din India, în loc din China.
Cu toate acestea, flexibilitatea lanțurilor de aprovizionare are limite. Studiile privind tarifele mult mai mici impuse în timpul primului mandat al lui Trump au arătat că acestea au fost în cele din urmă transferate în totalitate consumatorilor americani.
A durat aproximativ un an până când întreprinderile au găsit furnizori alternativi. Pe termen scurt, incertitudinea creată de politicile eratice ale lui Trump a luat prin surprindere multe companii de transport maritim, spune Peter Sand, de la Xeneta, o firmă de consultanță în logistică, chiar și după un deceniu de probleme cauzate de pandemie, blocarea Canalului Suez și atacurile Houthi în Marea Roșie, scrie The Economist
La o ședință a consiliului de administrație din 24 aprilie, șeful Portului Los Angeles a avertizat că amânările temporare de texe sunt prea scurte pentru ca multe companii să-și reorganizeze aprovizionarea. Acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei, chiar dacă America va renunța în cele din urmă la măsurile cele mai punitive.
Navele care nu au plecat la timp vor sosi cu întârziere sau nu vor sosi deloc. Stocurile se vor epuiza. Multe companii vor îngheța investițiile și planurile de angajare, pe care le vor relua cu greu.
Ar putea aceste costuri economice să conducă la o reevaluare politică rapidă?