Guvernatorul prefecturii Hokkaido a anunțat instituirea stării de urgenţă pe 28 februarie, în plină expansiune a contaminărilor în regiune, locuitorii fiind îndemnaţi să evite deplasările neesenţiale. În Hokkaido, starea de urgenţă nu a fost însoţită de măsuri coercitive ca unele aplicate în Europa, informează Agerpres.
"Am reuşit să evităm situaţia de care ne-am temut iniţial: o propagare explozivă a infecţiei, care să ducă la prăbuşirea sistemului medical, ceea ce ar împiedica salvarea de vieţi", a declarat guvernatorul Naomichi Suzuki miercuri seara la o reuniune a guvernului local.
"Am aplicat măsuri ferme destinate să limiteze ieşirile, dar, de acum înainte, vom continua să reducem riscurile de extindere a bolii menţinând în acelaşi timp activităţile sociale şi economice", a explicat Suzuki într-o conferinţă de presă în aceeaşi seară, precizând că starea de urgenţă va fi ridicată de joi, 19 martie, iar de vineri, 20 martie, se va trece "la o nouă etapă".
Ultimele cifre disponibile indică 154 de cazuri confirmate în Hokkaido, între care 6 decese. În Japonia în general numărul de cazuri înregistrate este de 914, cu 31 de decese. Populaţia Japoniei este de circa 126,6 milioane de locuitori.
Un grup de experţi reunit de guvernul de la Tokyo prezintă joi o evaluare a măsurilor luate până acum pe plan naţional în Japonia. Potrivit televiziunii publice NHK, experţii urmează să propună ridicarea unor restricţii ca închiderea şcolilor şi autorizarea activităţilor sportive cu spectatori. Alte măsuri de limitare a contaminării ar urma să fie menţinute în regiunile unde continuă să se propage noul virus, ca anularea reuniunilor cu un număr mare de participanţi.
Guvernul va analiza opiniile grupului de experţi şi va lua decizii în consecinţă, a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga.
Premierul Shinzo Abe se întâlneşte joi cu o parte dintre miniştri şi experţi pentru a discuta repercusiunile economice ale pandemiei.