Cresc temerile după ce șeful armatei SUA avertizează că Taiwanul ar putea fi invadat în acest an

DE Daniel Toșa | 21.10.2022 - 09:55
Cresc temerile după ce șeful armatei SUA avertizează că Taiwanul ar putea fi invadat în acest an - FOTO: Profimedia

Temerile legate de cel de-al treilea război mondial au crescut după ce președintele Chinei, Xi, a declarat că o invazie a Taiwanului este întotdeauna în discuție, în timp ce un șef al armatei americane a avertizat că această acțiune ar putea fi iminentă.

SHARE

Liderii mondiali au urmărit cu sufletul la gură cum Putin a anexat patru regiuni ale Ucrainei și a declarat legea marshall, totul în timp ce amenința Occidentul cu un război nuclear.

Dar amiralul Mike Gilday, șeful operațiunilor navale ale SUA, crede că declanșarea unui război mondial ar putea veni dacă China ar invada Taiwanul - și crede că acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta sau anul viitor, în ciuda evaluărilor oficiale ale SUA care ghicesc că China ar putea construi capacitatea de a cuceri națiunea independentă în 2027.

"Când vorbim despre fereastra 2027, în mintea mea trebuie să fie o fereastră 2022 sau potențial 2023", a declarat Gilday pentru The Times.

"Nu pot să exclud această variantă. Nu intenționez deloc să fiu alarmist spunând asta, doar că nu putem să ne dorim asta".

Xi a promis ca va alipi Taiwanul la "patria mamă"

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

Acest lucru vine după comentariile președintelui Xi în care a promis să se unifice cu insula Taiwan în timpul unui discurs la congresul Partidului Comunist Chinez de la Beijing, duminică (16 octombrie).

Xi a spus: "Nu am avut timp să discutăm despre asta: "Insistăm să ne străduim pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și eforturi maxime.

"Dar nu vom promite niciodată să renunțăm la opțiunea de a folosi forța și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.", a declarat Gilday.

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

"Nu este vorba doar de ceea ce spune președintele Xi, ci și de modul în care chinezii se comportă și de ceea ce fac. Și ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani este că și-au respectat fiecare promisiune pe care au făcut-o mai devreme decât au spus că o vor face".

China a organizat exerciții militare de amploare în jurul Taiwaului după vizita lui Pelosi

Pe parcursul verii, forțele navale ale Armatei Populare de Eliberare chineze s-au apropiat mai mult ca niciodată de partea continentală a Taiwanului și au tras rachete deasupra insulei.

Unii se tem că mișcarea, care a avut loc după mai multe luni de exerciții aeriene deasupra Taiwanului, a venit ca pregătire pentru o viitoare invazie.

Guvernul lui Xi consideră că Taiwanul face parte din China, dar insula de 23 de milioane de locuitori se consideră independentă, iar între cele două regiuni există de mult timp tensiuni.

China acuză puterile Occidentale de crearea unui "mini-NATO" care protejează Taiwanul

SUA are un pact de securitate cu Taiwan și îi furnizează instrumentele de care are nevoie pentru a se apăra de China - iar acum Washingtonul ia în considerare un plan de a produce arme în comun cu Taiwanul, potrivit ziarului japonez Nikkei.

Franța și Germania au desfășurat forțe navale în Asia, iar noul portavion britanic, HMS Queen Elizabeth, a fost trimis anul trecut în Japonia pentru călătoria sa inaugurală.

De asemenea, Japonia s-a alăturat SUA, Australiei și Indiei - supranumite acum "Quad" - în exerciții militare.

China a catalogat mini-alianța drept "o linie de front anti-China ... mini-NATO care reflectă mentalitatea de Război Rece a SUA".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te