Creatorul Telegram, lovitură pentru Putin. NATO i-ar putea afla planurile de război.
Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul platformei Telegram a fost eliberat din custodia poliției franceze după ce a fost reținut timp de patru zile.
Citește și: Agenții lui Putin, sabotaje în Europa. Drone deasupra uzinei de rachete Kongsberg, Norvegia
Durov a fost transferat în instanță la 28 august, apoi plasat sub supraveghere judiciară, dar poate evita arestarea preventivă plătind o cauțiune de 5 milioane de euro, raportare la poliție de două ori pe săptămână și cu interdicție de a părăsi teritoriul francez.
Creatorul Telegram, lovitură pentru Putin. NATO i-ar putea afla planurile de război
Hotărârea instanței a fost emisă la patru zile după ce Durov a fost arestat pe un aeroport de lângă Paris.
A fi plasat sub investigație oficială în Franța nu implică vinovăție sau duce neapărat la un proces, dar indică faptul că judecătorii consideră că există suficiente motive pentru a continua ancheta.
Investigațiile pot continua ani de zile înainte de a merge în judecată sau de a renunța la acuzații. Iar în acest timp, presiunile (sau nu) asupra lui de a da Occidentului cheia de descifrare a corespondenței oficialilor ruși din guvern și armată l-au determinat pe Putin să ordone ștergerea conturilor și a oricărei date de pe Telegram.
Ambasada Rusiei în Franța a cerut acces consular la miliardar, fiind și cetățean rus, dar i s-a refuzat pentru că din 2021, Durov este și cetățean francez.
Presa rusă a susținut că arestarea ar fi putut fi comandată de președintele francez Emmanuel Macron la cererea liderului ucrainean Volodimir Zelenski, care consideră că Telegram este crucială pentru comunicațiile militare ruse.
Canalul rusesc Telegram/Rybar, fondat de Mihail Zvinciuk, un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a remarcat că Telegram a devenit acum aproape principalul mijloc de control al unităților din zona operațiunii militare speciale din Ucraina și de aceea „valoros” pentru serviciile secrete occidentale.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că fondatorul Telegram a fost „reținut în mod clar la sfatul cuiva și amenințat cu o pedeapsă severă în încercarea de a obține acces la codurile de criptare”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a provocat Franța să prezinte dovezi care să demonstreze că arestarea nu a fost „motivată politic”.
Macron, pe de altă parte, insistă că nu a fost „în nici un caz o decizie politică”, ci mai degrabă o parte a unei investigații în desfășurare condusă de o justiție independentă.
Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget, la periferia Parisului, pe 24 august, după ce a aterizat cu o aeronavă privată.
Născut la Sankt Petersburg, Durov a obținut cetățenia franceză în 2021, dar se crede că locuiește în Dubai, fiind cetățean și al Emiratelor și al națiunii insulare St. Kitts și Nevis din Caraibe.
El se confruntă cu 12 acuzații din partea autorităților franceze, inclusiv infracțiuni legate de pornografia infantilă, trafic de droguri, spălare de bani și reținerea de informații esențiale pentru anchetatori.
Operațiunea „Purple Music”
Un document obținut de Politico a arătat că ancheta franceză asupra Telegram este mai amplă și a fost lansată cu câteva luni mai devreme decât se credea anterior.
Autoritățile franceze l-au acuzat că nu a luat măsuri pentru a reduce utilizarea platformei sale de mesagerie Telegram de entități criminale.
Potrivit Wall Street Journal (WSJ), autoritățile franceze au fost mult timp interesate de activitățile Telegram.
Serviciile de informații franceze ar fi colaborat cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite în 2017 pentru a sparge telefonul lui Durov într-o operațiune de spionaj necunoscută anterior, cu numele de cod „Purple Music”.
„Oficialii francezi de securitate au fost extrem de îngrijorați de utilizarea Telegram de către Statul Islamic pentru a recruta agenți și a planifica atacuri”, a raportat WSJ.
Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite au investit 75 de milioane de dolari în Telegram anul trecut.
În 2018, la un an după operațiunea de spionaj, Macron l-a invitat pe Durov la prânz și i-a sugerat să mute operațiunea Telegram în Franța, dar Durov a refuzat, a raportat WSJ, citând surse anonime care ar fi familiarizate cu chestiunea.
Nu este clar dacă Franța vrea o formă de cooperare de la Durov – și cum ar putea funcționa aceasta în practică.
Cum funcționează Telegram
Potrivit Telegram, aplicația se numără printre primele cinci cele mai descărcate din lume și are peste 950 de milioane de utilizatori activi lunar.
Ipotetic, Telegram ar putea interzice de pe platformă canalele considerate controversate sau ilegale de guverne – ceea ce a făcut-o în trecut.
Telegram ar putea, de asemenea, teoretic, să ofere autorităților franceze acces la comunicații fără criptare end-to-end între persoanele de interes – cum ar fi extremiștii islamiști – dar asta ar putea crea un precedent prost pentru monitorizarea guvernamentală a dizidenților politici, ceea ce, în mod ironic, a fost chiar motivul pentru care Durov spune că l-a determinat să părăsească Rusia.
Telegram este o aplicație de mesagerie instantanee similară WhatsApp și Messenger de la Meta, ce oferă funcții de comunicare de bază, cum ar fi mesaje text, precum și apeluri video și audio. De asemenea, oferă chat-uri de grup și canale de difuzare care ar putea fi utilizate pentru a disemina mesaje unui public larg.
Aplicația se poziționează ca un mesager orientat spre confidențialitate, ceea ce permite utilizatorilor să rămână anonimi.
Cu toate acestea, conversațiile de pe Telegram nu sunt criptate end-to-end în mod implicit, criptarea fiind efectuată în schimb la nivel de server, ceea ce înseamnă că, teoretic, Telegram deține cheile de criptare pentru a descifra mesajele.
Compania a remediat problema unei potențiale monitorizări guvernamentale prin folosirea de servere distribuite în întreaga lume, ceea ce a făcut dificil pentru guverne să solicite chei de criptare din cauza lipsei de jurisdicție.
Acestea fiind spuse, utilizatorii pot activa funcția „chat secret”, care utilizează criptare end-to-end și necesită acces fizic la dispozitive pentru a vizualiza mesajele.
Chaturile de grup Telegram pot avea până la 200.000 de membri, exponențial mai mare decât maximul WhatsApp de 1.024, în timp ce canalele pot avea un număr nelimitat de abonați.
Potrivit Telegram, aplicația se numără printre primele cinci cele mai descărcate din lume și are peste 950 de milioane de utilizatori activi lunar.
Durov a susținut că este un paria și a fost efectiv exilat din Rusia, dar la 27 august s-a raportat că a vizitat Rusia de peste 60 de ori de când a părăsit țara, potrivit Kremlingram, un grup ucrainean care militează împotriva utilizării platformei în Ucraina.
O cină dubioasă la Paris
Arestarea lui Pavel Durov a generat unde de șoc în comunitatea tehnologică, stârnind dezbateri despre libertatea de exprimare în lumea digitală și preocupări cu privire la viitorul giganților din tehnologie.
Durov a fost arestat sâmbătă seara de autoritățile franceze după ce a sosit pe aeroportul Le Bourget cu un avion privat din Azerbaidjan să ia cina la Paris, potrivit bloggerilor militari ruși.
Potrivit unor surse ale canalului Baza, Durov nu plănuia să rămână în Franța, iar avionul a aterizat doar pentru realimentare.
Imediat ce s-a aflat de reținerea lui, s-a dat ordin ca angajații mai multor agenții de aplicare a legii, precum și funcționari ai administrației prezidențiale și ai guvernului rus, înalților funcționari ai Ministerului rus al Apărării, și unor mari oameni de afaceri cu legături la Kremlin să-și șteargă urgent corespondența și ce mai aveau ei pe conturile Telegram.
Faptul că Telegram devenise aproape principalul mijloc de control al unităților din zona războiului din Ucraina, pe ambele părți ale frontului, nu este un secret pentru nimeni. Și la câte presiuni a fost supus Durov pentru a „coopera” este de mirare că și-a luat zborul la Paris, unde știa că este posibil să fie reținut de autoritățile franceze.
Durov a avut contact la Baku cu celebrul blogger și om de afaceri rus de origine azeră Guseyn Gasanov. Potrivit canaluluilui SHOT, cei doi s-au plimbat cu elicoptere în munții Kârgâzstanului și este posibil ca Durov să fi închiriat o aeronavă, ca să nu fie pe numele lui.
Mai închiriase un elicopter în iunie de la Ministerul pentru Situații de Urgență din Kârgâzstan pentru un milion de ruble ca să-și ducă prietena la plimbare.
Bloggerii militari ruși sunt convinși că Durov, știind că este investigat de serviciile de informații occidentale și poate fi reținut oricând pe teritoriul oricărei țări NATO, n-a ajuns din greșeală în Franța. În zilele următoare va deveni clar inclusiv de ce a trebuit alimentat avionul în Franța.
Relațiile încordate cu serviciile secrete ruse
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a intrat în Rusia de peste 60 de ori între 2015 și 2021 – asta în ciuda declarațiilor sale contrare.
Detaliile vizitelor sale au fost evidențiate de Important Stories, care a analizat datele din cea mai mare scurgere de informații FSB vreodată – o arhivă a Serviciului de Frontieră numită „Kordon”. Informația a fost confirmată de The Insider.
A petrecut cea mai mare parte a anului 2017 în țară, într-un moment în care autoritățile ruse erau implicate într-o campanie împotriva Telegram. Durov a părăsit Rusia chiar înainte de Anul Nou în 2018, dar s-a întors mai târziu.
La 18 iunie 2020 – ziua în care Telegram a fost deblocat din punct de vedere tehnic în Rusia – Durov se afla în țară. La 20 iunie 2020, a zburat la Sankt Petersburg.
După aceasta, și-a petrecut peste un an împărțindu-și timpul între Rusia, Emiratele Arabe Unite și Europa. Această perioadă a inclus blocarea botului Telegram „Smart Voting” lansat de echipa liderului opoziției Aleksei Navalnîi înaintea alegerilor pentru Duma de Stat din 2021.
Membri ai echipei lui Navalnîi, care au fugit din Rusia, au declarat că din întrebările ofițerilor FSB și-au dat seama că aceștia avuseseră acces la corespondența lor de pe Telegram, într-un fel sau altul.
În octombrie 2021, Durov a zburat de la Sankt Petersburg la Ibiza și de atunci nu s-a mai întors în Rusia.
Tot mai mulți analiști cred că Pavel Durov nu a aterizat la Paris pentru o cină, ci pentru un meniu mult mai consistent.