Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.01.2024 - 11:36
Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar - Foto: Profimedia image (colaj)
Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar - Foto: X/@visegrad24

Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar. Kim Jong Un a lansat un atac cu aproximativ 200 de obuze de artilerie în largul coastei sale vestice, ceea ce a determinat Seulul să emită un ordin de evacuare pentru două insule.

SHARE

Atacul nord-corean a fost efectuat insulei Yeonpyeong, situată la aproximativ 10 km de granița cu Coreea de Sud, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit AFP.

Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar

În replică la acest atac, armata sud-coreeană a desfășurat exerciții cu muniție reală pe insula Yeonpyong, intervenind la doar câteva ore după ce au fost efectuate tiruri de artilerie din partea Coreei de Nord în același sector.

Oficialii au emis instrucțiuni de evacuare pentru locuitorii din insulele Yeonpyeong și Baengnyeong înainte de începerea "exercițiilor de artilerie cu muniție reală în care s-au folosit obuziere autopropulsate K9".

Aceste exerciții reprezintă primele de acest gen în regiune după retragerea celor două țări dintr-un acord din 2018, menit să prevină incidentele militare la granița lor.

Citește și: Țara aliată Rusiei se pregătește de război. „Omul-rachetă” cere mai multe lansatoare de rachete

Ministerul sud-coreean al Apărării a condamnat tirul de artilerie al Coreei de Nord ca fiind un "act provocator" și a solicitat încetarea imediată a acțiunilor. Seulul a avertizat că va lua "măsuri adecvate" în răspuns la această acțiune, considerată o amenințare la adresa păcii în Peninsula Coreeană.

 Liderul Kim Jong Un a cerut creşterea producţiei mai multor tipuri de vehicule de lansare de rachete, în vederea pregătirii pentru o "confruntare militară” cu inamicii țării.

Citește și: O țară, care deține arme nucleare, a început pregătirile de război. SUA sunt principala țintă

Aflat în vizită la o fabrică ce produce transportoare-lansatoare (TEL), Kim a declarat că producerea diferitelor vehicule pentru arme tactice şi strategice constitue o sarcină cheie în stimularea descurajării războiului nuclear, a raportat agenţia de ştiri KCNA.

"Subliniind că poziţia şi rolul fabricii sunt foarte importante... având în vedere situaţia gravă prevalentă ce impune ca ţara să fie mai ferm pregătită pentru o confruntare militară cu inamicul, el a indicat sarcinile ce trebuie îndeplinite de fabrică", conform sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te