Rata de infectare, foarte urmărită de autorități, a atins din nou pragul de 1.0, potrivit cifrelor publicate luni seara de Institutul Robert Koch, care supraveghează evoluția pandemiei de coronavirus. Această rată înseamnă că fiecare bolnav contaminează în medie o altă persoană.
Este pentru prima oară de la jumătatea lunii aprilie când rata de infectare atinge pragul 1,0. Atunci coborâse la 0,7, înainte de a începe să urce progresiv.
De altfel, și rata de mortalitate a cazurilor de Covid-19 continuă să crească zi de zi. Potrivit ultimelor cifre ale Institutului, era la 3,8%, dar în continuare mult sub cifrele din țările vecine.
Germania avea marți 156.337 cazuri și 5.913 decese. Dacă această tendință de creștere se confirmă, ar putea complica eforturile autorităților pentru o revenire progresivă la normalitate, în condițiile în care nerăbdarea populației crește.
Guvernul federal și landurile, care au ultimul cuvânt în materie de sănătate, urmează să discute următoarele etape de relaxare joi, înainte de deciziile așteptate în 6 mai. Creșterea pare să confirme temerile cancelarului Angela Merkel, care pledează pentru o linie de fermitate și s-a declarat îngrijorată în repetate rânduri de tentația de a arde etapele.
Cu o rată de infectare de „1,1, ne putem aștepta la atingerea limitelor sistemului nostru de sănătate în termeni de paturi la reanimare până în octombrie", avertiza ea recent.
Cu o rată de „1,2, atingem limitele sistemului de sănătate în iulie. Cu o rată de 1,3 ajungem acolo în iunie", potrivit cancelarului.
Germania a început în 20 aprilie să relaxeze progresiv restricțiile impuse populației, prin deschiderea unor magazine, școli și licee.